topol Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 Dziwne dla wielu z was pewnie się wyda to pytanie,mnie ono nurtuje więc go zadam. Posiadam trance z roku 2008 z zawieszeniem 4,2" czyli przysłowiowa "setka" ,lecz co się stanie i czy jest możliwy montaż tylnego trójkąta z wersji 5"? Czy trójkąt taki ma te same kąty,czy może niestety mocowanie go do podsiodłowej rury jest na innej wysokości? Czy bardziej realna tez jest wersja z wymianą samego wahacza? Pewnie domyślacie się ,że interesuje mnie jego mała modyfikacja na 120mm. Przeszło mi to przez myśl i może kiedyś zimowego mroźnego dnia pobawie się w dr.Frankensteina.........
marcin_ostrów Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 Nie wiem jak z trójkątem , ale czy nie wystarczy włożenie dłuższego dampera ? Pod warunkiem że : -zaakceptujesz zmianę geometrii -nie będzie przeszkód technicznych - czytaj zawiecha nie będzie uderzała o siebie M
dzanas Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 jeżeli uda Ci się (jakoś) zainstalować damper 5.0 to skok zwiększy się nie do 120 tylko do 127 mm, będąc szczegółowym
topol Napisano 1 Października 2012 Autor Napisano 1 Października 2012 Nie o to proszę-gdyby,ale,może,spróbuj. Konkrety!
Peterp079 Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 Zmierz sobie odległość mocowaniami tylnego trójkąta do linków (górnego i dolnego). W trance z roku 2011 ta odległość wynosi 27mm od osi do osi śrub mocujących trójkąt z linkami. Jeśli są takie same to myślę że da radę zrobić takie machnią Jeśli Twoj trójkąt jest węższy w tym najszerszym miejscu to niestety ale nic z tego nie będzie. Jest jeszcze jeden warunek zakładając że pomiary wyjdą takie same. Czy jesli wsadzisz tam damper o długości montażowej 184mm (teraz masz najprawdopodobniej 165mm) to czy dolny link zawieszenia nie będzie uderzał o mufę suportu. Ale to znowu idzie sprawdzić bez zamiany trójkątów jako że jeśli wcześniej pomierzone odległości będą takie same to wystarczy zmienić sam damper.
Peterp079 Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 No to nie da rady. Jak wsadzisz szerszy to automatycznie link górnyod strony mocowania dampera opuści Ci się w dół i nie wciśniesz tam dłuższego dampera. Ani nawet tego samego co masz teraz...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.