EpicPoznan Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Witam 29erowców Szukam fulla 29er skok 100-130. Mam 190cm, 95kg, potrzebuję rozmiaru min 52cm przy 26er (podsiodłówka) Aktualnie testowałem Epica i FSR 2011 jeeli chodzi o 29er. Zależy mi na firmie respektującej naprawy gwarancyjne, także Giant odpada, a Spec jest na cenzurowanym... Moje typy: Cannondale Scalpel 4 9000zł - wersja 2013 nie mam dobrego rabatu na cdale Spewcialized Camber 10.500 - na spece są zawsze duże rabaty link Cube AMS 100 2013 9200zł - na cube mam rabat 15% link co sądzicie? w sumie to planowałem 26er ponownie, ale w sumie raz się żyje, trzeba kupić w końcu 29era żeby był realny powód do narzekań Edytowane 30 Września 2012 przez EpicPoznan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glexab Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Popraw linki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2012 linki nie działają, trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 camber super, jesli przyjemnosc>efektywnosc, jesli jest odwrotnie, to warto popatrzec na meride 99 - ostatnio jezdzilem i bylem pod wrazeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) aktualnie mam meridę 96... i jest ona do bólu poprawna, lecz nie ma tego "Czegoś" co ma np każdy cannondale... czyżby chodziło o marketing? jeśli tak - to nad wyraz skuteczny ;p co do rozmiaru, jeżeli 26er mam zawsze XL to 29er chyba też? w końcu rura podsiodłowa ma te same wymiary, mylę się>? Edytowane 30 Września 2012 przez EpicPoznan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 A czy rura podsiodłowa to jedyny wyznacznik wielkości ramy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2012 nie, ale determinujący to czy mam 30cm komin, czy też nie wracając do tematu, czy zakładając, że przy 26er mam odległość oś korby- siodełko 82-84cm, to czy w 29er ten wymiar będzie się różnił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yhek Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Popraw linki I cenę Scalpela [?]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2012 scalpel "4" kosztuje 8999zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) ale 4 jest bez tego "czegoś" właśnie czyli leftego, zaś tegoroczną 3 kupisz za 9k pln... sam przez chwilę zastanawiałem się nad Scalpelem 29 ale wygrał Flash. full 29er nie będzie na 100% powodem do narzekań szczególnie przy takim wzroście Edytowane 30 Września 2012 przez sivydym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2012 z cannondale nie ma już resztek, obdzwoniłem wszystkie sklepy cannona w PL... a co do tego, czy będzie okej, pożyjemy zobaczymy, lecz zdecydowałem się zaryzykować, choć nie ukrywam, że o ile rynek 26er znam dość dobrze, tak przy 29er nie chcę się wymądrzać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 na 190cm bralbym sportowa L, czyli cos z gorna rura 615-630mm horyzontalnie, akurat wszystkie wymienione rowery pasuja, a ze bedzie maszt, no coz...jak rama bedzie zle wykonana, to nic jej nie pomoze - kolega wlasnie drugi raz bedzie reklamowal sparka weglowego 29", a nie wazy 75kg dlugosc rury podsiodlowej bedzie ta sama, ale przekrok inny, wiec jesli mimo wszystko rozwazalbys XL, to sprawdzaj te kwestie meride meczylem co prawda w gorach, ale zbyt krotko, by poznac ja doglebnie, ale i na papierze i na obukierunkowych stromiznach jest bardzo dobra...model za 8,5k ma korbe na octalinka http://team29er.pl/imprezy/30/819-relacja-z-prezentacji-rowerow-merida-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 99 to może być całkiem ciekawa propozycja, nawet Bracia B dość dobrze ocenili rower: http://banachbrothers.pl/index.php/2-pulpit/133-merida-test a co do Scalpela to chyba w Twomarku jeszcze coś jest z zeszłego roku w L/XL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 1 Października 2012 Udostępnij Napisano 1 Października 2012 przeczytalem relacje z testow, swoja droga jezdzili na tym samym odcinku...tylko im swiecilo slonce, a mi padalo ale sam nie wiem, co o tym myslec, bo raczej nie wierze, ze wiedza tych panow jest az tak srednia, wiec pozostaje druga opcja - merida ich mocno uglaskala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2012 doszła jeszcze opcja scalepla 2012 29er x3 za jakieś 9000zł oraz anthem x1 29er 2012 za 8000 oraz trance 29er x1 2012 za 9000zł problem z giantem to gwarancja oraz nietypowe strówki, a także to, że przy L mam sztyce 40cm maksymalnie wysuniętą. Oczywiście w trance ze 2-3cm niżej No a scalpel- troszkę przerażają mnie koszty serwisu oraz sam lefty... troszkę jestem w kropce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 2 Października 2012 Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Bierz Scalpela Lefty to koszt 400 pln raz w czasie gwarancji a pozniej robisz przeglad za połowę tego czyli w cenie RS, Foxa itd, a kultura pracy i sztywność niesamowita. Tylko jednen raz na leftym wystarczy aby sie uzależnić Ja skończyłem na Flashu ale droga podobna bo też swego czasu jeździłem na 96.. W sumie to jeszcze rok temu jak "doradzałem" koledze 29era trochę z przekory nawet nie myślałem przez chwilę o 29", a teraz... powrotu do 26" już nie widzę. Znajomy kupił ostatnio grubszego Sclapela za 15k pln ale XL - prawie 2 metry wzrostu - i wciąż zadowolony. ...zawsze jak nie podejdzie dużo na sprzedaży nie stracisz... kwestie gwarancji pomijam bo Cannondale daje nową ramę nawet w przypadku urwania przelotki od panczerza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Miałem dzisiaj odebrać anthema x3 2013 29er, ale... przypomniałem sobie problemy z gwarancją XTC oraz innych znajomych, i po mimo ceny bardzo atrakcyjnej nie kupię żadnego Gianta. Najgorsza obsługa posprzedażowa o jakiej słyszałem, choć Panowie ze sklepu bardzo mili i fachowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 a co sądzicie o samej geo anthema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) problem anthema jest jeden - dlugi ogon, jesli to zaakceptujesz, to mozna smialo brac, osobiscie mnie to sklania do stwierdzenia, ze w kazdych warunkach terenowych, gdzie nie jedziemy tylko na wprost, lepszy bedzie trance x Edytowane 4 Października 2012 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 odkopię ze względu na to że polityka gianta zmienia się na + już 2 ramy pęknięte poszły na gwarancję i została uznana (obie znajomych na łączeniu poziomej z pod siodłową (ramy z 2011 i 12 obie 26) coraz bardziej przekonuje mnie to a że ogonek długi to damy radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Pożyjemy zobaczymy, ja na 29er nie jestem nagrzany, będzie okazja to kupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioromario Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ja zakupiłem Cambera tydzień temu. Udało mi się zrobić jakieś 50km po górach zanim śnieg spadł i wrażenia bardzo pozytywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Pożyjemy zobaczymy, ja na 29er nie jestem nagrzany, będzie okazja to kupię Witam, A zastanawiałeś się może nad nowymi modelami Canyona 29 FS? Mam na myśli między innymi Nerve AL 8.9 http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3034.Razem z kosztem przesyłki spokojnie mieściłbyś się w budżecie. Sam rozważam ten model, więc przy okazji dowiem się też, co inni o nim sądzą. To nowość i na razie nie ma żadnych dostępnych testów:( Modele te będą dostępne dopiero w sprzedaży koło marca 2013, ale może warto poczekać? Co do rozmiaru to Canyon na swoich stronach oferuje specjalne narzędzie do wyliczania optymalnej wielkości ramy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi