Skocz do zawartości

[Oświetlenie przód]Potrzebuję opinii o LED Cree XM-L T6

marcink1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, tym razem potrzebuję opinii o tej lampie LED Cree XM-L T6 lampa rowerowa LED Cree XM-L T6 (2671850348) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

czy opłaca się kupić ją za 100zł.

Bateria ( złożona z czterech akumulatorów 18650 ) o pojemności niby 4400mAh, jak długo taki zestaw będzie świecił?

Czy sprosta zadaniu oświetlenia szlaku leśnego w drodze powrotnej do domu z prędkością V max 30km/h?

Tu by trzeba było specjalistę od lumenów. Jeśli cena jest za komplet to wydaje się to być atrakcyjna oferta, choć w opisie jest jak wół napisane, że lampka świeci trochę za wąsko (przynajmniej dla sprzedawcy).

Na tej diodzie jest ostatnia wersja Bocialarki

Napisano

Poszukaj jej na dealextreme.com na pewno znajdziesz dużo taniej, chociaż ja bym wolał dołożyć do dobrej i sprawdzonej Bocialarki.

Napisano

To jest licytacja - ciekawy jestem, za ile się sprzeda.

Na ebay można to kupić za ok. €20 - http://www.ebay.ie/i...984.m1423.l2649

i są tam niby trzy wersje tej lampki - 1200, 1600 oraz 1800 lumenów. Ile w tym prawdy... bezradny.gif

Ale niezła baza do modyfikacji.

Lampa z linka chodzi na dwóch ogniwach. Gdybam że czas pracy na max wyniesie od 60 do 90 minut.

Napisano

Ja mam coś takiego tylko z tych o mocy 1600Lm o ile to prawda. W każdym razie porównując ja do latarki L2P od Grega swiatła dużo więcej. I ta moja o czym pisałem juz gdzieś tutaj na tym forum ma własnie bardzo szeroki spill (kąt światła) dzięki czemu bardzo dobrze widać drogę przed sobą jak i po bokach. Tyle że jest na 4 ogniwach a nie na dwóch. Alem kosztowała 200zł.

Napisano

Lampa z linka chodzi na dwóch ogniwach. Gdybam że czas pracy na max wyniesie od 60 do 90 minut.

Ok. 60min. to na max. świeci lampka L2P od Grega ze światełek.pl na jednym ogniwie.

Tyle, że mało kto używa trybu max.

Są ogniwa i ogniwa - różnią się pojemnością.

Bateria ( złożona z czterech akumulatorów 18650 ) o pojemności niby 4400mAh...

Ta z allegro ma prawdopodobnie 4 ogniwa po 1100=4400, natomiast ta na ebay ma 2x3000=6000.

Napisano

Ta z allegro ma prawdopodobnie 4 ogniwa po 1100=4400, natomiast ta na ebay ma 2x3000=6000.

ROTFL... Wszystkie są poskładane na chińskich ogniwkach 18650 o pojemności ok 1800-2200mAh jest tego od groma i trochę i pojemność często zależy od partii produkcyjnej. Standardowo te lampki są na pakietach 2s2p co oznacza 7,6V i 4,4Ah (2s = 3,7+3,7V 2p=2200mAh + 2200mAh).

3000mAh z ogniwa 18650 jak nie kosztuje 10$ za sztukę i nie jest markowana Panasonic / Samsung / LG :icon_cool:

Ten na E-bay to najprawdopodobniej jest 2s - czyli masz jakieś 2,2Ah i 7,6V :stupid:

Napisano

Dominik, to ile piszą, a ile jest faktycznie, to inna bajka ;)

Możliwe, że te 3000, to jest suma tych dwóch ogniw, możliwe, że manipulują w opisie słowami.

Natomiast tutaj masz 4 ogniwa i podają w specyfikacji 8800

1200 Lumen CREE XML T6 LED Bike Bicycle Outdoor Sports Light HeadLight headLamp | eBay

ile jest faktycznie bezradny.gif

P.S.

3000mAh 3200mAh 4000mAh UltraFire 18650 3.7V Rechargeable Li-ion Battery 1X2X4X | eBay

Na ile prawda, a na ile "chłyt małtetindody"

Napisano

Jeśli nie chce ci się grzebać i modyfikować zawsze możesz kupić za ~ 110 zł sprawdzonego Mactronica Scream,

recenzja tutaj: http://www.light-tes...emid=55&lang=pl

Świetny pomysł...

Mam podobnego chińczyka z dx i mactronikowego screama, z tym drugim to można do kurnika po jajka chodzić (no trochę się zapędziłem ;)).

Poniżej dwie fotki, obie zrobione tym samym aparatem przy tych samych ustawieniach (ISO 100, f 3,5, t=1 s), pierwsza fotka to światło z mactronica scream, druga - z tego chińskiego wynalazku.

pb169145.jpg

PB169156.JPG

Napisano

Czy sprosta zadaniu oświetlenia szlaku leśnego w drodze powrotnej do domu z prędkością V max 30km/h?

To bardzo przyzwoita lampka rowerowa z zasięgiem realnym ok 40-50m , czyli spokojnie możesz podróżować nawet ze znacznie większa prędkością.

to co ja różni od innym tego typu lampek to mniejszy pakiet -zazwyczaj w standardzie jest 4x 18650 to jest tylko 2x 18650. nie martw się jednak taki pakiet możesz sobie dokupić. Zresztą warto mieć drugi na zapas.

Lampka daje ok 750- 850lm OTF, czyli tych realnych zmierzonych za szybką lampki a nie w labolatorium wytwórcy emitera.

Taka ilość światła wystarcza do komfortowej szybkiej jazdy. oczywiście jak komuś mało można sobie dorzucić taki drugi zestaw i mamy wtedy już więcej światła niż to dają niektóre małe samochody ;) Jeżdżę dość sporo w dolinkach podkrakowskich bo tu mieszkam, Używam lampki zrobionej własnoręcznie na emiterze U2 dającej ok 850lm i prawie nigdy mi się nie zdarzyło że chciałem więcej światła -zazwyczaj używam trybu średniego. a tu się jeździ ostro, bo albo solidnie pod górę albo solidnie w dół.

Napisano

No i słusznie, bo prawie 180zł z przesyłką = ok. €40 :blink: też bym nie dał.

Na ebay z przesyłką gratis można to kupić jednak taniej.

A jak dobrze "polować" to za te pieniądze (€40) można dostać "potwora o trzech oczkach"

more_details_01.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...