Skocz do zawartości

[zawieszenie] giant trance 2008

topol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziwne dla wielu z was pewnie się wyda to pytanie,mnie ono nurtuje więc go zadam.

Posiadam trance z roku 2008 z zawieszeniem 4,2" czyli przysłowiowa "setka" ,lecz co się stanie i czy jest możliwy montaż tylnego trójkąta z wersji 5"?

Czy trójkąt taki ma te same kąty,czy może niestety mocowanie go do podsiodłowej rury jest na innej wysokości?

Czy bardziej realna tez jest wersja z wymianą samego wahacza?

Pewnie domyślacie się ,że interesuje mnie jego mała modyfikacja na 120mm. Przeszło mi to przez myśl i może kiedyś zimowego mroźnego dnia pobawie się w dr.Frankensteina.........

Napisano

Nie wiem jak z trójkątem , ale czy nie wystarczy włożenie dłuższego dampera ? Pod warunkiem że :

-zaakceptujesz zmianę geometrii

-nie będzie przeszkód technicznych - czytaj zawiecha nie będzie uderzała o siebie

M

Napisano

Zmierz sobie odległość mocowaniami tylnego trójkąta do linków (górnego i dolnego). W trance z roku 2011 ta odległość wynosi 27mm od osi do osi śrub mocujących trójkąt z linkami. Jeśli są takie same to myślę że da radę zrobić takie machnią ;) Jeśli Twoj trójkąt jest węższy w tym najszerszym miejscu to niestety ale nic z tego nie będzie. Jest jeszcze jeden warunek zakładając że pomiary wyjdą takie same. Czy jesli wsadzisz tam damper o długości montażowej 184mm (teraz masz najprawdopodobniej 165mm) to czy dolny link zawieszenia nie będzie uderzał o mufę suportu. Ale to znowu idzie sprawdzić bez zamiany trójkątów jako że jeśli wcześniej pomierzone odległości będą takie same to wystarczy zmienić sam damper.

Napisano

No to nie da rady. Jak wsadzisz szerszy to automatycznie link górnyod strony mocowania dampera opuści Ci się w dół i nie wciśniesz tam dłuższego dampera. Ani nawet tego samego co masz teraz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...