Skocz do zawartości

[Laptop] Co wybrać? ~2000zł

crx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem :)

Mam do Was takie pytanie. Pod koniec grudnia, ewentualnie na początku sierpnia, planuję kupić laptop / netbook.

Komputer miałby służyć głównie do pracy, to jest szkoła, potem studia.

Przeglądanie www, referaty, prezentacje i takie tam. Gry od czasu do czasu.

Dlatego też nie wiem, czy pakować kasę w droższy laptop, czy też wystarczyłby mi netbook?

Ze względu na poręczność bardziej przychylałbym się ku drugiej opcji...

Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z konkretnymi modelami?

Czy jakiś model w ten cenie możecie mi polecić?

Dzięki za pomoc :)

Pozdrower.

Napisano

Ja mam doświadczenia.

Proponuję notebook'a przynajmniej 15,6". Netbooki, ultrabooki to zabawki. Jeżeli chcesz z niego korzystać przez długi czas, zainwestuj w serię biznesową. Broń Panie Boże przed "marketowcami". Proponuję coś z serii HP ProBook, Toshiba Tecra. Niestety są troszkę droższe, niż te reklamowane w gazetkach z Tesco, Lidl itp.... ale warto dołożyć i nie martwić się, że za miesiąc coś się posypie. Takie moje zdanie :-)

Napisano

Jeśli studia praca to... broń Boże byś miał wybrać 15.6". Owszem, lepiej mieć 15.6" niż 10" wyświetlacz ale komputery nie są ze styropianu. Wybierz coś co będzie miało maksymalnie 13.5" (13.3"). Noszenie 3 kg klocka w torbie lub plecaku cały dzień przyprawi Cię w najlepszym przypadku o ból pleców (ja od noszenia laptopa w torbie do pracy i pozostałych dokumentów mam nieco krzywy kręgosłup :ph34r: ). Nie potrzebujesz sprzetowego zabijaki więc netbook/ultrabook w zupełności wystarczy. Konkretnych modeli nie polece. Ot dobra rada ergonomiczna. :rolleyes:

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Racja, 15.6 byłoby bardzo nie poręczne...

Zastanawiam się nad ekranem około 11,6, np któryś asus.

Napisano

Netbooki to fajne zabawki ze wskazaniem na zabawki ...

Niestety Atomy od Intela (najczęściej te procki w nich siedzą) nie są demonami wydajności ...

Dodatkowo brak napędu optycznego - dla mnie to wada, oraz niemal całkowity brak możliwości rozbudowy - coraz częściej lutowane procki i RAM płycie brak wolnego gniazda na dodatkową kość...

Poza tym małe, lekkie, poręczne, spory czas na pracy na baterii to zalety ...

Moim skromnym jako drugie urządzenie w domu się sprawdzi ale nie jako sprzęt podstawowy.

Jak już wspomniano ... jak laptop to najlepiej z serii biznesowej ... lepiej wykonane niż zwykłe sprzęty, solidniejsze ... ale sporo drożej wychodzi.

HP`ka odradzam na starcie ... trudno mi polecić sprzęt który jeszcze całkiem niedawno sypał się jak wściekły - seria laptopów w których odklejały się chipy graficzne.

Piękno kwestia gustu ale tym akurat HP`ki się wyróżniają.

Odradzam też Samsunga ... "ładny" podobnie jak HP ale nawet drogie serie mają nędznie słabe obudowy ... pękają ... mało kto to widzi bo pękają w środku uchwyty gwintów na śrubki ... jako serwisant naoglądałem się tego około mnóstwo.

Fujitsu-Siemens, MaxData oni nie maja praktycznie nic swojego (bardzo często te same sprzęty różnie brandowane) ... większość to OEM`y wkładane w obudowy z ich napisami niestety obudowy kiepskiej jakości.

Dell Latitude (mój roboczy ma np. cały korpus magnezowy), Vostro, klasa sama w sobie ... Toshiba Tecra w moim rankingu odrobinę niżej, Lenowo ThinkPad też jest OK (w odróżnieniu od IdeaPad wsparcie serwisowe jest nawet po gwarancji)...

To są serie laptopów za którymi bym się oglądał jak ma być solidnie.

Tylko w tej samej cenie niestety będą słabiej wyposażone niż Asusy, Acery i niskie serie wyżej wymienionych.

Wielkość kwestia gustu ale jak ma być noszony nic większego niż 14 cali reszta wedle uznania.

Polecać jednego konkretnego modelu nie ma sensu ... sytuacja na rynku jest dynamiczna to co dziś jest opłacalne nie oznacza ze będzie jutro .

Pozdro

Napisano

Ok, dzięki za porady :)

Tylko zastanawiam się czy do moich celów jest mi potrzebna aż taka maszyna. Choć 14" wydaje mi się być optymalne...

Napisano
Niestety Atomy od Intela (najczęściej te procki w nich siedzą) nie są demonami wydajności ... Dodatkowo brak napędu optycznego - dla mnie to wada, oraz niemal całkowity brak możliwości rozbudowy - coraz częściej lutowane procki i RAM płycie brak wolnego gniazda na dodatkową kość...

Jakby były demonami prędkości to by nie działały po 6-8 godzin. Po co mu do pracy biurowej szybszy procesor?

Napęd optyczny to nadaje się do muzeum. Zajmuje tylko cenne miejsce.

Od dwóch lat mam Asusa 1215 i nigdy nie wrócę do tych ceglastych laptopów. Ekran 12" przy 1366px i 1,5kg wagi to optimum żeby używać go jako sprzęt przenośny. Wszystkie programy biurowe śmigają aż miło, PS CS5 też od biedy, w Call of Duty 1 też można pograć, film fullHD się nie tnie dzięki dwóm kartom graficznym.

Aha i ram i dysk wymienia się jak w każdym innym laptopie.

Napisano

Dysk jest wymienny zgoda ... Ale z tym RAMem juz nie jest tak kolorowo.

Dokładnych modeli nie powiem ale sporo sprzetu przechodzi przez moje rece na serwisie i niejednokrotnie widzialem sprzęt bez gniazda na RAM.

Co dla jednego jest wystarczajace dla innego może być za mało więc trzeba tu wspomnieć o tym ze platformy netbookowe sa mniej wydajne ale zyskuja na czasie pracy ... I tym zreszta juz pisałem.

Pozdro

TapaTalk'nięte z Andka

Napisano

Jeśli chcesz czasem zagrać w gry to szczerze powiedziawszy netbooki do 2000zł będą się średnio nadawały - chyba że wystarczającą grą jest dla Ciebie Angry Birds :)

Ogólnie to mocniejsza maszyna, bardziej wydajna to zdecydowanie laptop - polecam modele SONY, SAMSUNG, ASUS, DELL, zdecydowanie odradzam Acera (za jakość i serwis).

Na Twoim miejscu tak jak padały już propozycje poszukałbym mniejszego (14 cali) lapka.

Powodzenia! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...