Skocz do zawartości

[kaseta] Shimano XT 770

andypl78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem z kasetą Shimano XT770 i polega on na tym, że łańcuch zachowuję się tak jakby przeskakiwał.

Problem objawia się tylko na 2 ostatnich najmniejszych zębatkach i tylko podczas jazdy bo na "sucho" łańcuch i kaseta działają prawidłowo nic nie ociera biegi wchodzą prawidłowo.

Mój sprzęt to:

- rama Kross Evado 2.0;

- kaseta Shimano XT770;

- łańcuch HG-53 lub KMC-9200;

- tylna przerzutka Shimano RD-M570 z wymienionymi kółkami;

- przerzutka przednia Shimano FD-M660;

- korba Shimano MC-440;

- manetki Shimano ST-M530

Kasetą była założona przez serwis Giant i oni nie widzą problemu z błędnym założeniem zębatek oraz nic nie są więcej w stanie powiedzieć gdzie jest problem ;/

Proszę o pomoc co może być nie tak.

Napisano

Łańcuch KMC-9200 jest nowy zaś HG53 miał ok 150km a kaseta jest używana ale wg serwisu Gianta zębatki są prawie w stanie idealnym.

Napisano

Możliwości (kolejność nieprzypadkowa):

1. zużyte dwie najmniejsze koronki kasety

2. odwrotnie założona spinka łańcucha (spinka wipperman connex dawała u mnie identyczne objawy)

3. niewłaściwie wyregulowana przerzutka (wózek nie napina łańcucha, łańcuch opiera się na mniejszej liczbie zębów)

Bez _bardzo wyraźnych_ zdjęć kasety (tych dwóch koronek) to wróżenie z fusów.

Napisano

Spinka daje efekt dzwonienia,delikatnego trzasku. Jeżeli jednak łańcuch przeskakuje to raczej koronki. Poczekajmy na foto.

Spinka conexa zawsze brzuszkiem na zewnątrz.

Napisano

Co do łańcuchów HG-53 posiadał tylko PIN łączący zaś łańcuch KMC-9200 ma spinkę SRAM Power Link Gold.

Poniżej linki do zdjęć kasety, która byłą na szybko czyszczona ze smaru stąd na zdjęciach są widoczne pozostałości po czyszczeniu ;)

https://skydrive.live.com/redir?resid=83872AFD8251A7C!178&authkey=!AAXBkbZXCXtFvHM

https://skydrive.live.com/redir?resid=83872AFD8251A7C!177&authkey=!AMyDclCNkiZGxLo

https://skydrive.live.com/redir?resid=83872AFD8251A7C!176&authkey=!AMG9E7f2FnOvMyQ

https://skydrive.live.com/redir?resid=83872AFD8251A7C!179&authkey=!ALhtBcMdarZY6pc

Napisano

No ale sprzedający mógł uprzedzić inaczej za tą kasę bym kupił jakąś SRAMa 950 lub 970 ;/

A czy problem z najmniejszą zębatka może powodować brak lock ring spacer ? właśnie zauważyłem w specyfikacji Shimano, że takie coś powinno być między ostatnią zębatką a lock ringiem.

Napisano

No ale sprzedający mógł uprzedzić inaczej za tą kasę bym kupił jakąś SRAMa 950 lub 970 ;/

A czy problem z najmniejszą zębatka może powodować brak lock ring spacer ? właśnie zauważyłem w specyfikacji Shimano, że takie coś powinno być między ostatnią zębatką a lock ringiem.

Jeśli dostałeś od sprzedającego zdjęcia i/lub była z nimi wystawiona kaseta na np aukcji allegro to mogłeś sam ocenić stan lub w razie wątpliwości zapytać o to np na forum. Dziwię się że sklep w którym byłeś/serwis powiedział że kaseta jest w idealnym stanie....

Ja też sprzedawałem/sprzedaję używane kasety ale ocenę pozostawiam potencjalnym zainteresowanym, na podstawie zdjęć. To jak oceni ktoś stan pozostawiam komuś bo pojęcia "idealny", "bardzo dobry" czy jakiekolwiek inne są względne dla każdego.

Napisano

Trafiłeś na jakiegoś totalnego laika a nie serwisanta.

Ostatnia zębatka jest totalnie zajechana. Prawdę mówiąc nie widziałem tak zajechanej zębatki 11t w XT. Gość musiał tylko na niej jeździć. Dalsze zębatki też są zjechane ale jeszcze by pochodziły z łańcuchem z którym pracowały. Nowego na pewno nie przyjmą.

Napisano

Tak najgorzej jest z ostatnią zębatką nie da się na niej jeździć a przedostatnia jest w miarę ok co ne zmienia faktu, że czasami przeskakuje.

Co do jeżdżenia na ostatniej zębatce to całkiem prawdopodobnie bo w zestawie był łańcuch HG93 ale strasznie krótki i musiałem dać swoje nowe.

No strasznie dziwny serwis i to Giant ;/ ale ja im tam tylko zapłaciłem za montaż kasety ale fakt mogli powiedzieć, że do wymiany jest ostatnia zębatka a nie montować mi kasetę na siłę.

Co najciekawsze to przyjechałem do nich ponownie informując, że mam problem z kasetą a oni nic nie zauważyli albo nie chcieli zauważyć.

Jeśli dostałeś od sprzedającego zdjęcia i/lub była z nimi wystawiona kaseta na np aukcji allegro to mogłeś sam ocenić stan lub w razie wątpliwości zapytać o to np na forum. Dziwię się że sklep w którym byłeś/serwis powiedział że kaseta jest w idealnym stanie....

Ja też sprzedawałem/sprzedaję używane kasety ale ocenę pozostawiam potencjalnym zainteresowanym, na podstawie zdjęć. To jak oceni ktoś stan pozostawiam komuś bo pojęcia "idealny", "bardzo dobry" czy jakiekolwiek inne są względne dla każdego.

Zdjęcia dla laika mało mówią i powinien być pełny opis na temat sprzedawanego towaru i na podstawie tego można ocenić towar.

Co do pytań na forum fakt mogłem i tak robiłem przy zakupie ramy :)

• Mod Team
Napisano

Wcale nie dziw wystarczy mieć lipny łańcuch lub używać tylko 2 zębatek. W każdym bądź razie moja wyglądała dużo gorzej jak ją kupiłem ;)

Napisano

Ja kupiłem swoją z łańcuchem HG93 ale, że był za krótki to zmieniłem na mój HG53 ale myślałem, że może coś jest z nim nie tak i kupiłem KMC-9200 ale ten sam objaw miałem ;/

• Mod Team
Napisano

Zakupiona kaseta z zakupionym łańcuchem będzie działać poprawnie bo są "zżyte" ze sobą. Chcąc załozyć nowy łańcuch musisz wymienić co sie da (często w ostateczności cała kasetę) albo dokonać na niej dosć brutalnego jednak bardzo dobrze zdającego egzamin zabiegu jakim jest szlif.

Jak to popełnić to już wiesz jak chcesz wiedzieć wiecej poszukaj bo pisałem o tym wiele razy.

Napisano

Całe szczęscie, że ogólnie kaseta przyjmuje nowy łańcuch i do wymiany lub szlifowania jest tylko zębatka 11 i 13T.

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...