Skocz do zawartości

[Rama] MTB-XC do maks. 700zł

WielebnyRayPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czemu nie czytasz wcześniejszych postów?

moje pytanie miało mocniej zaakcentować ramy acenta, bo wymieniono tylko TORMENTA, kiedy istnieją bardziej atrakcyjne.

I czemu proponujesz ramę bez piwotów, skoro ich obecność to jedno z kryteriów doboru?

Proponuje dwie ramy z piwotami Panie kolego: el norte i el nino.

A Peak to dygresja cenowo wagowa.

BTW wojtasin dowartościowuje Cię wpisywanie odpowiedzi które nie niosą żadnej treści, prócz tej flamewar'owej? - stróż forum :]

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jest warta uwagi ale czy jesteś pewien że chcesz taką wielką ramę? To dla chłopa powyżej 190. Teraz pod koniec roku wyprzedają takie wielkoludy bo im zostały i nikt tego nie chce kupić. Przemyśl, dozbieraj kasy i kup coś z sensem. Rama to podstawa. Masz czas sezon się kończy.

Napisano

mam nico ponad 180 cm wzrostu, ta rama będzie za duża? Jeździłem ostatnio na Giantach XL 22" i nie czułem się źle, jechało się dobrze (Giant Yukon 2009). Boję się, że jak kupię 19" to bedzie za mała... muszę jeszcze się dokładnie pomierzyć i wtedy zdecyduję się na coś.

A ogółnie ten Accent jakościowo jest dobry i geomteria też jest na wysokim poziomie, czy to zwykły przeciętniak?

Z tej tabelki wynika, że powinienem mieć rozmiar właśnie 21"

http://img254.imageshack.us/img254/2443/ramat.png

Zmierzyłem się i mam 182cm wzrostu i wysokość do krocza około 83-84cm.

Więc 21" będzie za duże?

Na stronie kross'a znowu piszę, że przy tym wzroście powinienem mieć ramę 19/20". Co o tym sądzicie? Pod uwagę warto wziąć również to, że wciąż jeszcze troszkę rosnę(prawie 18 lat)

EDIT!

Czytałem sporo o El Nino i geometria między 21" a 19" różni się minimalnie. Długość górnej rury to różnica 8mm, ale wysokość rury pod siodłowej to różnica 5cm, ostatnia różnica to rura czołowa, 21'' ma większą o 1,5 cm;)

Będę żałował jak wezmę 21"?

Napisano
Czytałem sporo o El Nino i geometria między 21" a 19" różni się minimalnie. Długość górnej rury to różnica 8mm, ale wysokość rury pod siodłowej to różnica 5cm, ostatnia różnica to rura czołowa, 21'' ma większą o 1,5 cm;)

Będę żałował jak wezmę 21"?

Tak bo rama straci na zwrotności, główka ramy ma duże znaczenie standardem do XC jest 120 mm, z drugiej strony zależy czy się ścigasz czy nie jeżeli ramę potrzebujesz do rekreacji kupuj 21 jeżeli do czego innego 19 cali. Jeżeli masz <190 cm wzrostu kupuj 19 cali bez wahania. Zauważ też że Accent El Nino mimo że jest domyślnie ramą do XC i maratonu nie ma geo typowo wyścigowego, jest niezbyt długi, przez co trzeba stosować długie mostki co odbija się na sterowności roweru(krótki mostek daje lepszą zwrotność) - mówię to z doświadczenia bo sam używałem El Nino przez 2 sezony startowe, obecnie przechodzą na karbon. Zauważ również że geo El Nino jest pod amorka 80 mm a nie 100 jak ma to miejsce w Peaku. Ja na twoim miejscu kupiłbym Peaka obecnie na cykloturze te ramy pod 26 chodzą po 400 zł i za 200 zł kupił sobie hamulce hydrauliczne na tył. Zaoszczędzisz na wadze bo Peak waży 300 gram mniej niż El Nino, a otrzymasz ramę lepszą od El Nino. Peak pod 26 ma jeszcze ten plus że nie ma skopanej geometrii jak Peak pod 29, przez co nadaje się do ścigania w przeciwieństwie do porażki jakim jest Peak pod 29 ;( .
Napisano

Dla ciebie rama 19 to MAX, 21 to zdecydowanie pomyłka.

Napisano

Ta rama będzie używana do ścigania. Peak to fajna rama i wziąłbym ją bez zastanowienia ale jest pod tarcze, a ja kupiłem w tym tygodniu kółka pod V-ki w dobrej cenie. Jak zamontuję do El Nino amorka 100mm to rama straci swoje profity?

W takim razie jaką ramę w tej cenie (nową), do ścigania się pod amorka 100mm i V-ki?

19" na sto pro nie będzie mała?

Edit. W ostateczności używka, ale wolałbym nową;)

Napisano

Jak do ścigania to nawet nie myśl o 21. Na sto procent 19 nie będzie mała. Z tym amorem to bez przesady to tylko 20mm. Poza tym nie będę się spierał bo nie znam dokładnej specyfikacji tej ramy ale producenci ram ZAWSZE podają w specyfikacji OD-DO. Jeszcze się nie spotkałem z ramą która by była tylko i wyłącznie pod amortyzator 80mm (nikt by jej nie kupił). Jestem pewien ze tam jest rozpiętość przynajmniej 80-100mm. Ja teraz nabyłem ramę 100-150mm.

Napisano
Jeszcze się nie spotkałem z ramą która by była tylko i wyłącznie pod amortyzator 80mm (nikt by jej nie kupił). Jestem pewien ze tam jest rozpiętość przynajmniej 80-100mm. Ja teraz nabyłem ramę 100-150mm.
W El Nino nie ma rozpiętości jest to rama pod amorek 80 mm gdyż wymiar w geo ramy wynois 450 mm pod 100 mm mają 470 mm. Przetestowałem El Nino pod amorkiem 100 mm i rower był trochę zmulony pod 80 mm zyskał na zwrotności.
Napisano

W El Nino nie ma rozpiętości jest to rama pod amorek 80 mm gdyż wymiar w geo ramy wynois 450 mm pod 100 mm mają 470 mm. Przetestowałem El Nino pod amorkiem 100 mm i rower był trochę zmulony pod 80 mm zyskał na zwrotności.

Kwestia przyzwyczajenia. I tak nie wierzę ze producent zaleca TYLKO ten amor. Zwłaszcza że masa ludzi ma tą ramę z amorem 100mm. WIELEBNY, dobra rama ale nie ta 21 cali.

Napisano

No rany 21 cali ! I co ma sobie złożyć szosówkę czy miejskie wozidło??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...