Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy]Hayes Stroker Ryde - Opinie

GNK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam Hamulca hydraulicznego na tył, jeżdżę w dircie, lekkim dh i praktycznie wszedzie poruszam sie na dwóch kółkach. Jak na razie mój wybór padł na Hayes Stroker Ryde ale, czy jest to dobry wybór? Czy może jakieś inne propozycje ? Ewentualny limit cenowy 300zł

Pozdro

za 300 zł kupisz Hayes Stroker Trail na tył. Komplet prawie nówek kosztuje ~ 450 zł p+T+ tarcze + adaptery. Zdecydowanie polecam bo daja rade

http://allegro.pl/ha...2676719665.html proszę bardzo na tył wersja 2012

Mam traile i po rozgrzaniu hamuja super, więcej mi nie potrzeba. W przyszłości zmienił bym tylko na model jeszcze wyższy Ace - > http://www.youtube.com/watch?v=9IflvyM1pnM fajny filmik :D

Ace>Trail>Ryde

jest sens dokładać te niby 50 zł i brać ten model wyższy ? az taka jest różnica ?? niby to tylko 50 zł ale jednak ryde ma w zestawie tarcze i adapter, tarcza mnie tam mało obchodzi bo mam 180 darta prawie nówke i na niej mam nadzieje pojeżdze jeszcze troche ale czy adapter w ogóle bedzie pasował z mx4 do ryde albo trail ?

Ryde jak wszystkie Hayesy jest hamulcem prostym w regulacji jak i serwisie. Może zajść opcja wymiany klocków bo te co fabrycznie dają czasami po prostu nie chcą hamować. W tym przedziale cenowym biorąc pod uwagę że jezdzisz dirt (waga raczej nie istotna) będzie ok.

jest sens dokładać te niby 50 zł i brać ten model wyższy ? az taka jest różnica ?? niby to tylko 50 zł ale jednak ryde ma w zestawie tarcze i adapter, tarcza mnie tam mało obchodzi bo mam 180 darta prawie nówke i na niej mam nadzieje pojeżdze jeszcze troche ale czy adapter w ogóle bedzie pasował z mx4 do ryde albo trail ?

BŁĄD !!! Tarcze mam 140 wiec myśle ze dobrym wyborem bd ryde, ma w zestawie tarcze i adapter

• Mod Team

Rozważ jeszcze shimano Deore 596, bardzo dobry hamulec. Za 400 spokojnie kupisz oprócz niego (~250pln) adapter i tarczę). Jak wolisz Hayesy to Traile, Ryde'y są kiepskimi heblami. Zresztą, dużo szukać nie trzeba:

http://www.forumrowerowe.org/topic/37387-tarczowki-hydrauliczne-hayes-stroker-ryde/

Ale próbuję Ci wytłumaczyć, że za 300 zł kupisz kompletny tył! Klamke z zaciskiem + adapter + tarcze

za 450 masz cały komplecik w idealnym stanie czyli nawet jak się z kimś dogadasz to i za 250 zł powinieneś wyrwać kompletny tył

A koledzy utwierdzają Cie w przekonaniu, że Trail lepsze.

Rozważ jeszcze shimano Deore 596, bardzo dobry hamulec. Za 400 spokojnie kupisz oprócz niego (~250pln) adapter i tarczę). Jak wolisz Hayesy to Traile, Ryde'y są kiepskimi heblami. Zresztą, dużo szukać nie trzeba:

[tarczówki hydrauliczne] Hayes Stroker Ryde - Hamulce rowerowe - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Kolega ma rację. Posiadam Ryde i są taki "o". Kumpel ma Traile i czuć różnicę.

Hayes Ryde nie hamują tylko spowalniają, wymieniałem klocki i też nic to nie dało. Hamulce idealnie odpowietrzone..., klamka twarda a zaciskasz ją i nic się nie dzieje... na szczęście mam je obecnie w rowerze po bułki. W rowerze DH siedzą Formule The One i tych hamulców nawet nie da się porównać.

no to jakies propozycje co moge kupić ?

Ja mam Te hayesy od 4 sezonów i jak mają nowe klocki i są dobrze odpowietrzone i wyregulowane to działają

niestety nie jest to hebel najwyższych lotów . . . dupy nie urywa ale zwykle działają przyzwoicie.

co nie zmienia faktu że za 350 kupisz lepsze:-)

Mam Ryde ponad 3000km, 180/180. Rower jak w garażu.

Klocki już są... tzn prawie ich nie ma. W zimę kupię coś z metalicznych.

Oryginalne tarcze są takie sobie. Gną się czasem, tak że dzwonią, wtedy nastawnym prostuję i już. Nie jest to dla mnie problem.

O ile adapter i rama, razem z piastą i zaciskiem będą do siebie pasowały, będzie cudownie łatwo wszystko zrobić, lecz ja z tyłu mam takie niuanse, że muszę dawać między ramę a adapter podkładkę gr. 0,7mm, wtedy łatwo wyregulować, ale podejrzewam, że to adapter, lub moja rama.

Serwis prosty. Hamulec skuteczny, tani, niezawodny*. Zimą nie było problemów, ale nie jeździłem poniżej -10. Nie miałem okazji gotować hamulców jeszcze, wiec jak na gorąco, nie wiem.

Klamki. To mankament tych hamulców. Klamka miała luz pionowy praktycznie od nowości. Potem się ciut powiększył. Mnie osobiście to nie drażni. Ale. *Po jakimś miesiącu zgubiłem bolec będący osią obrotu lewej klamki. Nagła utrata hamulca nie spowodowała jednak mojej śmierci, zorientowałem się w porę. Bolca w lesie nie znalazłem, zastrugałem patyk i jeździłem ponad miesiąc. Do czasu gdy zgubiłem drugi bolec, z prawej strony. Tu było groźniej niż za pierwszym razem, ale obyło się bez obrażeń. Również patyk wylądował w tym miejscu, ale byłem już zły i niedługo potem wstawiłem po obu stronach śrubę (chyba) 5mm (12.9), zacisnąłem gwint na końcu, skręciłem i tak działa do dziś. Skutkiem ubocznym było zmniejszenie się pionowego luzu w klamce.

Na 90% wypadnięcie bolców było spowodowane przytarciem o ścianę, np. przy odstawianiu roweru. Bolec się uszkodził i po jakimś czasie klips odpadł, a bolec wyleciał. Może to ja miałem pecha, w każdym razie polecam zwrócić na to uwagę - nie dopuszczać do uszkodzenia klipsów tych bolców, a jeśli są uszkodzone, wymienić na coś innego, nie bagatelizować.

W skrócie. Tanie, mocne, niezawodne*, łatwe w obsłudze, nie znam dobrze Trail, ale chyba bym dołożył, gdybym miał wybór. Mimo to na tył ok.

Pzdr i sorry za słowotok.

Było niezawodne z gwiazdką (*) więc jestem czysty :)

Dla ścisłości: nie ponoszę odpowiedzialności za utratę zdrowia lub życia w wyniku zasugerowania się informacją na temat niezawodności fabrycznych hamulców. Po zastąpieniu bolców śrubami ze sklepanym z obu stron gwintem ponoszę odpowiedzialność moralną.

Pozdrawiam :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...