adriansocho Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Mam bardzo fajny wkład suportu FSA na ISIS z nietypowymi śrubami M14. Jakiś czas temu obie śruby się zepsuły, i zamiast korb RF Prodigy DH wstawiłem korby SHimano na HT2. Teraz jednak chciałbym wrócić do tamtych korb, i najlepiej razem z tym wkładem suportu. W temacie zakupu śrub zarówno dystrybutor jak i producent nabrali wody w usta, jednak na nusiu.pl dostępne są śruby o takiej średnicy - tyle że wykonane z alu PA6. Wiem, że to duraluminium ma prawie taką wytrzymałość jak stal (jest 2,5x mocniejsze niż powszechnie stosowane stopy), ale nadal mam wątpliwości - w korbach na osi ISIS śruby są w sposób ciągły poddawane obciążeniu. Jak myślicie, jest się czego obawiać, czy śmiało kupować? Te śruby kosztują 3x taniej niż nowy wkład ISIS, a korby też nie są pierwszej nowości i chciałbym inwestycje ograniczyć do minimum.
lyndowss Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Gdyby to nie miało sensu to samoloty by spadały. Weź te śruby i nie marudź. Stałemu obciążeniu podlegają? Chyba jak pedałujesz w bok. Tylko musisz bardziej uważać, żeby gwintu śruby nie przekręcić. Z resztą śruby M14 Ciastoramie można pewnie bez trudu dostać za grosze, lub w innych sklepach ze śrubami. Pisać do producentów nie ma sensu, bo nie odpowiedzą, albo zażądają kosmicznej kwoty.
rzezniol Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Qrde stary 25,22 za 2 śruby ;D ... W okolicznych serwisach rowerowych byleś ? Jak nie to pochodź ale pytaj na serwisie a nie za ladą stawiam że w którymś serwisie mają w skrzynce z pozostałościami i oddadzą za uśmiech ( idź z dziewczyną) lub browara Pozdro
adriansocho Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 Qrde stary 25,22 za 2 śruby ;D ... W okolicznych serwisach rowerowych byleś ? Jak nie to pochodź ale pytaj na serwisie a nie za ladą stawiam że w którymś serwisie mają w skrzynce z pozostałościami i oddadzą za uśmiech ( idź z dziewczyną) lub browara Oj, musiałbym chyba obejść z pół miasta. Pytałem w 3 miejscach, zawsze znajdowali M15 i M12. M14 naprawdę rzadko występuje. Stałemu obciążeniu podlegają? Chyba jak pedałujesz w bok. Jednak upieram się przy tym, co napisałem. Prosty eksperyment. Typowa wycieczka całodniowa po tereni to np. 80-120 km. A teraz weź rower z korbą na kwadrat, octalink lub isis, wykręć obie śruby i rozpocznij normalną jazdę. Po jakim dystansie się poluzuje jedna z korb? Ile razy by się poluzowała na trasie takiej właśnie całodziennej wycieczki?
lyndowss Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Dlatego by się szybciej obluzowały niż kwadrat, bo on jest na wcisk, a pozostałe już nie. Może większe siły działają na nie niż w kwadracie, ale i tak małe.
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2012 Mod Team Napisano 28 Września 2012 Ja bym docisną stalową a później zakręcił alu jak już tak chcesz mysle ze nie chciałbyś obkręcić takiej śruby
adriansocho Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 Ja bym docisną stalową a później zakręcił alu jak już tak chcesz mysle ze nie chciałbyś obkręcić takiej śruby Stalowe są jeszcze droższe - bo do ściągnięcia z USA (jakieś 12 $ najtańszą przesyłką, i pewnie z półtora miesiąca czekania).
marcin_ostrów Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 takie? http://e-bmx.pl/opis/1864453/rmd-sruby-do-korb-rmd-3pc.html M
adriansocho Napisano 29 Września 2012 Autor Napisano 29 Września 2012 takie? Rmd Śruby Do Korb Rmd 3Pc, AKCESORIA e-bmx.pl czyli sklep internetowy z częściami do rowerów bmx i nie tylko ... M Coś w tym stylu, ale jeśli już mam za to płacić >5 PLN, to wolę kupić śruby, co do których nie będzie wątpliwości, że będą pasować, np. nie będą za długie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.