Skocz do zawartości

[przerzutki]X.7 vs Xt & X.9 vs XTR

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

To że ktoś sprzedaje taniej wcale nie oznacza, że jest złodziejem. Mógł np. przywieźć zza granicy gdzie ceny hurtowe są niższe, niż u polskiego monopolisty Pawlaka. Zresztą przecież wielu sprzedawców i sklepów internetopwych wystawia paragony na zakupiony towar...

Zresztą o jakie przekręty chodzi?

Zdecydowanie Sram!! Miałem tylną XT i obecna X.9 bije na główę poprzednika... Podobnie uważam w rywalizacji X.7/XT. Odnośnie wyboru między X.9 a XTR to jeśli nie zależy Ci na tunningu tylnej przerzutki, żeby zrzucić parę gram to wybierz X.9. Działa precyzyjniej, jestr trwalsza i wytrzymalsza. Mojej historii o wkręceniu się zgiętego o gałąź wózka X.9 w szprychy (skosił 6 DT Revo i rozwalił kasetę Srama :/ ), który po naprostowaniu nie ma prawie śladu i działa normalnie, nie będę opowiadał :)

Jesli ktos ma watpliwosci co do tego ktora przerzutka lepiej sie zachowuje podczas jazdy to zapraszam do sciagniecia tego filmu"

http://www.angryasian.com/images/Which_wou...er_ride_sm1.mov

XTR lata na wszystki strony a x-0 trzyma fason

Wiadomo nizsze grupy Shimano i Sram maja podobna konstrukcje do tych modeli wiec zachowanie to samo

Gdzieś to opisywałem ale nie pamietam już gdzie... Fotek też nie mam. Sprawa wyglądała dość prosto. Na jednym z maratonów niedaleko mnie(Wejherowo) na zjeździe spod koła odskoczył mi dość pokaźny konar, który uderzył w wózek przerzutki. Ten zgiął się i zahaczył o jedną ze szprych, która wciągnełą go bardziej... Wynik: 6 DT Revo połamanych i pęknięta kompozytowa przekładka między zębatkami w kasecie Sram 5.0. Wózek naprostowałem ręką na tyle, żeby nie zahaczał o szprychy i powoli jakoś dojechałem na jednym biegu na pierwsze okrążenie (2 okrążenia - 40km, awaria na 15km 1 okrążenia). W domu naprostowałem rozkręcony wózek tak, że nie ma prawie śladu na nim :) XT zapewne bym połamał... Naprawdę polecam serię X Srama :)

Żbik, skąd taki wniosek że by się połamał?

Nie miałem nigdy Srama, natomiast z tego co widze, to ich zaleta jest prowadzenie linki do tylnej rpzerzutki. Shimano sporo traci przez ten zawijas z pancerza, a w Sramie jest to dużo lepiej rozwiązane, zreszta w Santourze też, przy czym do Shimano można zawsze dokupić kółeczko avida...

W Sramie razi mnie ten plastik....kto to wymyślił żeby robić przerzutki z plastiku....

Co do wytrzymałości jako takiej to raczej nie mam obaw. Myślałem raczej o "miękkości" dźwigni. Coś takiego występowało np. w klamkach 9.0. Były świetne, ale to wrażenie gięcia się klamki zdecydowanie powodowało dyskomfort psychiczny :) Z klamkami i dźwigniami metalowymi nie ma tego problemu - aluminium nie ugniesz.

W x-7 nie masz uczucia miękkości zresztą nie ma co porównywać klamki do manetki. Mogę tylko powiedzieć że jesli bym kupował manety ze sramca to czekłabym na model x-9 jest identyko zrobiony jak trigery x-0 z 2005r. lepiej działają i mają skrócony "nacisk" ruch (nie wiem jak to powiedzieć) manetki.

Tylko jedno nie pamiętam czy tak mają być zrobione maentki x-9 na 2006 czy na 2007 a nie pamiętam gdzie to czytałem :/

znalazłem ;)

x-9 z technologią x-0 będą w 2007r. jak cos to własnie na nie będe zminiał manety

http://www.bikeworld.pl/?ppg=komentarze&id=1387&dzial=3

Ja wogóle jestem ciekawy ja można zrobić podróbke przerzutki jo_jacek bez pzesady. Jedynie jak cię koleś może zrobić to sprzedać uzywana przezrute lub uszkodzoną.......ale nie podróbe ;):D :D

OT

można, można :wink:

właśnie niedawno czytałem, jak w latach 80 koleś z okolic Poznania robił w garażu podróbki przerzutek szosowych Campagnolo, na których ścigali się polscy zawodnicy. Na jakimś międzynarodowym wyscigu jednemu ze startujących przerzuta niestety się ułamała - więc poszedł do namiotu Campagnolo z reklamacją i otrzymał nówkę sztukę ;)

koniec OT

A wracając do manetek, w moich x7 również nic się nie wygina więc mam nadzieję że najbliższe 2-3 lata na nich pośmigam.

Jedyne co mnie trochę drażni to x-gen z przodu. W połączeniu z triggerami chodzi bardzo precyzyjnie, jednak odgłos przy redukcji jest jak z działka przeciwlotniczego (pizdut!!!) :029: trudno - chyba taki jedo urok...

Jedyne co mnie trochę drażni to x-gen z przodu. W połączeniu z triggerami chodzi bardzo precyzyjnie, jednak odgłos przy redukcji jest jak z działka przeciwlotniczego (pizdut!!!) trudno - chyba taki jedo urok...

Musze się z tym zgodzić najpierw miałem x-gena lecz z racji funduszy sprzedałem go i mam deorca. X-gen jest głośny teraz jak mam deorke to jakoś ciszej to chodzi.........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...