mac1ej Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Witam, Ostatnio pomyślałem sobie, że fajnie by było kupić sobie EPICON-a, ale jak go zamontuje, to nie będę miał czym hamować. Więc poszukuje hamulców tarczowym w niskiej cenie. Chciałbym, żeby hamowały lepiej od moich v-brake tektro... Na razie poszukuje hamulca tylko na przód i myślę, że nie będzie mi to przeszkadzać, że na przodzie siedzi tarczówka, a z tyłu v-brake którego i tak mało używam, bo przede wszystkim hamuje przodem. Co lepiej kupić nowe Avidy BB5 czy może używane Avidy Juicy 5 od użytkownika z forum ? (http://www.forumrowe...c-avid-juicy-5/) Nie chce już zakładać następnego wątku i proszę jeszcze o pomoc w wyborze piasty na przód. Czy taka będzie dobra ? http://allegro.pl/pi...2661931214.html. Nie chciałbym płacić za piastę więcej niż 50zł. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil13342 Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ta piasta nie jest pod tarcze. Według mnie nalepiej kupić nowe chydrauliczne, masz wtedy dobry hamulec (piszesz że hamujesz przodem). Kwestia kół to już jak chcesz, ale według mnie też kupić nowe koła a nie bawić się w przeplatanie i tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Kurcze nie zauważyłem. Chciałbym bardzo nowe kółka, ale wolę kupić sobie EPICONA, a z tą piastą to tak tymczasowo, jeden przyszły sezon. A ta piasta to straszny szajs czy na sezon, ewentualnie dwa wystarczy ? http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/5815/274/Piasta-HB-M435-2011-SHIMANO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SEERQ Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ta piasta jest pod tarcze CL, przykładowa aukcja: http://allegro.pl/tarcza-shimano-160-mm-center-lock-sm-rt53-i2618573010.html Jeżeli do tej piasty chciałbyś wstawić tarczę na 6 śrub musiałbyś kupić adapter (http://allegro.pl/adapter-6-srub-na-centerlock-alligator-30gr-i2666530837.html) Musisz zdecydować czy chcesz piasty pod 6 śrub czy CL. (Piasta na 6 śrub http://allegro.pl/piasta-przednia-dartmoor-x-rolls-36-otw-i2679498565.html, jak poszukasz możesz znaleźć taniej) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Ok, dzięki za odpowiedz, ale dalej nie dostałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, co lepiej kupić hydrauliki używane te od kolegi z forum (co myślicie o nich ?) czy nowe mechaniczne BB5. Czy piasta M435 do której link podałem wcześniej będzie OK i czy wytrzyma sezon, dwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Wiadomo, ze lepiej hydrauliczny. Jeśli rzeczywiście wszystko z nim ok to nie ma się co zastanawiać. A piasta shimano o ile nie będzie męczona w błotno-wilgotym środowisku to spokojnie powinna wytrzymać te dwa sezony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dzięki za odpowiedź. W takim razie biorę te używane Avidy Juicy 5, piastę M445 i przydałaby się jeszcze jakaś tarcza... Co myślicie o tej ? http://allegro.pl/tarcza-hamulca-shimano-sm-rt64-160mm-centerlock-i2685928064.html Ważę ok 65kg, na razie moim amortyzatorem jest XCM V3, ale na wiosnę wlatuje EPCION. Myślę, że 160mm wystarczy, czy ta tarcza będzie OK ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Wez jakas 185 lepsza pojemnosc cieplna bedzie, a epiconowi nie zaszkodzisz Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Na tarczach się nie znam w ogóle, więc proszę o wybór dla mnie tarczy do avidów juicy 5, amortyzatora XCM V3 (Epicon na wiosnę) i pod piastę M435. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz231 Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Tarcze podalem taka na przyszlosc. Natomiast z tym hamulcem plus tarcza 185 obawiam sie, ze widelec moze nie doczekac wiosny Mialem v2 wystarczylo, ze zmienilem zacisk na bb7 i amor poddal sien Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Mam z przodu 180 Stroker Ryde i amor ma raczej ciężko... póki co żyje, ale to Dart 2, więc zobaczymy, jak długo. 180 max, 160 rozsądne. Myślę, że tyle wystarczy, chyba, że dużo po górach latasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dużo po górach nie latam, mówiąc szczerze to mój rower jeszcze prawdziwego terenu, oprócz lasu to nie widział... Wydaje mi się, że 160mm wystarczy. Jeżeli kupię tą tarczę (http://allegro.pl/tarcza-hamulca-shimano-sm-rt64-160mm-centerlock-i2685928064.html) To będzie wszystko pasowało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Jak masz zrobić te zakupy raz na zawszę to weź się zastanów jeszcze raz, bo możesz się rozczarować kiedy hamulec będzie tylko spowalniać a nie hamować na stop. Za 100 zł nie możesz oczekiwać cudów. Zastanów się czy nie warto dozbierać i kupić coś co będzie w poprawny sposób służyć długo. Pamiętaj też, że kupując piasty musisz zapłacić ok 40 zł za przeplecenie i wycentrowania koła, zwróć uwagę również czy nie masz klamko-manetek bo wtedy będziesz musiał kupić manetki do przerzutek. A i oczywiście, że lepiej Hydraulika, mechaniczne nigdy nie zahamują CI tak jak hydrauliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ze wszystkim się zgodzę poza ostatnim zdaniem. Jeśli chodzi o moc to avidy są konkurencyjne dla hydraulicznych hamulców i to wielu podstawowych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Dobrze, przepuśćmy, że mógłbym dołożyć do nowych to co wybrać ? Podkreślam, że chcę tylko na razie zakupić przedni hamulec. Czy Deore M596 i tarcza Shimano SM-RT64 będzie dobrym zestawem do tej piasty (M435) i XCM V3 (później EPICON). Nie mam klamko-manetek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Tak, to dobry hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 O avidach nie wiem za wiele ale skoro tak mówisz. Ten zestaw będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Nie rozumiem jak tarcza ma wykończyć amortyzator? Przecież można mieć tarcze 203 mm i hamować z wyczuciem i na odwrót- 160 mm i z całej siły ściskać klamkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Siły działające na widelec przy tarczy 160mm, a 203mm są znacznie większe. Wynika to z prostych praw fizyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Dzięki za pomoc, właśnie zamówiłem hamulec M596, piastę M595 i tarczę RT53. Temat można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Dzięki za pomoc, właśnie zamówiłem hamulec M596, piastę M595 i tarczę RT53. Temat można zamknąć Będziesz pan zadowolony z m596 Też planowałem mechanik,a skończyło się na m596. Tylko ja finalnie wykosztowałem się na tarcze slx zamiast rt53 czy rt60. Jeszcze niedawno napisał bym ci, że ten xcm rozleci się na tarczówkach, ale m596 mają na tyle dobrą modulację,zęjakoś chyba dociągniesz do nowego sezonu U mnie całkowicie starczają tarcze 160mm zarówno z przodu jak i tyłu, a w wyścigach górskich nie startuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.