Skocz do zawartości

[szosa] Koła do kolarzówki -cena max. 800 zł-pomoc w wyborze

soraapex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem zapytac jakie są niezłe koła niskobudżetowe. Z tego co czytam w sieci ( kalkulatory aerodynamiczne ) żeby lżej się w góre jechało ( mniejszy wydatek energii ) mają byc ,,sztywne '' cokolwiek to znaczy do tego mają wytrzymałe .

Cena max za nowy zestaw to 800 zł.

Jak jest z wytrzymałością takich kół może warto zastanowić się nad używanymi.

Co wybrać Mavic Aksium, Whr-RS10, Whr-20 Whr-560, Whr-561,

jakieś Miche, Easton , Fulcrum czy wogóle całkiem inne. Moja waga 75 kg jazda tylko turystyczna ale ,podjazdy często ekstremalne.

Ps.Koła z roweru górskiego kupionego w 1996 roku w Czechach ,ciagle kręcą się lepiej niż te Deore kupione w 2002 roku. Nic nie było kombinowane w piastach , żadnych smarowań. O takie koła mi chodzi do szosy.

Napisano
Reg pkt 2i

jak dla mnie nie sa warte tej kasy prawie 2kg i 800zł no sory poraszka dopłacił bym do koł ultegry... a jeli chodzi o uzywki hmmm tez bym odpuścił,,,lepiej dopłacic i kupic nowe,,

Napisano

Koła WH-RS10, WH-RS20, WH-R501 są poniżej 500 zł.

Sam jeżdzę na WH-RS20 i załatwiłem nowe koła za 499 zł. Zastanawiałem się nad Fulcrumami kiedyś, co do Maviców to podobno jest kiepsko z częsciami zamiennymi do nich.

Miałem możliwość taniej kupić Shimano to się nie zastanawiałem. Koła Ultegry są za prawie 1.200 zł w bikecenter.pl

soraapex jak już chcesz koła za 800 zł to polecam dołożyć te 50 zł i kupić te http://www.bikeatelier.pl/kola/zestawy-kol/kola-shimano-szosowe-105-wh-6600

Napisano

jak masz napęd 2x10 to ultegry tą spoko. A nie myślałeś o złożeniu czegoś? za tyle kasy można mieć naprawdę niezły sprzęt, mocny i w dobrej wadze.

http://www.velotech.sklepna5.pl/towar/635/komplet-kol-28-szosa-622x14c-race-1730g.html fajne, nie za ciężkie

http://www.velotech.sklepna5.pl/towar/630/komplet-kol-28-szosa-622x13c-race-1770g.html trochę cięższe, sporo mocniejsze i tańsze, zostanie Ci trochę na lżejsze oponki ;)

To jest na pewnych komponentach, człowiek który je składa podobno zna się na rzeczy. Możesz też do niego napisać/zadzwonić, powiedzieć czego szukasz i jaki masz budżet to coś dla Ciebie dobierze.

Napisano
Koła WH-RS10, WH-RS20, WH-R501 są poniżej 500 zł. Sam jeżdzę na WH-RS20 i załatwiłem nowe koła za 499 zł. Zastanawiałem się nad Fulcrumami kiedyś, co do Maviców to podobno jest kiepsko z częsciami zamiennymi do nich. Miałem możliwość taniej kupić Shimano to się nie zastanawiałem. Koła Ultegry są za prawie 1.200 zł w bikecenter.pl soraapex jak już chcesz koła za 800 zł

Nie- ja napisałem że 800 to jakis max jakby była jakaś super okazja.

Tak normalnie to myślę wydać koło 600 bo widze góra tyle kosztuja te Whr- y czy Aksium M10 .

Ale jak wypada porównanie Mavic do Whr-s20 albo Whr-561. Częsci do Mavic może w Niemczech lepiej jest.

Najlepiej jakby się oczywiście nie psuły.

Napisano

grzegosz oferta VELOTECH ciekawa. Za niecałego tysiaka można mieć koła ważące 1300g.

Jedyne ograniczenie to waga bikera i asfalt.

Może kiedyś się u nich zaopatrzę w jakiś komplet jak obecne koła się wysłużą.

soraapex na co do Maviców to najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto je używa.

WH-RS20 używam od jakiś 5-ciu miesięcy i sprawują się dobrze, a po różnych drogach jeździłem.

Przejrzyj linki od grzegosza bo ciekawe kółka tam mają.

Napisano

Może i koła z velotechu niezłe, choć akurat te z tych 2 linków powyżej średnio mi się podobają.

Wolałbym czarne piasty, szprychy wlaśnie coś co wygląda jak Aksium nawet kosztem tych gramów.

A możecie mi powiedzieć czy patrzycie w swoich kołach na coś takiego jak wskaźnik zużycia obreczy czy to raczej fikcja ?. Po jakiej np. liczbie km wskaźnik pokaże nam że obrecz do wymiany( wiadomo zależy od kól ale tak ,,pi razy drzwi'')

Napisano

Jeśli chodzi Tobie o szprychy aerodynamiczne to Shimano WH-R501, WH-RS10 i WH-RS20 je posiadają. Zresztą na stronie Shimano można ściągnąć sobie specyfikacje http://www.shimano-polska.com/publish/content/global_cycle/pl/pl/index/produkty_shimano/0.html

Popatrz też na koła Fulcrum Raicing 7 (wertykal.com.pl, bike4race.pl) cena koło 600 zł.

Szczerze powiedziawszy to jak robię przegląd co jakiś czas w rowerze to patrze na obręcze, ale i w WH-RS20 i w kołach które miałem od nowego z szosą obręcze mają się dobrze.

Kumpel ma sklep rowerowy i kiedyś do niego podjechał klient, miał tak zjechaną obręcz że było widać dętkę i pytał się czy jeszcze można jeździć :)

Jak rowki na obręczach znikną to znaczy że trzeba się rozejrzeć za nowym kołem.

Napisano

Właśnie, podobają mi sie te czarne ,,kwadratowe '' szprychy co są np w Aksium- znaczy jak rozumię ,,aerodynamiczne szprychy''

Specyfikacje widziłem tylko na razie nie moge się do końca połapać np. w tych Mavic , jedne Aksium kosztują kolo 600 inne znowu ponad 800 .Raz jakieś M10 potem znowu WTS i tez M10 . Raz waga bez opon raz z oponami z zamykaczami lub bez albo w ogóle nic nie napisane. Muszę znaleźc jakieś wiarygodne dane.

Wh-rs20 ( CHYBA PORZĄDNE ??? ) wyskoczyło mi poniej 600 pln , waga jakieś1817 g czyli podobnie jak ,,jedne'' z AKSIUM.

Napisano

Toteż mówię, odezwij się do tego sklepu, powiesz co chcesz i to dostaniesz. Poprosisz to bez problemu dostaniesz na czarnych piastach i szprychach np. mac424. Będziesz miał koła jakie chcesz, za ile chcesz. Jeśli bym miał taki fundusz jak mówisz, na pewno pierwsze bym tam szukał. I jeszcze jedno, nie wygląd w kołach jest najważniejszy, tylko waga i sztywność. Im lżejsze koła, tym mniejsza masa rotacyjna i tym lepiej 'niosą'. a sztywność-wiadomo, lepiej żeby przy ostrym ciągnięciu pod górę obręcz nie tarła Ci o hamulce ;) szprychy aero nie zastąpią Ci dobrej wagi ani solidnego naciągu, który velotech raczej gwarantuje. ;)

Napisano

I jeszcze jedno, nie wygląd w kołach jest najważniejszy, tylko waga i sztywność.

Wiem, ale chciałem troche odmłodzić rower no i dlatego chcę miec czarne bo mi się takie podobają.

A fundusz -chciałbym wydać jak najmniej a dostac najlepszy sprzęt ,jak wszyscy dlatego bytam znawców bo ja to raczej leszczyk jestem i o ciągnięciu pod góre nie ma mowy.

Napisano

ja kupiłem używane, ale w dobrym stanie Shimano RS10 za 'grosze' i jestem zadowolony, toczą się ładnie, są w miarę sztywne, nieźle wyglądają. RS20 różnią się tylko szprychami-są mocniej wycieniowane, 'bardziej aero'. Więc może na początek coś z tego wybierz. Ale mimo wszystko, polecam Ci tego gościa, naprawdę zna się na rzeczy jeśli chodzi o składanie kół, a zaplecienie na srebrnej czy czarnej piaście to dla niego żadna różnica ;) wiesz, napisanie wiadomości nie obliguje do kupna u niego, jak Ci nie przypadnie do gustu jego propozycja to poszukasz czegoś innego :)

Napisano

Napiszę jak będe pewny na 100% że kupuje koła, na razie muszę poczekać do przyszłego tygodnia.

Znaczy się oni z Velotechu maja jakąś umowę z Shimano , że mają tansze części i dzięki temu może się okazać -tańsze i lepsze zlożenie tam koła zamiast kupować gotowe gdzie indziej ?Do tego moge składać z tego co mi się podoba.

Problem jeszcze w tym, że musialbym podać z czego konkretnie ma zlożyc( jaka piasta, rawka, szprychy itd) a na tym się średio znam musiałbym dokładnie poczytać co i jak.

Przecież nie powiem mu, że chcę koło za 600 zl bo wiadomo, że zrobi mnie jednak troszkę w bambuko.

Muszę jeszcze przemyśleć temat.

Napisano

On nie ma kół z Shimano, tylko składane. nie no, nie zrobi, to nie mechanik samochodowy :P przecież poda Ci normalnie ceny komponentów jak będziesz chciał, sprawdzisz sobie, czy ceny się zgadzają z np. zagranicznymi. Wiadomo, do tego doliczy za robociznę, ale słyszałem że koła od niego się dłuuuugo trzymają. Napiszesz mu budżet a on poda opcje, czy mocniejsza obręcz, czy więcej szprych itp. Jest specem i zna się na rzeczy, więc Cię nie oszuka. Jak Ci odpowie, przecież możesz napisać tu co Ci zaproponował i pomożemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...