Wodzu95 Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Witam Czy żywica epoksydowa załatwi sprawę odkręcającej korby ? Po "dzikiej" jeździe korba odkręca się po okolo 4-5 km. Próbowałem ją wbijać itp ale to wiele nie daje. Posmarowanie korby i ośki żywicą oraz śruby trzymającej zakończy problem ? - Chodzi o tanie rozwiązanie. Do 10 zł
kato39 Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Klej do śrub kosztuje 10zł a żewica nic trzymać nie będzie sam próbowałem
Wodzu95 Napisano 2 Października 2012 Autor Napisano 2 Października 2012 Klej cyjanoakrylowy będzie dobry ?
adriansocho Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Jeśli w gnieździe na ośkę wyrobił się luz, to sam klej na śrubę niewiele da....
BikoBiko Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Dokładnie jak wyżej - przerabiałem to. Trzeba zlikwidować przyczynę, a nie próbować ratować "gwoździem i sznurkiem". W ramieniu zlikwidować nierówności i ewentualne spłaszczenia/zadziory, oś korby ewentualnie też miejscowo spiłować i wbić ramię max głęboko.Przed w bijaniem można posmarować jakimś klejem do gwintów czy innym adhezyjnym.
lajtspid Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Przy braku kleju może być lakier do paznokci.
marekw Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Przy braku kleju może być lakier do paznokci. u mnie pomógł lakier do włosów, ale po porządnym odtłuszczeniu obu gwintów
Naprawiacz Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Korba jest na kwadrat czy wielowypust? I czy odkręca się sama korba czy jej lewe ramię?
SadurUniBike Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 Klej do gwintów 'loctajl" czy jakoś tak powinien załatwić sprawę
mklos1 Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 Zanim zaczniesz kleić gwint, dokręć go momentem zgodnym z tym, co zaleca producent. Shimano dla korby kwadrat/octalink zaleca 35-50 Nm. 50Nm, to naprawdę potężna siła, więc jak to nie wytrzyma to coś jest nie tak.
Niszczacyzboze Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 Obawiam się, że osoba która chce kleić korbę żywicą nie będzie posiadać klucza dynamometrycznego, choćby i wychyłowego.
mklos1 Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 Dokręcenie odpowiednim momentem w serwisie pewnie kosztuje... Nic? Albo 5PLN? Tańsze to niż późniejsze czyszczenie gwintu z żywicy (przy założeniu że to zadziała). Poza tym klucz dynamometryczny posiada każdy serwis samochodowy. O ile nie jest to jakiś magiczny system, imbusy mają wszyscy.
Mod Team Puklus Napisano 5 Października 2012 Mod Team Napisano 5 Października 2012 A ja z ciekawości zapytam jaka to korba i jak to dokręcasz?
djwiocha Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Zanim to pokleisz po prostu wyczyść na maxa gwint śruby i osi, nie tylko przetrzyj tylko benzyną ekstrakcyjna aż szmatka czy tam coś innego będzie idealnie czyste, potem dokręcasz na pałę, możesz nawet jedną nogą stanąć na kluczu (oczywiście na tyle dobrej jakości klucz żeby się nie objechał tak samo śruba nie jakaś skatowana, bo jak się objedzie a ty będziesz na tym stał to nie wesoło będzie) a drugą na pedale i tak lekko się na tym "bujać" (góra dół, podskakiwać bez oderwania stóp ). Ja tak robię i nie ma opcji żeby coś się ruszyło, kolegom korby się odkręcały, zrobili tak jak napisałem i trzyma idealnie. Dopiero jak nadal się będzie odkręcać to trzeba coś kombinować.
marekw Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Zanim zaczniesz kleić gwint, dokręć go momentem zgodnym z tym, co zaleca producent. Shimano dla korby kwadrat/octalink zaleca 35-50 Nm. 50Nm, to naprawdę potężna siła, więc jak to nie wytrzyma to coś jest nie tak. ja dokręcałem gdzieś z 200 Nm i się odkręcało, dopiero czyszczenie i lakierowanie pomogło
mklos1 Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Ja bym się bał takiego momentu użyć w stosunku do suportu. Takie momenty to stosuje się do śruby M20...
marekw Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 stary suport - niby nic mu nie dolega, ale byłby powód, żeby go zmienić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.