Skocz do zawartości

[Rama] MTB-XC do maks. 700zł

WielebnyRayPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jak w temacie, Jaka rama do 700zł do MTB-XC(nie skakania). Mi osobiście się podoba rama Kross Level A6, lecz w rowerowym powiedzieli mi, że to słaba rama i zaproponowali tańszą, i podobno lepszą ramę Leader Fox Toscana lub Evolution. Rama ma być pod hamulce V-brake!

Co proponujecie od siebie?

Napisano

<p>Warto. Tylko pomyśl nad rozmiarem, pamiętaj to kluczowy element

Napisano

To fajnie;) Trochę mnie zdziwiło, że to rama za 300zł, a cały rower kosztuje 1200;) Myślę, że będzie dobrze działać z amorkiem Manitou;)

W tej cenie to najlepsza rama? Lepsza od wszystkich krossów?

Napisano

Jeszcze możesz ewentualnie coś od Authora poszukać. Traction jest chyba coś około 600, też sprawdzona konstrukcja.

Napisano

Wiesz... doradzać to jest fajnie, bo nie moja kaska ;)

Powiem ci jedno... Kup taką żebyś potem się nie oglądał za innym rowerem i nie myślał "mogłem taką mieć".

A co powiesz na to ? Nowa! Amoeba MFR-HUSSAR MTB XC Maraton 1717g Wys.0 (2684285570) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.Marka u nas malo popularna ale już dłuuugo na rynku. Mi się bardzo podoba i to nie ze względu na tą grafikę.Prześpij się z tematem. Którą nie kupisz to spełni swoje zadanie. Za leaderem przemawia dobra cena.Tylko nie ten staroć Krossa ;)

Napisano

No co ty Leader to naprawdę przyzwoita marka ;)

Jak widzisz ram jet cala masa, a ty prześpij się z tematem. Rano ma się o wiele bardziej trzezwe myślenie ;)

Staroć krossa miałem na myśli ten z pierwszego linku.

Ramka z linku kolegi też bardzo przyjemna

Napisano

Rama to szkielet roweru ... moim zdaniem najważniejsza jego część ... zawsze kupujemy najdroższą ramę na jaką nas stać.

Jestem przekonany że to element do którego zawsze warto dopłacić :) kosztem poczekania na inny lepszy element.

Najtrudniej wymienia się ramę.

Jednak coraz trudniej kupić fajna klasowa ramę pod mocowanie v-ki żeby taką kupić trzeba cię cofnąć w czasie i polować na jakiś leżak magazynowy albo zwyczajnie polować i kopić ramę używaną.

Jak masz na czym jeździć to się nie śpiesz ... wrzuć w obserwowane kategorię na allegro i poluj ...

Osobiście polecam polowanie na Cube Reaction raczej używanego ... na roczniki około 2008 bo te jeszcze miały miejsce na piwoty.

Co do ramy lv A6 ... szału nie ma, tym bardziej że od lv A2 w tym samym roczniku różni się tylko malowaniem.

Pozdro

Napisano

Popieram w 100%. Nie ma co się śpieszyć i kupić sobie najlepszą ramę na jaką mamy kasę.

Napisano

miałem około 700zł i myślałem o krosie, ale gość w rowerowym powiedział, że zamiast niej wolałby już leadera foxa za 300zł...

Chciałbym tego cube, ale ciężko dostać go używanego i to jeszcze starszy rocznik... nie widziałem go jeszcze na allegro

Napisano
nie widziałem go jeszcze na allegro

:) swoją kupiłem a alledrogo w tym roku w styczniu ... od tego czasu pokazała się taka chyba 2 albo 3 razy w cenie około 700 - 800 zeta i schodziły "na pniu".

Trafi sie też czasem starszy Trek serii 8000 ( ta sama rama co 8500 tylko tańsza) ale nie pamiętam do kiedy miały piwoty, Trafiają się też starsze Authory Egoist na rurkach Easton (te mają piwoty) często nowe.

Wybór jest tylko trzeba być cierpliwym :) i nie żałować kasy ... nie mówię że trzeba przepłacać ale często warto dopłacić do lepszej ramy :).

Pozdro

Napisano

Wiesz... z tym dokładaniem to jest tak że można dokładać w nieskończoność, jeszcze sto, jeszcze sto. To się tek fajnie mówi, dozbieraj. Masz parę ram do wyboru, każda warta uwagi co wybierzesz będzie dobrze. W tej cenie może jeszcze się trafić Author Traction z piwotami, nawet teraz jest jeden na alledrogo ale duży rozmiar.

Napisano

czemu jeszcze nikt nie wspomniał o ramach Accenta?

Ujeżdżam dwie ramy accenta: el nino i el norte - dla zainteresowanych specyfikacja w moim garażu i nie są to budżetowe projekty.

Jeśli szukasz świetnej, wytrzymałej, o bardzo dobrej geometrii i w dobrej cenie ramy to nie ma sensu się dłużej namyślać.

Najnowsza rama accenta: peak 600,00zł za 1670g (dla rozmiaru M).

PEAK_biało-szaro-czarny_11.jpg

Napisano

czemu jeszcze nikt nie wspomniał o ramach Accenta?

Najnowsza rama accenta: peak 600,00zł za 1670g (dla rozmiaru M).

Czemu nie czytasz wcześniejszych postów?

http://www.forumrowerowe.org/topic/123183-rama-mtb-xc-do-maks-700zl/#entry1155310

http://www.forumrowerowe.org/topic/123183-rama-mtb-xc-do-maks-700zl/#entry1155519

I czemu proponujesz ramę bez piwotów, skoro ich obecność to jedno z kryteriów doboru?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...