kamilmat90 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam, Nurtuje mnie pewne twierdzenie ludzi. Otóż w większości starsze osoby mówią mi że przez jazdę w niskich temperaturach głównie minusowych rozwalę sobie stawy. Szczególnie podkreślają to że na starośc bede sztywny jak kij od szczotki . Sezon zimowy zbliża się coraz większymi krokami . Chciałbym zachować aktywność rowerową również w tej porze roku. Proszę o Wasze opinie odnośnie tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Z tego co wiem to wystarczy jakiś ocieplacz na kolana i ubranie się tak aby nie "piździło jak w kieleckim" po nogach tudzież innych częściach ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Gadanie, wszystko zależy od odpowiedniego ubioru. Należy też pamiętać, by zaraz po wyjściu z domu na rower, nie cisnąć od razu zabójczego tempa, tylko spokojnie rozgrzewka, odpowiednia kadencja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Następnym razem spytaj te starsze osoby, ile się w życiu najeździły zimą, albo chociaż czy znają kogoś kto dużo jeździł w zimie. W ogóle nie ma co podejmować dyskusji, bo im człowiek starszy, tym bardziej swoje wie . Oni sobie wyobrażają, że przeciwwiatrowe zimowe spodnie to takie kalesony i wiatr je przewiewa jak chce . Jak nie będziesz jeździł na krótko przy 5 stopniach, albo na mrozie w cienkiej lycrze, to wszystko powinno być ok, ja jeżdżę zimą od 5 lat i nie mam większych problemów z kolanami niż latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Września 2012 Udostępnij Napisano 28 Września 2012 j/w, ale podszedlbym do tego naprawde powaznie - w zimowe ciuchy na rower trzeba zainwestowac konkretne pieniadze i nie warto na nich oszczedzac - wszystko nieprzewiewne, szczelne, ocieplane (ale bez przesady)...za dobry zestaw mozna by kupic rower sredniej klasy, ale w zasadzie jest to zakup na cale zycie...jesli nie oszczedzamy wiele osob cierpi na stawy z powodu jezdzenia zima, ale najczesciej wyglada to tak, ze sie dojezdzalo caly rok kawalek do pracy w jeansach/dresie, bez rekawiczek i czegos pod szyja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Też trzeba spojrzeć na to z tej strony że za czasów młodości tych starszych ludzi nie było takich technologii materiałów które w obecnych czasach zapewniają nam doskonałą ochronę przed zimnem i wiatrem więc nie ma się co sugerować takim gadaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 ocieplacze na kostki, rękawiczki, odpowiednia cczapka cos ciepłego na nerki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.