Skocz do zawartości

[buty] SPD - duże rozmiary, gdzie i jakie kupić?

YgreK

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Moje stare buty SPD (Shimano SH-M123) przestają powoli być sztywne inaczej. W takim razie zacząłem powoli przeszukiwać sklepy, żeby znaleźć coś fajnego. Jednak trudno jest znaleźć dobre oferty. Myślałem o butach tylko i wyłącznie z klamrą. Budżet max 600zł, ale tańsze też mogą być...

Rozmiar... I tutaj jest największy problem. Otóż mam stosunkowo dużą stopę i w normalnych butach mam nr. 48. Teraz mam buty Shimano 50, ale 49 chyba też byłyby ok.

Czyli szukam raczej butów z rozmiarówką 48+

Znalazłem kilka modeli w Airbike i w bikestacji.

Może wy natknęliście się na jeszcze jakieś sklepy? :)

Pozdrawiam

Ygrek

Siemanko,

a więc szukasz dobrych butów, tu polecam SIDI model Giau ok 659.00 powinieneś dostać gdzieś taniej na necie.

i teraz co nieco o tychże bucikach. Przede wszystkim włoska marka zajmująca się produkcją obuwia sportowego na motocykle i rowery. Bardzo dobre jakościowo. I najważniejsze WYGODNE. Najwygodniejsze buty zarówno MTB jak i ROAD.

Meega sztywne przy zachowaniu stosunkowo niskiej wagi.

Pozdrawiam

Swego czasu zakupiłem buty DMT Rock w rozmiarze 48 i pasują na moją 31,5 cm stopę bardzo dobrze. Buty nie mają klamry, więc Tobie nie będą odpowiadać.

Kupowałem w Cykloturze, miałem możliwość przymierzenia bo o dziwo mieli je na sklepie. Bez tego bym butów nie kupił.

Z racji tego, że też mam dużą stopę pozwolę sobie temat "poobserwować".

Rozmiarówka SIDI kończy się chyba na 48, a takie mogą być jak ulał lub troszkę za małe... Trzeba by zmierzyć. Mimo wszystko podsyłam: http://www.velo.pl/produkty/wyprzedaz/?m=17&pk=%&id=1622

Proponuję szukać na Allegro ponieważ sprzedawcą przeważnie zostają rozmiary typu 40-41 (tutaj plus dla mnie) lub właśnie takie duże (plus dla Ciebie) i można dorwać fajne buty w dobrej cenie:)

Dzięki za podpowiedzi.

Jak na razie znalazłem takie ciekawsze modele:

http://www.rowerowys..._l_81_2546.html

http://www.rowerowys..._l_95_2045.html

http://www.rowerowys..._l_95_9818.html

http://www.bikestacj...cPath=40_64_304

Spece o wiele droższe, więc je biorę tak z przymrużeniem oka do tego zestawienia.

Może ktoś wypowie się na temat ww. modeli?

#edit

Oczywiście można znaleźć jakieś butki Shimano, ale szczerze mówiąc wolałbym zainwestowac w coś innego.

• 3 tygodnie później...

No to zdecydowałem się:

Wybór padł na: http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-garneau-monte-mtb-black-o_l_95_9818.html

Wiem, trzepackie bo nie są białe, tak jak to powinno być w mniemaniu pewnego bloggera....

Kolor nie ten... ale jest rozmiar! I to nawet w dobrej cenie.

Butki wyrwałem w promocji weekendowej za 351zł + przesyłka... Dojdą pewnie za kilka dni i tylko modlę się, żeby ten rozmiar 49 przypasował do mojej małej nóżki. ;]

Mi się udało kupić shimano roz. 51 - 32,5 cm na allegro od kogoś kto je podobno kupił w Niemczech i mu nie pasowały. Skoro u nich nie ma problemów z takimi rozmiarami, to może trzeba poszukać za zachodnią granicą.

Za to uważam, że kupienie długich spodni i bluz/kurtek z odpowiednią długością rękawów jest niewykonalne :/

Pamiętam, że jak kilka lat temu szukałem butów dla siebie to niewiele brakowało a skusiłbym się na sprowadzenie ich z Czech.

Z kolei rozmiarówką odzieżową dla wysokich i szczupłych na rodzimym rynku zawsze był problem, pozostaje kompromis pomiędzy odpowiednią długością i duuużym zapasem na szerokość :) albo szycie na wymiar. Ja właśnie czekam na przedłużane spodnie z BCM Nowatex.

Podłączam sie do tematu mam identyczny problem 196 wzrostu i wielka stopa, buty zawsze 32cm wkładka. Przeczytalem poogladalem ale wszedzie duzo za duzo kosztuja mogę dać 300-400 i nic więcej więc nie mówcie ze jak dorzucę 15zł to moge kupic sidi dragon czy cos :D.

Jeśli chodzi o stacjonarne to może macie jakies dobre sklepy w Szczecinie w których takie rozmiary mogą być?

Temat również dla mnie ciekawy. W tym sezonie zacząłem jazde w blokach. Udao mi się okazyjnie kupić buciki SH-R076 i niestety kupiłem za duże! może ktoś chętny na rozmiar 52? Zwróciłem uwage na to co ludzie piszą iż shimano ma "małe" buty i kupiłem z zapasem. Czy ktoś może mi pomóc poszukać butów w rozmiarze 50-51? Długości stopy teraz wam nie powiem ;-) Z tego co wiem to do rozmiaru 52 tylko 2 modele shimano m077 m087. Czy jest jeszcze coś innego?

Właśnie malutki, jaka jest długośc wkładki? I jakiej szukasz? Ja mam na sprzedaż szosowe buty adidasa, wkładka 32 cm bodajże, o ile dobrze pamiętam:>

musze je wygrzebać i zmierzyć, szukam raczej butów mtb bo troche mnie irytowało chodzenie w tych bucikach ;) cywilne buty mam z wkładką 33cm jednak sa one mi troche za duzo, zmierze swoją podeszwe i sie odezwe ;)

musze je wygrzebać i zmierzyć, szukam raczej butów mtb bo troche mnie irytowało chodzenie w tych bucikach ;) cywilne buty mam z wkładką 33cm jednak sa one mi troche za duzo, zmierze swoją podeszwe i sie odezwe ;)

sorry że post pod postem nie mogę edytować.

buty to R076 rozm 52 (16.2us) wg metki to wkładka ma 331 mm, ja zmierzyłem 335mm a moja stopa to w porywach 315-320mm.

swoje buciki kupiłem na ebay-u w śmiesznej cenie dlatego zaryzykowałem. jakby ktoś był chętny możemy pogadać :)

• 2 tygodnie później...

No tak ale to co ty masz to raz ze za wielkie a dwa toszosowe a mi potrzeba do MTB widział ktoś gdzieś coś ciekawego lub ostatnio brał?

Ja całkiem niedawno nabyłem SHIMANO M087, takie jak na aukcji poniżej tylko że srebrne (na aukcji duży rozmiar):

http://allegro.pl/buty-mtb-shimano-sh-m087-czarne-shm087-r-49-bc-pl-i2757133529.html

i jestem z nich bardzo zadowolony. Klamra sprawdza się bardzo dobrze, sztywność też niezła ale największy plus to cena bo wyszedł model wyżej M088 i te są na wyprzedaży, moje kupiłem za 230 zł. Polecam

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

a jakie polecacie pedały i buty tak aby kolana zbytnio nie dały o sobie znać. Śmigam na snowbordzie i kolana dla mnie to najistotniejsza sprawa !

Zabawę z enduro dopiero zaczynam.

myślałem nad takim zestawem :

buty: Buty Shimano SHM088 roz 43 czarne - Sklep rowerowy, rowery i akcesoria: Kross, Shimano, Endura - t-bike.pl

pedały : Shimano Deore XT PD-M785 Pedal Reviews

DZIĘKI ZA POMOC !!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...