soraapex Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Jak w temacie, Shimano, Sram, Miche , Truvativ,Sunrace,Fsa i inne . Co wybrać - chodzi o nową cena max. w okolicach 400 zł. Czy może używaną- ale skąd mam wiedzieć że nie jest zajechana. Nie chodzi mi o konkretne propozycje ale o kierunek w którą strone iść czy np. Shimano FC-5750, FC-4650 czy może jakiś odpowiednik ( tańszy). Ta FC-4650 nie jest zła cenowo ale kolor chciałbym czarny a nic nie mozna znaleźć w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Reg pkt 2i Ja bym się w Shimano nie pchał za bardzo, sam niedawno zamieniłem korbe od Shimano 105 na korbę Sram Rival i naprawde można zauważyć mniejszy "szmer" łańcucha, a przy tym jest lżejsza i ładniej wygląda. Moja korba miała 53-39 zębów. Myślę, że Rival, jak dobrze poszukasz w sklepach, wychaczysz za mniej niż 400zł (oczywiscie bez suportu, który kosztuje około 150zł) SRAM korba szosowa Rival OCT 172,5mm 50-36 Cykloma (2639735025) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. tylko nie bardzo wiem jak rozumieć zdanie :łozysk suportu w zestawie. Tu jest 50-36, jeśli nie jesteś żadnym młodzikiem (50-34) to myśle, że wielkiej różnicy nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soraapex Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Reg pkt 2i Dzięki za inf. Co do zębów 50-34 a 50-36 to dla mnie jednak spora różnica. Planuje kupić na tył 11-32 . Ma to byc rower min. na ekstremalne czeskie i alpejskie podjazdy. Kiedy serducho wali 170 te kilka zębów robi różnice, no chyba żebym byl wytrenowany a tak niestety nie jest .Jak jest 1 kilometrowy kawałek ze średnim nachyleniem ponad 17% to niestety te 170 mi wyskakuje ( przy max pulsie gdzieś 190 może niecałe). Teraz mam najlżjszy tryb 30/28 co daje 1,07 ; brat ma 34/32 co daje 1,06 czyli trochę lżej a 36/32 wychodzi 1,12 czyli ciężej . Musialbym założyc kasete 34 wtedy wyszłoby 36/34= 1,05 ale szosowa przerzutka tylna obsługując 34 zęby to tylko z Microshifta RD-R50M ale nie widzę gdzie takie cudo kupię. A takie cos http://allegro.pl/sz...2661817828.html podoba mi się kolor . jak sie ma stosunek cena/jakość - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 a Truvativ Elita? Ostatnio nowa za 309 była z suportem na allegro, fajna waga (poniżej 900 z łożyskami) no i kompakt 50-34. Sam miałem brać, ale inne wydatki wpadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soraapex Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Takie cos masz na myśli http://www.bikecente...5mm-50x34-korba ??? Dobre to jest? Czemu te Fsa czy tutaj Truvativ tańsze niż np. korba Shimano 105 FC-5750 może sprawa technologii kwadrat, octalink itd. a jak jest w tej Truvativ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 ponoć pierwsza seria łapała luzy ale już to poprawili. dokładnie o takiej mówiłem, tylko na alle była tańsza i czarna. To jest dokładnie ta sama korba co któryś ze Sramów (apex/rival, już nie pamiętam). Raczej nie byle co, Shimano trochę za bardzo chyba się ceni, aczkolwiek czasem też idzie dostać coś ciekawego, trzeba polować na okazje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 11/32 ?? zdrowo troszkę ja jakoś do FSA nie mam przekonania za bardzo, aczkolwiek wygląda zgrabnie i waga również niezła. korba Shimano 105 kosztuje około 600-700zł, jak dla mnie przesada... wracajac do Rivala, myśle, że spokojnie w internecie znajdziesz 50/34. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soraapex Napisano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Prawdę powiedziawszy to przydało by się miejscami nawet 34 zęby . Na trybie 34/32 jak jest koło 20% przez kilkaset metrów to robi się siłownia ( oczywiście dla nie wytrenowanego turysty ), kadencja koło 50 trzeba jechać zygzakiem żeby serce trochę zwolniło. Pewnie, że ładnie wyglądało jak Contador z Purito sobie tańczyli na stromiznach z Vuelty no ale niestety moje tempo koło 2 razy mniejsze. Zerknę jeszcze na te Korby Rival bo z tego co czytam jakby lepsze są ale to dopiero na przyszły tydzień, teraz brak czasu ale jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 http://www.bikestacja.pl/korby-shimano-ultegra105-fcr600-1725mm-3450-p-2885.html?cPath=681_30_54_114 a coś takiego? Ja bym mimo wszystko uderzał w tego truvativa, jest ładny, lekki, na patencie Srama a przy okazji sporo od niego tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 http://www.bikestacj...h=681_30_54_114 a coś takiego? Ja bym mimo wszystko uderzał w tego truvativa, jest ładny, lekki, na patencie Srama a przy okazji sporo od niego tańszy. Ta Ultegra jest raczej bez suportu, więc plus 150-200zł Truvativ? okej, ale później jakby chciał zmieniać manetki lub coś, to ma już większy problem z doborem, bo Truvativ nie współpracuje z Shimano, Campą ani chyba Sramem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Tak jak napisałem, ta korba jest zrobiona przez Srama, jest identyczna jak któraś z ich korb zresztą. Więc pod Srama i Shimano podejdzie lajtowo, a jeśli chodzi o korby to nie słyszałem, żeby campa była niekompatybilna (chociaż w tym jednym przypadku.... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soraapex Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Więc pod Srama i Shimano podejdzie lajtowo, a jeśli chodzi o korby to nie słyszałem, żeby campa była niekompatybilna (chociaż w tym jednym przypadku.... ) Campagnollo odpada na wstępie, nie maja przerzutki która obsługuje kasetę 32 zęby. Ale jakby ta korba Truvati nie dzialala z Shimano i Sramem i Campagnollo to z czym by działała??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 ale co ma nie działać? Jest zrobiona przez Srama, więc jest jak Sram i ze Sramem działa. Sram działa z Shimano, to i ta korba z Shimano zadziała, nie martw się już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 ale co ma nie działać? Jest zrobiona przez Srama, więc jest jak Sram i ze Sramem działa. Sram działa z Shimano, to i ta korba z Shimano zadziała, nie martw się już. Źle się wyraziłem, miałem na myśli, że jeśli kolega chciałby kompletowac grupę pełną, to mialby duży problem, bo jednak wszystko z innej parafii ine wygląda zbyt fajnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 proponuję odwiedzić np. weightweenies, gdzie często z jednej grupy są tylko manetki i tylna przerzutka, bo tylko tu potrzebna jest pełna kompatybilność. a reszta dobierana, żeby jak najbardziej obniżyć wagę. Function over fashion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 proponuję odwiedzić np. weightweenies, gdzie często z jednej grupy są tylko manetki i tylna przerzutka, bo tylko tu potrzebna jest pełna kompatybilność. a reszta dobierana, żeby jak najbardziej obniżyć wagę. Function over fashion bez sensu... no ale jak kto woli oczywiscie Czy na pewno nie jest potrzebna kompatybilność miedzy manetkami a przerzutką przednią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 chyba niekoniecznie, zależy jeszcze od manetki. Jak masz taką, że masz dużo skoków, a nie tylko tyle, ile biegów, to podepniesz raczej każdą przerzutkę, kwestia ustawienia zakresów. Widziałem mix manetek Sram red z przerzutką przód Campy record i działało. To tak jak łączenie manetek 2sp z przerzutką przednią 3rz, też działają bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 chyba niekoniecznie, zależy jeszcze od manetki. Jak masz taką, że masz dużo skoków, a nie tylko tyle, ile biegów, to podepniesz raczej każdą przerzutkę, kwestia ustawienia zakresów. Widziałem mix manetek Sram red z przerzutką przód Campy record i działało. To tak jak łączenie manetek 2sp z przerzutką przednią 3rz, też działają bez problemu. Ja planuję zakupić Sram Rival albo Force manetki, a przerzutkę przednią mam Shimano 105, 2 rzędową, będzie hulało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 3 Października 2012 Udostępnij Napisano 3 Października 2012 powinno. wiesz, przerzutka przednia to najmniejszy wydatek, najwyżej nie ucinaj linki póki nie sprawdzisz, a jak nie zadziała to dokupisz srama. Teraz kupiłem zestaw rivala (łapy i przerzutki), ale czekam na kasę żeby kupić do tego jakąś kasetę i łańcuch, może hamulce z czasem bo mam campy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pangumas Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 A ja mam takie pytanie. Zastanawiam się nad wymianą korby na Sram Force 53-39 i czy korba będzie działała na łańcuchu Ultegry 9-cio rzędowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 to znów ja się udzielę ponoć bez problemu i 8 pociągnie, to tak jak na zwykłe blaty zakłada się w ostrych kołach szerokie łańcuchy, to też nie różni się niczym innym jak szerokością zębów/ogniw. Możliwe, że będą się blaty minimalnie szybciej zużywać, ale nie wiem czy to w ogóle zauważalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pangumas Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 grzegosz dzięki za info. Mimo że mam prawie całą grupę 105 5700 to zawsze mam wątpliwości czy to będzie dobrze działało z łańcuchami nie 10-cio rzędowymi Nigdy nie mieszałem różnych grup osprzętu, ale kiedyś będzie trzeba sobie sprawić pełną grupę osprzętu Sram. Przyszedł czas wymienić korbę na (na nowy sezon). Stara korba ma już zrobione jakieś 10 tysięcy i po ostatnim przeglądzie podczas czyszczenia niektóre zęby są zużyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.