gtk Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Witam, Posiadam rower Kelly's Salamander. Kiedyś dałem za niego 1500zł. Nigdy nie używałem żadnego zabezpieczenia do roweru i w przypadkach kiedy nie miałem gdzie zostawić lub rower nie był na moim oku po prostu nie brałem go ze sobą. Stwierdziłem, że zakupie sobie niedrogie zapięcie do roweru. Rower zostawiam na krótki okres czasu (poczta, sklep itp. oraz pod moją uczelnią na czas maksymalnie dwóch godzin). Rok temu kupiłem sobie zapięcie Kryptonite o długości 150cm na kluczyk za 50zł i jestem z niego zadowolony. Teraz muszę kupić jeszcze jedno, ponieważ jeden z członków mojej rodziny często używa mojego zapięcia i stwierdziliśmy że zakupimy jeszcze jedno. Chcę zakupić podobnej klasy zapięcie, ale chciałbym podjąć najlepszy wybór i kupić je jak najlepsze w cenie +-50zł. Trafiłem na to forum i mam nadzieję, że ktoś pomoże mi dokonać wyboru. Z góry dziękuję i pozdrawiam
zackass1 Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Wątpię żebyś znalazł cokolwiek w tej cenie, najtańsze u-locki kryptonita kosztują ok 80zł. A jak już wiele razy wspomniano kiełbasy i zwykłe linki są do niczego. Hartowany łańcuch ze średnią kłódką będzie kosztował podobnie jak nie drożej.
gtk Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 Ja nie chcę kupić ani u-locka ani łańcucha. Chcę zwykłą linkę(zapięcie), która będzie mnie kosztowała w granicach 50zł. Rower zostawiam w takich miejscach i na taki okres czasu, że zwykła linka mi wystarczy. Chcę jednak wybrać najlepszą linkę z możliwych na rynku
Biera Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 nie ma to żadnego znaczenia jaką wybierzesz, byle była z zapięciem na kluczyk a nie na "kod". Wszystkie linki przecina się z taką samą prędkością. Trwa to około 3 sekund. Różnią się jedynie tym ile kosztują, jak wyglądają, no i długością. Zdecydowanie warto dołożyć do łancucha lub u-locka. natomiast jeśli nie chcecie dokładać to kupcie zwykłą spiralkę za 5-15 złotych i na kluczyk. szkoda płacić więcej tylko za wygląd lub znaczek pozdro! ps: tutaj filmik poglądowy
dziobolek Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 W tej kwocie, najlepszy to będzie tylko... drut kolczasty
gtk Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 http://allegro.pl/super-mocne-zapiecie-na-rower-skuter-author-asl-39-i2647509439.html Co sądzicie o takiej lince? Dziwi mnie grubość (aż 22mm). Tę linkę też tak łatwo przeciąć w 3 sekundy?
rowerzysta01 Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 SEKURA KB 401, SEKURA KB 404, Wszystkie linki da się przeciąć w kilka sekund
dziobolek Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 super mocne zapięcie na rower skuter Author ASL-39 (2647509439) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Co sądzicie o takiej lince? Dziwi mnie grubość (aż 22mm). Tę linkę też tak łatwo przeciąć w 3 sekundy? To jest połączenie stalowej linki, wewnątrz stalowych pierścieni, a na tym jeszcze jest stalowy oplot. Tak samo łatwo się to tnie, jak każdą inną linkę - złudzenie bezpieczeństwa.
gtk Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 SEKURA KB 401, SEKURA KB 404, Wszystkie linki da się przeciąć w kilka sekund http://allegro.pl/zapiecie-sekura-kb-404-najtaniej-na-allegro-i2646823203.htmlhttp://allegro.pl/listing.php/search?string=sekura+401&category=16430&country=1Lepiej'>http://allegro.pl/zapiecie-sekura-kb-404-najtaniej-na-allegro-i2646823203.htmlhttp://allegro.pl/listing.php/search?string=sekura+401&category=16430&country=1Lepiej wziąć te linki czy kryptonite keeper, czyli taką jaką już mam? Te Sekury w powyższych linkach mają jedynie 100cm długości i to mnie trochę martwi. http://allegro.pl/zapiecie-sekura-kb-401-najtaniej-na-allegro-i2646823204.html http://allegro.pl/zapiecie-sekura-kb-404-najtaniej-na-allegro-i2646823203.html Linki wrzucam jeszcze raz, bo coś źle wkleiłem w poprzednim poście
rowerzysta01 Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 Od tych linek Keeper będzie lepszy, oczywiście wszystko zależny od tego ile dasz na zapięcie.
gtk Napisano 29 Września 2012 Autor Napisano 29 Września 2012 cena jest taka sama. keeper jest jedynie dłuższy o 50cm
rowerzysta01 Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 Przepraszam ale doszło do małego nie porozumienia pisząc keeper miałem na mysli u-locka, a nie linkę. Jeśli chodzi o linkę to sekura jest długa i gruba, to od ciebie zależy co wolisz.
gtk Napisano 29 Września 2012 Autor Napisano 29 Września 2012 Sekura jest grubsza, ale krótsza. Dostępna jest tylko 100cm linka Kryptonite Keeper ma 150cm ale średnica przekroju jest o wiele mniejsza. Kupie chyba Sekure
zekker Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 Żadna linka nie jest przeszkodą. Kilka sekund, to przesada przy tych grubszych lub "kiełbasie", ale i tak przetrwają maksymalnie 15-30s. Ostatnio kupowałem linkę, żeby móc przypiąć rower w pociągu. Zdecydowałem się na 10mm. Sęk w tym, że te 10mm to faktyczna średnica, a w takich konstrukcjach plastikowa osłona stanowi około połowy grubości. Zresztą wystarczy popatrzeć na skalę ocen producenta. Linka została oceniona na 2 poziom zabezpieczenia, a najtańszy u-lock 7. Jedyny atut linek, to może być grubość, bo nożyce po prostu nie dadzą rady objąć. Ale takie linki (25mm+) nie będą ani tanie, ani poręczne. Grube typu kiełbasa pod tym względem się nie sprawdzą, bo ten pancerz stosunkowo łatwo zniszczyć i dostać się do chudego środka. Jeżeli poważnie myślisz o zabezpieczeniu roweru, to dorzuć kasy (najlepiej okolice 200zł i więcej) i wybieraj w u-lockach.
gtk Napisano 29 Września 2012 Autor Napisano 29 Września 2012 Zakupiłem już Sekure KB 404. 25mm grubość. Droższych zabezpieczeń nie potrzebuje, bo jak już mówiłem nie rozstaje sie z moim rowerem na długo. Dłużej niż na kilka minut zostawiam rower jedynie pod uczelnią a jest to miejsce tzw. publiczne gdzie raczej żaden złodziej nie odważyłby się pojawić tam z nożycami
rowerzysta01 Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 A co myślicie o Trelock BC 215? Dla mnie za cienki 6 mm to lekka parodia,
zekker Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 jedynie pod uczelnią a jest to miejsce tzw. publiczne gdzie raczej żaden złodziej nie odważyłby się pojawić tam z nożycami Obyś nie musiał się boleśnie rozczarować. Przykłady z samego Gdańska pokazują, że odważyłby się i nie raz.
alkor Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 Jednym z bardziej lubianych przez złodziei rowerów miejscem publicznym w Łodzi jest nic innego tylko jeden z kampusów Politechniki Łódzkiej oraz teren wydziału zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego;]
WielebnyRayPL Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Jak dla mnie tylko U-Lock, linka raczej nie robi różnicy jaką kupisz... Jak chce ukraść rower to nie robi mu różnicy czy ma przeciąć cienką czy grubą linkę bo i tak ją przetnie;)
dziobolek Napisano 30 Września 2012 Napisano 30 Września 2012 Dokładnie tak jak piszesz Wielebny - podzielam opinię
Mod Team mrmorty Napisano 1 Października 2012 Mod Team Napisano 1 Października 2012 autora tematu to już pewnie nie interesuje, bo i tak wie swoje i kupił megawypasionąlinkęktórąniedasięprzeciąć jak chcecie zaoszczędzić, to do dobrego sklepu żelaznego, tam kupić hartowany łańcuch, można się szarpnąć nawet na jakiegoś "black inoxa", dobrą kłódkę a owinięcie łańcucha jakimś materiałem to już zależy od kreatywności właściciela.
bartal9 Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 a ja za 30 zł kupiłem jakiegoś taniego u locka w selgrosie i jestem zadowolony (jedynym minusem jesy chyba waga)
zekker Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Za lekki? Cudów nie ma im lżej tym słabiej +/- jakość materiału.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.