Skocz do zawartości

[Wino] domowa produkcja


siimon

Rekomendowane odpowiedzi

Też wstępnie wpisałem datę butelkowania ;) A pytam bo 2009 zawsze by lepiej wyglądało niż 2012 ;)

Wino porzeczkowe nie bardzo chciało się sklarować więc potraktowałem je bentonitem zastanawiam się jak długo teraz muszę czekać? Niestety w innym mieście mieszkam a w innym mam gąsiory i nie mogę na bieżąco kontrolować...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja uzywam klarowin lub z domowych sposobow zelatyna, spirutus, jak nie chce sie sklarowac. Teraz trzeba czekac, az caly osad (martwe drozdze i bialko) opadnie na dno. Wszystko zalezy od tego, z czego wino zostalo zrobione. Aronia i inne porzeczkopochodne, ciezko sie klaruja znam z doswiadczenia. Dla tego ja staram sie nie robic juz teraz z takich owocow, ktore ciezko sie klaruja oraz odciskam owoce i robie z samego soku. Potem jest mniej zabawy z klarowaniem (krocej trwa) Czasami trwa to tydzien czasami pare tygodni, wszystko zalezy od tego jak wino pracowalo, ile ma cukru w sobie i alkoholu itd. Jest to ciezko okreslic, sprawdzaj co jakis czas. Dodam tylko, ze trening czymi mistrza, jak na rowerze :D

 

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...