silentrob Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Witam serdecznie wszystkich i mam pytanie co do pstrykania w ramie ciężko je zlokalizować gdyż rozchodzi sie po całej ramie. Wymienie teraz co ustaliłem. Pstrykanie następuje kiedy tylko i wyłącznie pedał prawy znajduje sie podczas jazdy na dole oraz w czasie postoju naciskam nogą na niego. Najbardziej kiedy rower jest nagrzany stoi na słońcu np. Suport nowy na starym było od 2 miesięcy to samo, odkręciłem przedni widelec, wyjąłem siodełko została tylko rama i napęd oraz tylne koło, pstrykanie jest nadal. Zauważyłem ze pstrykanie ustępuje podczas jazdy w czasie deszczu, pedały dokręcone, nie wiem co to może być. Rowerem poruszam sie od roku wiec jestem nowym użytkowniekiem:) Pozdrawiam
kinder85 Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Myślę że na początek najlepiej odkręcić pedały, korbę i suport, dokładnie wyczyścić, nasmarować smarem stałym i skręcić, jak nie pomoże to pomyślimy dalej .
JeruTheDamaja Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Odkręć pedały i nasmaruj gwint. Dokręć i sprawdź
kemot1974 Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 cześć, to nie koniecznie musi być pedał lub korba. Podobne wrażenie i trudne do zlokalizowania wydaje ,, sucha,, sztyca podsiodłowa. Stukanie przenosi się po ramie i wskazuje w różnych częsciach roweru. Jak nie pomoże zgodnie z sugestią kolegów, wyczyść dokładnie sztycę i miejsce gdzie się ją wkłada ( ostrożnie aby nic nie zostało w środku), następnie nanieś odrobinę smaru stałego i testuj czy dalej słychać ten odgłos. Odkręć pedały i nasmaruj gwint. Dokręć i sprawdź
kinder85 Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 to nie koniecznie musi być pedał lub korba. Podobne wrażenie i trudne do zlokalizowania wydaje ,, sucha,, sztyca podsiodłowa Też o tym pomyślałem ale kolega napisał że : wyjąłem siodełko została tylko rama i napęd oraz tylne koło, pstrykanie jest nadal czyli nawet jak nie wyjął sztycy tylko same siodełko to nie mógł sprawdzając spowodować na sztycę nacisku (mam nadzieję że nie próbował ) a nie obciążona "sucha sztyca" nie wydaje tego dźwięku
1415chris Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Zaciski kol tez lubia wydawac dzwieki. Generalnie, sprawdzasz wszystkie polaczenia czesci.
kemot1974 Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 fakt, niedoczytałem Zaciski kol tez lubia wydawac dzwieki. Generalnie, sprawdzasz wszystkie polaczenia czesci.
silentrob Napisano 30 Września 2012 Autor Napisano 30 Września 2012 Witam dzięki za sugestie jutro sprawdze i dam odpowiedz. Co do sztycy to odpada raczej tak mi sie wydaje bo po wymontowaniu jej nadal jest to pstrykanie w momencie naciśniecia na pedał prawy w dolnej pozycji następuje pstryknięcie oraz gdy puszcze następuje następne pstryknięcie. Słyszałem tez ze ponoć moze to być jakieś mikropękniecie na ramie w miescu spawu. Dobra nie ma co spekulować sprawdze jutro:) Pozdrawiam
kooropatfa Napisano 1 Października 2012 Napisano 1 Października 2012 Miałem kiedyś problem ze strzelającym prawym pedałem - strzelał na tyle głośno, że ludzie się za mną oglądali... Sam nie doszedłem do sedna problemu, zacząłem nękać serwisanta i w żaden sposób nie mogliśmy dojść co to jest. Najbardziej bałem się, że to właśnie rama... Nic innego nie zostało, bo napęd praktycznie nowy a do tego przeserwisowany, wyregulowany, posmarowany. Jeszcze zanim doszliśmy do źródła tych hałasów, rozważaliśmy jakieś wady materiałowe w łożyskach suportu, popękane spawy i całą resztę. W końcu gość paląc papierosa doznał olśnienia, nasmarował delikatnie gwint gdzie platformę wkręca się w korbę i za głowę się trzymałem (zanim nie wsiadłem na rower, bo potem już kierownicę), że to stamtąd tak hałasowało. A brzmiało to tak jakby ktoś pukał w korbę kluczem 12stką
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.