Skocz do zawartości

[koła] Mavic Crossride - Tubeless uszczelnianie jaką metodą?

dery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Po wielu kłopotach z użytkowaniem opon dętkowym zdecydowanie mam tego systemu dość i postanowiłem przejść na system bezdętkowy.

I tu kilka pytań. Jaki sposób polecacie na przerobienie tych kół na bezdętkowe?

ECLIPSE Zestaw Tubeless TNT KIT_ KAMKOSPORT (2667716810) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Coś takiego da rade czy moje obręcze nie są Tubeless? A może najlepsza jest metoda z 24' dętką?

Kolejna kwestia to opony. Obecnie posiadam drutowego Conti Race King 2.2 jednak szczerze wątpie czy da rade tą opone uszczelnić.

I tu pytanie co kupić? Może opone UST czy lepiej zwykłą zwijaną kevlarowa?

Widze że ceny UST i kevlaru są bardzo podobne jednak UST dużo cięższa.

Będę wdzieczny za wszelkie porady

pozdrawiam

EDIT:UST jest w zasadzie identycznej cenie jak zwykła wersja zwijana i bardzo podobnej wadze więc co wybrać?UST również bede raczej zalewał mleczkiem żeby już być pewnym na 100% że nie złape kapcia. Jednak zastanawiam się jak z tymi obręczami i czy będzie to kompatybilne.

Napisano

Zestaw sluży do uszczelniena obręczy musisz zmieżyć swoją i dobrać odpowiednią taśmę. Opony drutowej niestety nie da się uszczelnić będziesz musiał kupić tubeless.

Ja jezdzę na Schwalbe rocket ron evo 2.1. Trzeba stosować do nich piankę, jestem strasznie z nich zadowolony.

Napisano

Opony drutowej niestety nie da się uszczelnić będziesz musiał kupić tubeless.

To , że opona jest drutowa nie oznacza ze jej się nie da uszczelnić. Jeżdżę blisko rok na zalanych mlekiem Nobby Nic 2,1 wersja drut.

Koła Crossride uszczelnione przerobione na ghetto tubless - krok po kroku http://endurorider.pl/tag/ghetto-tubeless/

Jeśli kupujesz nowe opony to kup wersje TNT lżejsze od UST a dedykowane do zalewania mlekiem.

Napisano

Poprzednimi moimi kołami były crossridy. Bez problemu można przystosowac do bezdetki. Kup w Vincere taśme i zaworki oraz płyn. Race kingi też zakładałem na te koła i było wszystko oki. Nie jest to co prawda obrecz ZtR ,gdzie uszczelnienie to bajka ale da rade(-:Trzeba troche więcej cierpliwości...

Napisano

Ja crossride uszczelniłem zwykła wzmacnianą taśmą samoprzylepną ... kwestia dorwania tanich wentylków ...

Bardzo fajnie się też sprawdza zestaw na bezdętkowe od Rubeny ... Rubena Tubless kit czy jakoś tak .

Kosztuje około 60 - 80 zł ma wszystko co potrzeba na 2 koła ... wentylki, gumowe opaski, taśma dwustronna, nawet jakieś mleczko.

Nie wiem jak to mleczko uszczelnia przebicia ale oponę na obręczy daje rade bez problemu jedyny problem to to że zostawia dość klejący "glut".

Inny problem z tym zestawem to to że jest trudno dostępny ... ale warto poszukać ... mamy cały zestaw w cenie wentylków :).

Tak wygląda zestaw

Rubena%20Kit%20tubeless.jpg

Pozdro

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Trochę odkopie temat.

Mam opony Rocket Ron TL Ready 2,25 i obręcze DT Swiss'a 4.2d czyli przystosowane do bezdętki.

Co więc potrzebuje, by przejść na ten standard? Mleczko, wentyl...coś jeszcze?

Napisano

Pytanie jaka opaska? taśma ma za zadanie zakleić otwory na nyple (lub w przypadku paska gumy - ghetto- uszczelnia się między obręczą a oponą) tak żeby tamtędy płyn nie wyciekał. Ja w ten sposób uszczelniałem zwykłe koła Gianta i teraz ZTR'y oba się dały przy czym ZTR po prostu dużo łatwiej.

Napisano

safian a dlaczego polecasz caffelatexa a a odradzasza stana? Ja jeździłem tylko na Stanie i żadnego problemu nie miałem ale może ten drugi jest jeszcze lepszy / tańszy?

Napisano

Wydaje mi się ze mowa o wentylach ... Ja mam wentyle z Rubeny ... Polecam bo jak juz się je znajdzie to sa tanie jak barszcz w porownaniu do innych marek.

Najlepiej dorwać cały zestaw na koła z rubeny ich opaski przyklejone na dwustronna taśmę całkiem dobrze sobie radzą.

Mleczko ... Teraz mam stana jak sie skończy porównam do geaxa.

Pozdro

TapaTalknięte z Andka

• Mod Team
Napisano
safian a dlaczego polecasz caffelatexa a a odradzasza stana?

Tak, chodziło mi o wentylki, w Caffelatexie lepiej jest rozwiązane uszczelnienie, konkretnie mam na myśli to, że jest mniej awaryjne, zresztą kolega Ukaniex miał już incydent, gdzie guma uszczelniająca odłączyła się od wentyla, w Caffe jakoś lepiej to wszystko się trzyma. Cena chyba jest taka sama.

Zestaw Rubeny faktycznie wydaje się dość ciekawy: http://www.velotech.sklepna5.pl/towar/141/zestaw-rubena-do-montazu-systemu-bezdetkowego-na-zwyklej-obreczy.html w sumie prawie w cenie wentylków masz cały zestaw (chociaż mało mleka) :P

Co do mleka to nie wiem, ja śmigam na Stanie i jest ok, Geaxa dużo ludzi bardzo poleca, jak mleko Rubeny też nie wiem, ale podejrzewam, że działa :)

Napisano

"Mleko" Rubeny jako jedyne mi znane nie jest białe :) tylko czarne.

Kupiłem ten zestaw i na nim adaptowałem pierwsze w życiu zwykłe koła na tubless.

Mleczko od rubeny nie ma problemu z uszczelnieniem zestawu (CrossRide + Rubena Scylla zwijana zwykła + opaski i mleko rubena ).

Chciałem co nieco potestować i zalałem nim tylko jedno koło ponad połową mleka i resztę zostawiłem na dolewki.

Jednak mleczko nie miało okazji pokazać czy potrafi załatać dziurę niestety jedyna dziura jaką złapałem na tym mleku to rozcięcie blachą na około 7 mm ( przejazd przez okolice budowy autostrady) a tego to nic nie załata ...

Ale jak już zauważono w cenie wentyli mamy cały zestaw :), który w Polsce jest niestety trudno dostępny.

Pozdro

Napisano

A no to wszystko jasne:) Już myślałem że mogę wymienić coś przed zalaniem - bo powoli na to czas, tylko ten śnieg ...ehhh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...