Skocz do zawartości

[odchudzanie] Ghost Miss 5500 z ramą AMR 7500

magdu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem, robiącym małe postępy, laikiem w kwestiach sprzętu ;-) Chcę odchudzić i usprawnić rower, który służy mi przede wszystkim do turystycznej jazdy mtb, ale zdarza mi się również startować w maratonach.

Produktem wyjściowym była Miss 5500:

Ghost Miss 5500 (damski) : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

W tym roku pękła stara rama i postanowiłam zamienić ją na FS Miss AMR 7500 (udało się w ramach gwarancji za dopłatą różnicy).

Ghost Miss AMR 7500 (damski) : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Jak większość, pokochałam jazdę na fullu i nie wyobrażam sobie wrócić do hardtaila (chociaż przymierzałam się do karbonowej ramy i 29-era), nawet kosztem gorszych wyników na zawodach.

Nową ramę wyposażyłam w damper Fox RP23 i sportowe siodełko. Zużyte opony Schwalbe Racing Ralph 2.25 wymieniłam na ten sam model 2.1. Reszta to komponenty ze starej Miss.

Starałam się jak najbardziej zagłębić w temat śledząc różne wątki i chyba wiem co powinnam wymienić. Pytanie tylko, na co? :-)

Zacznę od tego, ile pieniędzy jestem w stanie wydać. Mój rowerowy budżet wynosi 3500zł.

Części, które chcę wymienić to:

- amortyzator przedni - rozważałam Foxa Talasa z regulacją skoku 100-120-140, ale nie wiem czy nie lepsza będzie tańsza i lżejsza Reba lub Sid (?)

- koła

- kierownicę, mostek (tu chce uzyskać bardziej pochyloną pozycję), sztycę (kłopotliwy rozmiar 31,4)

- napęd (dogorywa, łańcuch ten sam od 2009 ;-) przekręcił ponad 10tys km)

- klamki hamulcowe lub całe hamulce, większe tarcze? (bolą mnie ręce na długich zjazdach)

- zaciski

Proszę o pomoc, sugestie. Nie wiem czy w tym budżecie jestem w stanie wymienić wszystie te części. Może coś pominęłam?

Rower chcę przygotować na przyszły sezon, więc mam całą jesień i zimę na te zmiany.

Z góry dziękuję,

Magda

Dla odchudzania roweru najlepsza kolejność to: koła, amor.

W twoim przypadku jednak widelec ze sztywniaka ma trochę za mały skok, więc priorytetem raczej będzie widelec.

Do tego na drugim miejscu - jeśli napęd jest faktycznie w stanie agonalnym - to on właśnie.

Tak więc wydaje mi się że koła będą na trzecim miejscu.

Wiem, że zmiana widelca to krok nr 1. Rozważałam opcję regulacji skoku żeby móc korygować geometrię na podjazdach i zjazdach. Miałam okazję przetestować wspomnianego Talasa na podobnej ramie i byłam pod wrażeniem, ale porównując do mojego starego poluzowanego RST, pewnie każdy lepszy amor będzie ideałem.

Co myślicie o tej Rebie?

http://www.bikestacja.pl/amortyzator-rock-shox-reba-100mm-bialy-manetka-poplock-p-27738.html?cPath=681_295_22_133

Można wewnętrznie ustawić skok na 120.

Co z napędem i kołami? Jakieś sugestie?

Bez sensu czy nie - jeśli podobała ci się regulacja skoku to weź taki widelec.

Co do napędu - komponenty do xt włącznie są jeszcze w cenowych granicach rozsądnego stosunku jakości do ceny.

Koła? Na przykład taki przykład:

http://allegro.pl/lekkie-kola-novatec-d711-d712-alex-xcr100d-1520g-i2666781160.html

Choć możesz zagadać do właściciela strony

http://daveo.pl/

jest on też użytkownikiem na tym forum, kumaty i złoży ci bardzo dobrze wykonany i ekonomicznie sensowny zestaw.