Skocz do zawartości

[suport] Aluminiowe śruby do korb

adriansocho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam bardzo fajny wkład suportu FSA na ISIS z nietypowymi śrubami M14. Jakiś czas temu obie śruby się zepsuły, i zamiast korb RF Prodigy DH wstawiłem korby SHimano na HT2. Teraz jednak chciałbym wrócić do tamtych korb, i najlepiej razem z tym wkładem suportu. W temacie zakupu śrub zarówno dystrybutor jak i producent nabrali wody w usta, jednak na nusiu.pl dostępne są śruby o takiej średnicy - tyle że wykonane z alu PA6. Wiem, że to duraluminium ma prawie taką wytrzymałość jak stal (jest 2,5x mocniejsze niż powszechnie stosowane stopy), ale nadal mam wątpliwości - w korbach na osi ISIS śruby są w sposób ciągły poddawane obciążeniu. Jak myślicie, jest się czego obawiać, czy śmiało kupować? Te śruby kosztują 3x taniej niż nowy wkład ISIS, a korby też nie są pierwszej nowości i chciałbym inwestycje ograniczyć do minimum.

Napisano

Gdyby to nie miało sensu to samoloty by spadały. Weź te śruby i nie marudź. Stałemu obciążeniu podlegają? Chyba jak pedałujesz w bok. :D Tylko musisz bardziej uważać, żeby gwintu śruby nie przekręcić. Z resztą śruby M14 Ciastoramie można pewnie bez trudu dostać za grosze, lub w innych sklepach ze śrubami. Pisać do producentów nie ma sensu, bo nie odpowiedzą, albo zażądają kosmicznej kwoty.

Napisano

Qrde stary 25,22 za 2 śruby ;D ...

W okolicznych serwisach rowerowych byleś ?

Jak nie to pochodź ale pytaj na serwisie a nie za ladą :) stawiam że w którymś serwisie mają w skrzynce z pozostałościami i oddadzą za uśmiech ( idź z dziewczyną) lub browara ;)

Pozdro

Napisano

Qrde stary 25,22 za 2 śruby ;D ...

W okolicznych serwisach rowerowych byleś ?

Jak nie to pochodź ale pytaj na serwisie a nie za ladą :) stawiam że w którymś serwisie mają w skrzynce z pozostałościami i oddadzą za uśmiech ( idź z dziewczyną) lub browara ;)

Oj, musiałbym chyba obejść z pół miasta. Pytałem w 3 miejscach, zawsze znajdowali M15 i M12. M14 naprawdę rzadko występuje.

Stałemu obciążeniu podlegają? Chyba jak pedałujesz w bok.

Jednak upieram się przy tym, co napisałem. Prosty eksperyment. Typowa wycieczka całodniowa po tereni to np. 80-120 km. A teraz weź rower z korbą na kwadrat, octalink lub isis, wykręć obie śruby i rozpocznij normalną jazdę. Po jakim dystansie się poluzuje jedna z korb? Ile razy by się poluzowała na trasie takiej właśnie całodziennej wycieczki?

Napisano

Ja bym docisną stalową a później zakręcił alu jak już tak chcesz mysle ze nie chciałbyś obkręcić takiej śruby :D

Stalowe są jeszcze droższe - bo do ściągnięcia z USA (jakieś 12 $ najtańszą przesyłką, i pewnie z półtora miesiąca czekania).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...