Haligowka Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Witam serdecznie, planuję zakup klamkomanetek 10rzedowych SRAM Rival lub Force do swojej szosówki, w której posiadam hamulce i przerzutkę tylną SHIMANO 105. Moje pytanie jest takie, czy wyżej wymieniona konfiguracja będzie dobrze działała? Czy jednak takie zestawienie nie jest kompatybilne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Niestety nie będzie działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 lol, czemu niby? Sram jest w pełni kompatybilny z shimano. tylko kasetę i łańcuch też musisz mieć 10rz. Shimano/Sram nie zagrają z Campą, ale ze sobą nawzajem owszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Nie zagrają. Szosowe przerzutki srama mają takie same przełożenie wyciągu linki jak grupy mtb srama w wersji 10sp. 10 sp shimano nie jest kompatybilne z 10sp srama. Przerzutka 105tka będzie pracować tylko z klamkomanetkami shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Ok, mea culpa, miksować można kasety i łańcuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 30 Września 2012 Udostępnij Napisano 30 Września 2012 lol, czemu niby? Sram jest w pełni kompatybilny z shimano... Nie wszystko SRAM jest kompatybilne z Shimano. A najlepiej IMHO nie mixować, tylko trzymać się grupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 szosowy sram nie jest kompatybilny ze sramem mtb; miksowac zawsze mozna, ale trzeba wiedziec co z czym mozna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Sram szosowy jest w 100 procentach kompatybilny z sramem mtb. Nie wszystko SRAM jest kompatybilne z Shimano. A najlepiej IMHO nie mixować, tylko trzymać się grupy Nie widzę żadnego uzasadnienia dla niemiksowania komponentów, miałem różne kombinacje zależnie od potrzeb i możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 · Ukryte przez safian, 9 Marca 2013 - Brak powodu Ukryte przez safian, 9 Marca 2013 - Brak powodu witam, msm tylna przerzutke sram rival na zbyciu jesli jestes zainteresowany. Odnośnik do komentarza
Haligowka Napisano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Postanawiam nieco bardziej zagłębić się w temat. Mniemam że nie ma żadnego problemu aby dostroić (przejściowo na jakiś czas) przerzutke rivala i klamki rivala 10 rzędowe do kasety 8 rzędowej wraz z łańcuchem? I drugie pytanie jest takie, czy hamulce i przerzutka przednia shimano 105 będą działały na tym sprzęcie poprawnie? z tym drugim pytaniem, kiedyś wiązały się już pewne kontrowersje, wiec wolę się upewnić Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 NIe wiem jak można w jakikolwiek sposób dostroić manetkę obsługującą 10 biegów tak by "trafiała" przerzutką pod zębatki kasety 8sp. Przednie przerzutki shimano będą obsłużone przez rivala, hamulce również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Sęk w tym, że ja też na to patrze z niemożliwościa, ale myślałem, że może jest jakaś możliwośc dostrojenia tak by nie korzystać z dwóch skrajnych przełożeń? Czy będzie ciągle skakalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Marca 2013 Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Ale jak chcesz to ustawić skoro manetka przesuwa przerzutkę mniej niż wynosi odległość między sąsiadującymi koronkami w kasecie 8sp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Nie no ja wiem, wszystko rozumiem, ale czy faktycznie nie ma takiej szansy żeby to jakoś hulało? to rozwiązanie jest tymczasowe i planuje jeździć na nim max 3 miesiace, bo niestety innej możliwości na ten moment nie mam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Marca 2013 Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Rozumiesz ale pytasz o szansę Więc jednak nie rozumiesz. Elementarna matematyka/proporcje, cokolwiek z tej dziedziny: manetka ciągnie mniej linki, przerzutka wykonuje krótki ruch by przesunąć się o tyle ile wynosi odstęp między węziej ustawionymi koronkami kasety 10sp. Kaseta 8sp ma o dwa przełożenia mniej, koronki ustawione szerzej, więc jak chcesz to ustawić? W najlepszym przypadku będzie wrzucać na kilka biegów z rzężeniem. W resztę nie trafi. Jak bardzo chcesz w kolejnym poście mogę napisać to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Chyba usilnie chcę usłyszeć, ze jednak się da no ale mniejsza o to, czy kasety srama shimano campy są takie same? czy jednak występują jakieś różnice? Jeśli tak to czy bardzo to wpływa na pracę mechanizmu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Marca 2013 Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 To napiszę: da się. Tak lepiej?.... Kasety Campagnolo pasują do bębenków piast tej firmy, mają inne wycięcia wielowypustu, nie są więc kompatybilne. Kasety obu producentów S są wymienne względem siebie i pracują z innymi komponentami napędów konkurencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Teraz zdecydowanie dobrze dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło, czy łańcuch od napędu 9 rzędowego zadziała z napędem 10 rzedowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 są tacy, co mówią, że działa. Ale łańcuch 9rz jest szerszy niż 10, więc może trzeć o sąsiednie koronki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 W takim razie nie pozostaje nic innego jak zastowować w praktyce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 ale powiedz, po co szukać jednorazowo oszczędności, skoro można raz dopłacić i mieć spokój na dłużej? Jak kupisz łańcuch 9, szybciej zjedzie Ci kasetę-będziesz miał do wymiany i łańcuch, i kasetę. Zamiast tego mógłbyś dopłacić teraz do łańcucha 10rz, przejechać na nim parę tys. km i przy następnej wymianie łańcucha nie martwić się jeszcze o kasetę... No ale Twój rower, Twoje pieniądze i Twoje decyzje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Nie nie, łańcuch 9 rzędowy leży prawie nowy i nieużywany w domu na regale (przejechane około 400km) Dlatego, skoro mam prawie nowy łancuch, chciałem spytać czy jest możliwośc połączenia tego wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 To masz wszystko co potrzeba by to zobaczyć Runda po osiedlu, mały test i będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haligowka Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Niestety, takie rozwiązanie się nie sprawdza do końca, założylem na próbę i okazuje się, że jest troszke za mało miejsca w kasecie na łańcuch, szczególnie w tych niższych koronkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.