Plastyk Napisano 8 Października 2012 Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Cóż, akurat nie miałem na to wpływu, rower kupiony w całości i to by Merida, więc firmowy. Mam prawo ufać, że to dobrze policzyli Może zbyt sceptycznie do tego podchodzę, przydałoby się świeże spojrzenie. Zobaczymy, w zimę dużo czasu na eksperymenty. Powodzenia mklos1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 9 Października 2012 Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam ja mam problem z przednią przerzutką: Nie chce mi wchodzić 2 blat z przodu niby załapuje ale nie chce wejść łańcuch naciąganie linki też słabo daje coś bo muszę chyba z 8 obrotów robić a po tym trze o przerzutkę przy największym przełożeniu z tyłu jak popuszczę to znów nie wchodzi 2 blat. Dodam że przednia przerzutka slx i już dawałem ją w górę w dół bo xt jest 44t a stara była 42t. Wszystkie te objawy zaczęły sie po zmianie korby z SHIMANO FC552 24-32-42 175mm HOLLOWTECH II 10s nie była zużyta ale kupiłem rower z korbą xt 175mm 44/32/22 czy to może być wina łańcucha SHIMANO HG74 który ma przebieg 1100 km jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Najpierw zajrzyj do FAQ i poczytaj na temat regulacji i rob z opisem jak nie pomoże ( lub tak robiłeś i nie pomaga) to będziemy myśleć dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 9 Października 2012 Udostępnij Napisano 9 Października 2012 No oglądałem faq już inny nowszy łańcuch zakładem i to samo może to przez suport bo jeden szimano a drugi swiss. Taki już laik mega nie jestem. Dalej na drugi blat na korbie xt nie chce gładko wskoczyć. Czytałem też jakiś wątek o podkadkach pod suport od strony korby Już nawet przezucilem zebatke 32t z fc552 do xt i to samo nie łapie łańcucha na 2 ke tylko trze o przerzutke z 2 na 3 wchodzi. A z 1 na 2 nie jak pociągnę na manetce w stronę 3 to wskoczy ale na fc 552 wszystko jak masło chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tuoomek Napisano 9 Października 2012 Udostępnij Napisano 9 Października 2012 jaką masz pojemność przerzutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 9 Października 2012 Udostępnij Napisano 9 Października 2012 jaką masz pojemność przerzutki? jeśli ma przerzutke 10 rzędową to pojemnośc będzie 18T i lipa, przetłoczenia nie zgadzaja się z rozmiarem blatów. Będę próbował dwóch rozwiązań. Suport 121mm lub 118mm + podkładka 2,5mm. Jak to nie zda egzaminu pozostanie suport 126mm, ale to podejrzewam będzie przegięcie w drugą stronę. Już po operacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Już po operacji? Nie. Suporty i podkładki dopiero idą. W weekend pewnie będzie sprawa grana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Wszystkie te objawy zaczęły sie po zmianie korby z SHIMANO FC552 24-32-42 175mm HOLLOWTECH II 10s nie była zużyta ale kupiłem rower z korbą xt 175mm 44/32/22 A nie możesz tej 22t zamienić na ta co była 24t ? Powinno przeca pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 9 Października 2012 Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Dzięki jak będę miał wene to tak zrobię bo dałem za wygraną i wróciłem do starego zestawu czyli fc 552 i po przyslowiowej 5 min regulacji chodźi wszystko ok. Wydaje mi się że jest większy odstęp w korbie xt pomiędzy zebatkami 22t a 32t a w fc 552 jest mniejszy odstęp między 24t a 32t ale to jest na oko. Chciałem prostu zamienić korby bo xt lżejsza od fc552 a rower w którym jest korba xt to full AM tak więc demonem lekkosci on nigdy nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2012 jak by odstępy miały być inne to między 2 a 3 tez by był inny, a nie są wiec po zmianie zębatki powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Zamieniłem 22t na 24t i to samo nihuhu nie chce płynnie wskoczyć na 2 blat z 22t czy 24 t niet. Jutro oddam go do jakiegoś magika w moim mieście bo już mnie szlak trafia z tą przerzutką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Myślisz ze pierwszy lepszy magik cudotwórca coś z tym zrobi ? Wydaje mi sie że trzeba precyzyjnie przeprowadzić zabieg regulacji ale jak nie pomacam to niczego na pewno nie moge stwierdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Up, up... Zabrałem się za temat bo przyszły części. Po całkowitym wykręceniu suportu niespodzianka. Od lewej strony podkładka 2mm. Od strony napędowej podkładka 1mm. Zatem wniosek jest taki, że być może podczas produkcji ktoś niewłaściwie podłożył podkładki, a przerzutka dawała się jakoś wyregulować tylko dlatego, że korba była dokręcona małym momentem. Zamieniłem podkładkę 1mm, na 2,5mm. Zobaczymy, czy to coś da. W razie czego mam suport 121mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Jak to się mówi... Bez młota nie robota. Podłożenie rzeczonej podkładki praktycznie nie dało nic/dało niewiele. Żeby to miało sens musiałbym wkręcić suport 126mm, co już zmieniłoby linię łańcucha znacznie. Zatem coś jest nie tak. Zacząłem się przyglądać tej przerzutce. Wózek trochę rozgięty, co też było widać na zdjęciu wcześniej. Zatem stwierdziłem, że nie mam nic do stracenia. Zatem przywaliłem w wózek młotkiem w poniżej wskazanych miejscach. Nie powiem, że jak ręką odjął, ale przerzutka dała się dzięki temu ustawić zgodnie ze sztuką. Co by nie było, wkręt L jest wciąż wykręcony - a tak nie powinno być - ale wreszcie nic nie obciera i na przełożeniu 1x1 mam wystarczający zapas luzu. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Dlaczego wózek się skrzywił (rozszedł). Nie przypominam sobie, abym miał jakąkolwiek kraksę, która w jakikolwiek sposób mogła zagrozić korbie, a tym bardziej przerzutce. Jedyne co mogło na to wpłynąć, to miałem parę epizodów z łańcuchem spadającym na stronę korby - to chyba jedyna możliwość. PS. Mimo że się udało doprowadzić sprzęt do stanu funkcjonalności, nie polecam takiej metody naprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2012 No wiesz powyższe dywagacje opierały sie o sprzęt sprawny. Jeżeli faktycznie miałeś trochę krzywą, rozgiętą czy zdeformowaną w jakikolwiek inny sposób przerzutkę, dyskusja była nieco pusta. Różnica w suporcie 3-5mm to jeszcze akceptowalna róznica, jednak podałeś 126 mm co jest bardzo dużą różnicą i ewidentnie z samych liczb wynika jakiś błąd. Skoro młotek pomógł to dobrze ja u siebie tez młotkiem często gęsto pracuje czasem mocno czasem lekko bo jednak to przydatne narzędzie Ja jednak osobiście złapał bym te krańce jakimś ściskiem i delikatnie naginał aż geometria prowadnicy wyda sie prawidłowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 20 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Problem diagnozy polegał na tym, że prowadnica od strony ramy wydawała się być prosta. Być może przerzutka miała niewłaściwą geometrię już od nowości, co sugeruje mocno wykręcony wkręt L (który był obecny zawsze), a rozejście się prowadnic na górze dopełniło sprawę. Przerzutkę pewnie wymienię przy wymianie napędu - o ile nie rozjedzie się coś znowu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Rozjechać sie ne powinna, mam stara deore która jest w górnej części podobna konstrukcyjnie. No chyba ze sie jakoś zaklinuje to wtedy możliwe. Wada produkcyjna ... rzadko w przerzutkach o tym słychać jednak to możliwe, zwłaszcza ze to w miarę nowy model, którego można dorzucić do listy pękających łańcuchów shimano, leniwych SLXów, krzywych kaset SLX, pękających XTRów ... Wniosek prosty cena w gorę jakość w dół a ty i tak kupisz bo co kupić musisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 20 Października 2012 Udostępnij Napisano 20 Października 2012 u mnie przerzutka się rozeszła jak mi się dwa razy łańcuch podwinął i zaklinował, kombinerki pomogły. Ja bym się linią nie przejmował. U mnie jest suport 68x118mm i linia wychodzi 53 zamiast 50. Wszystko działa Ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.