Skocz do zawartości

[stery] czegoś brakuje?

bajuwookierun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem. Ostatnio zmieniałem amortyzator. Jak teraz go wykręciłem żeby wsadzić do nowej ramy to na koronie jest wytarte koło!!! To chyba znaczy że coś jest nie tak. W zasadzie wiedziałem że czegoś brakuje w nim. Jak zmieniałem amorka to na poprzednim na rurze sterowej na końcu było takie metalowe kółko. Po wyjęciu amora nie dało się go zdjąć bo rura się rozszerza i dość mocno się wcisnęło. Podejrzewam że to właśnie jest przyczyna. Brak tego kółeczka powiedzmy dystansującego w nowym amorze. Zlekceważyłem to i teraz mam podniszczoną koronę. Na szczęście nowego amorka mam 2 tygodnie to jeszcze mocno się nie zniszczył. I teraz pytanie. Skąd to wziąć? Jest przy sterach? Można dokupić oddzielnie? I ew da się czymś zastąpić?

Napisano

bieżnia - to tego elementu Ci brakuje. Kupisz go tylko w zestawie z nowymi sterami - niestety. Możesz udać się do jakiegos sklepu rowerowego i popytać w serwisie, moze bedą mieli jakies resztki (w tym bieżnie) sterów, ale że trafisz na ten sam model to nikłe szanse. Pozostaje tylko zakup nowych sterów - aha i do zalozenia bieżni udaj sie do najbliższego serwisu rowerowego, pozdrawiam

Napisano

Acha! Wielkie dzięki!!! Nie spodziewałem się że po moim opisie ktoś w ogóle załapie o co mi chodzi:) A powiesz mi jeszcze czemu nie mogę założyć tego sam? Podejrzewam że nikt tego gówniuszczka nie będzie miał;) Zawsze tak jest. Ale popytać nie zaszkodzi:) Lepsze to niż kupować stery. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź!

Napisano

Ogólnie nie polecam zakładać tego elementu domowymi sposobami gdyz łatwo uszkodzić samą bieżnię jak i rurę sterową (wiem z własnego doświadczenia ;) ).

Sposób domowy #1 - potrzebujesz kawałek rury ok 25cm długość dopasowanej do szerokości dolnej części rury sterowej, nakladasza bieżnię i... wbijasz ją za pomocą młotka i tej dopasowanej rury (zapewniam że cięzko tak ową znaleźć).

Sposób domowy #2 - do nabicia bieżni używasz ...śrubokręta lub dłutka i powolutku wbijasz ją(punktowo po okręgu) aż do oporu - efekt po ok 30 min. dosyć ciękiej roboty (zalezy od materialu z ktorego wykonana jest rura sterowa oraz bieżnia), efekt uboczny - po częsci zniszczona bieżnia i rura sterowa.

Sposób serwisowy (najlepszy) - profesjonalnie zalozona bieżnia po ok 5 minutach - koszt: 5 - 10zł

Mam nadzięję, że to wystarczająca odpowiedź ;)

Napisano

Zgadzam się z Napatosem, że sposób domowy (#2) trwa zaledwie chwilkę i raczej nie ma problemów ze zniszczeniem ani rury, ani bieżni :)

Bajuwookierun, rozumiem że nie masz możliwości zdjąć tej bieżni z poprzedniego amorka, bo go już nie masz ?

Napisano

no niestety sprzedałem:( ale nawet pomyślałem że to może być potrzebne i próbowałem to zdjąć. jednak po roku było to awykonałne przynajmniej domowymi sposobami:( próbowałem nawet zbijać łomem:) no i jako że mi się nie udało postanowiłem bez tego pocinać:) dobrze że zmieniłem ramkę bo bym się zorientował za rok to pewnie byłoby dużo gorzej. no nic podzwonię jutro po sklepach może komuś się poniewiera. dzięki za info!!

Napisano
jednak po roku było to awykonalne przynajmniej domowymi sposobami:(

wszystko się da :D tylko fakt, że trzeba do sciągania tej biezni dość dużo cierpliwości :D Na przysłość już będziesz wiedział :) Powodzonka :P

Napisano

kurde ale jeszcze żeby mi się źle jeździło:) to bym może zajarzył. zero luzów...tzn minimalnie było czuć coś ale miałem wrażenie że to amor się minimalnie ugina, kierownica skręcała się jak głupia...ech. No nic nie ma co płakać. Przepadło. A jutro podzwonię albo kupię te cholerne stery:( Kto chce stery odkupić bez bieżni? Tanio puszczę:) 10 taniej niż w sklepie:) Pozdrawiam

Napisano
Na przysłość już będziesz wiedział

Dokładnie. Popełnianie błędów nie jest tak dużym błędem, jak brak wyciągania wniosków, które można by z nich (z błędów) wyciągnąć. (ale filozofuję :) )

Napisano

Witam

piszę tytaj żeby nie zakładać nowego tamatu

niedawno kupiłem ramę author versus i ze sklepu wydelegowali mnie chyba bez kompletnych sterów(tak mi sie wydaje) więc ja mam zintegrowane ritchey'e logic zero i mam te elementy co sie nabija w główke ramy i nic pozatym :P , czy to wszystko???

z góry thx za odp

pozdrawiam

Napisano

wydaje mi się że powinno być kółeczko które nabija się na amora i jak już się niedawno dowiedziałem zwie się je bieżnią. powinny być takie okrągłe "tuleje" czy ja wiem jak to nazwać w które powinno się wkładać wianuszki z kulkami i uszczelkę pomiędzy to. i takie samo chyba po obu stronach ramy na górze i na dole. i jeszcze takie plastikowe kółko co się wkłada na górę i taka dość ładna przykrywka na to.

http://www.allegro.pl/item95775391_stery_1...a42_czarne.html

no a wszystko powinno wyglądać tak jak w linku na górze na przykład. Pozdrawiam

na jednym ze zdjęć jest wszystko.

aaa no i gwiazdka którą się wbija w amora i ściągasz do sterów czy jak to zwać...w każdym razie kółeczko co się zakłada na mostek i śrubka co ściąga stery do tego. jak na obrazku:)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kolega ma ten typ sterów i nie musiał mieć "podkładki" - (tzn nie było jej w zestawie) - a stery działają mu dobrze, więc chyba nie ma się o co martwić DaRochee.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...