Skocz do zawartości

[serwis domowy] pstrykanie w ramie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich i mam pytanie co do pstrykania w ramie ciężko je zlokalizować gdyż rozchodzi sie po całej ramie.

Wymienie teraz co ustaliłem.

Pstrykanie następuje kiedy tylko i wyłącznie pedał prawy znajduje sie podczas jazdy na dole oraz w czasie postoju naciskam nogą na niego.

Najbardziej kiedy rower jest nagrzany stoi na słońcu np.

Suport nowy na starym było od 2 miesięcy to samo, odkręciłem przedni widelec, wyjąłem siodełko została tylko rama i napęd oraz tylne koło, pstrykanie jest nadal. Zauważyłem ze pstrykanie ustępuje podczas jazdy w czasie deszczu, pedały dokręcone, nie wiem co to może być. Rowerem poruszam sie od roku wiec jestem nowym użytkowniekiem:)

Pozdrawiam

Napisano

Myślę że na początek najlepiej odkręcić pedały, korbę i suport, dokładnie wyczyścić, nasmarować smarem stałym i skręcić, jak nie pomoże to pomyślimy dalej ;).

Napisano

cześć, to nie koniecznie musi być pedał lub korba. Podobne wrażenie i trudne do zlokalizowania wydaje ,, sucha,, sztyca podsiodłowa. Stukanie przenosi się po ramie i wskazuje w różnych częsciach roweru. Jak nie pomoże zgodnie z sugestią kolegów, wyczyść dokładnie sztycę i miejsce gdzie się ją wkłada ( ostrożnie aby nic nie zostało w środku), następnie nanieś odrobinę smaru stałego i testuj czy dalej słychać ten odgłos.

Odkręć pedały i nasmaruj gwint. Dokręć i sprawdź :)

Napisano
to nie koniecznie musi być pedał lub korba. Podobne wrażenie i trudne do zlokalizowania wydaje ,, sucha,, sztyca podsiodłowa

Też o tym pomyślałem ale kolega napisał że :

wyjąłem siodełko została tylko rama i napęd oraz tylne koło, pstrykanie jest nadal

czyli nawet jak nie wyjął sztycy tylko same siodełko to nie mógł sprawdzając spowodować na sztycę nacisku (mam nadzieję że nie próbował :D ) a nie obciążona "sucha sztyca" nie wydaje tego dźwięku ;)

Napisano

Witam dzięki za sugestie jutro sprawdze i dam odpowiedz. Co do sztycy to odpada raczej tak mi sie wydaje :) bo po wymontowaniu jej nadal jest to pstrykanie w momencie naciśniecia na pedał prawy w dolnej pozycji następuje pstryknięcie oraz gdy puszcze następuje następne pstryknięcie. Słyszałem tez ze ponoć moze to być jakieś mikropękniecie na ramie w miescu spawu. Dobra nie ma co spekulować sprawdze jutro:)

Pozdrawiam

Napisano

Miałem kiedyś problem ze strzelającym prawym pedałem - strzelał na tyle głośno, że ludzie się za mną oglądali...

Sam nie doszedłem do sedna problemu, zacząłem nękać serwisanta i w żaden sposób nie mogliśmy dojść co to jest.

Najbardziej bałem się, że to właśnie rama... Nic innego nie zostało, bo napęd praktycznie nowy a do tego przeserwisowany, wyregulowany, posmarowany.

Jeszcze zanim doszliśmy do źródła tych hałasów, rozważaliśmy jakieś wady materiałowe w łożyskach suportu, popękane spawy i całą resztę.

W końcu gość paląc papierosa doznał olśnienia, nasmarował delikatnie gwint gdzie platformę wkręca się w korbę i za głowę się trzymałem (zanim nie wsiadłem na rower, bo potem już kierownicę), że to stamtąd tak hałasowało.

A brzmiało to tak jakby ktoś pukał w korbę kluczem 12stką :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...