Skocz do zawartości

[korba] Odkręca się - Czy żywica epoksydowa załatwi sprawe?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy żywica epoksydowa załatwi sprawę odkręcającej korby ? Po "dzikiej" jeździe korba odkręca się po okolo 4-5 km. Próbowałem ją wbijać itp ale to wiele nie daje. Posmarowanie korby i ośki żywicą oraz śruby trzymającej zakończy problem ?

- Chodzi o tanie rozwiązanie. Do 10 zł :D

Napisano

Dokładnie jak wyżej - przerabiałem to.

Trzeba zlikwidować przyczynę, a nie próbować ratować "gwoździem i sznurkiem".

W ramieniu zlikwidować nierówności i ewentualne spłaszczenia/zadziory, oś korby ewentualnie też miejscowo spiłować i wbić ramię max głęboko.Przed w

bijaniem można posmarować jakimś klejem do gwintów czy innym adhezyjnym.

Napisano

Zanim zaczniesz kleić gwint, dokręć go momentem zgodnym z tym, co zaleca producent. Shimano dla korby kwadrat/octalink zaleca 35-50 Nm. 50Nm, to naprawdę potężna siła, więc jak to nie wytrzyma to coś jest nie tak.

Napisano

Dokręcenie odpowiednim momentem w serwisie pewnie kosztuje... Nic? Albo 5PLN? Tańsze to niż późniejsze czyszczenie gwintu z żywicy (przy założeniu że to zadziała). Poza tym klucz dynamometryczny posiada każdy serwis samochodowy. O ile nie jest to jakiś magiczny system, imbusy mają wszyscy.

Napisano

Zanim to pokleisz po prostu wyczyść na maxa gwint śruby i osi, nie tylko przetrzyj tylko benzyną ekstrakcyjna aż szmatka czy tam coś innego będzie idealnie czyste, potem dokręcasz na pałę, możesz nawet jedną nogą stanąć na kluczu (oczywiście na tyle dobrej jakości klucz żeby się nie objechał tak samo śruba nie jakaś skatowana, bo jak się objedzie a ty będziesz na tym stał to nie wesoło będzie) a drugą na pedale i tak lekko się na tym "bujać" (góra dół, podskakiwać bez oderwania stóp :D ). Ja tak robię i nie ma opcji żeby coś się ruszyło, kolegom korby się odkręcały, zrobili tak jak napisałem i trzyma idealnie. Dopiero jak nadal się będzie odkręcać to trzeba coś kombinować.

Napisano

Zanim zaczniesz kleić gwint, dokręć go momentem zgodnym z tym, co zaleca producent. Shimano dla korby kwadrat/octalink zaleca 35-50 Nm. 50Nm, to naprawdę potężna siła, więc jak to nie wytrzyma to coś jest nie tak.

ja dokręcałem gdzieś z 200 Nm i się odkręcało, dopiero czyszczenie i lakierowanie pomogło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...