Skocz do zawartości

[Amortyzator] Szukam następcy RS TORY

andrut61

Rekomendowane odpowiedzi

Witam obecnie ujeżdżam Torę TK CL o skoku 100mm którą trzeba zmienić w tą jesień/zimę :).

Za bardzo nie ogarniam tematu - nie wiem jak zmiana na konkretny amor wpłynie na geo roweru i czym by to skutkowało podczas jazdy. Przez co nie jestem pewien czego potrzebuje.

Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w dobraniu amortyzatora. Szukam amortyzatora do ramy Unibike Expert 21" z roku 2011(z tego co wiem geo się nie zmieniła więc podaje link do niej http://www.unibike.pl/expert.html )

Szukam czegoś lżejszego, sztywniejszego od mojego kowadła pod ośkę 9mm i tylko hampel tarczowy. Przydałby się jakiś u-turn czy coś w tym guście. Chciałbym powietrzny amortyzator tylko nie wiem czy dwie, czy jedna komora. Amor ma być nieużywany i najlepiej czarny - jak wszystko co mam w rowerze. Teraz mam 100mm skoku i mi wystarcza ale może warto pomyśleć nad większym skokiem? Dodam, że teraz mam trochę za nisko suport.

Będę miał do wydania max. 1700zł.

Sam ważę ok. 85 kg i raczej nie schudnę.

Pomysł na rower - Wszędołaz + jakiś maratonik ale to dla zabawy (znaczy chyba XC/All Mountain wg. marketingowego bełkotu :laugh: )

Myślałem nad Sidem XX, Reconem Gold RL, Rebą RLT

Rozumiem, że te amory czymś się różnią (długością, skokiem, kulturą pracy itp.) i są raczej przeznaczone do różnych dyscyplin jednak zacząłem się w tym już gubić i proszę Was o pomoc w dokonaniu wyboru.

Pozdrawiam.

jak Ci zależy na sztywności, to może jednak na sztywną oś ?

w 1700 zmieścisz się z amorkiem i przednim kołem.

recon jest prostszy od reby i może też prościej pracować (nie mam porównania, jeździłem tylko na rebie)

sid za to jest lżejszy od reby o ponad 100g, a Tobie zależy na sztywności...

nową rebę możesz już od 1100pln w przecenie znaleźć, skok mają różny, 100, 115, 120mm i możliwość redukcji skoku przez użycie podkładek, więc będziesz miał możliwość regulacji, np. 100/120mm (regulacja ta odbywa się przez rozebranie cześciowe amorka, jeśli jesteś zdolny manualnie - sam to zrobisz, jeśli nie, w serwisie za kilkadziesiąt złotych Ci ustawią)

Dobra Recon został skreślony z mojej listy. Sztywna ośka odpada bo lubię swoje koła :laugh:

Nie musicie tak kurczowo trzymać się tych sprzętów co podałem. Jak ktoś wpadnie na genialny pomysł to śmiało pisać o innych amorach.

Pwmichu - faktycznie cena fajna ale jest używany i biały. Kolor jeszcze przeboleje ale chce nowy widelec. EDIT a i ma złą sterówkę -1-1/5

Sory za taką zwłokę ale dopiero teraz dorwałem się do kompa. <_<

Czy to jest tak, że każdą Rebę można ustawić na 120mm? Obojętnie jaki był skok na początku?

I czy jest ktoś kto może jeździł na Sid'zie XX i Rebie RLT i może jakoś je porównać?

Kolega wyżej pisał od Rebie XX - co to? Szukałem i szczerze, za bardzo nic nie znalazłem, żeby takie zwierze istniało. Jedynie na ebayu znalazłem jakiś zestaw do upgrade'u zwykłej Reby do wersji XX za chyba 1000zł.

Konie wróć!! Znalazłem Rebe XX. Dobra, to jak rocznik za bardzo nie ma znaczenia to chyba RLT lub XX(o ile znajde bo chyba w naszym kraju o nią ciężko). Dzięki za pomoc jak coś się ruszy w temacie to dodam mój rower do galerii i się pochwale :002:.

Ciągle podglądam temat więc jak coś to jeszcze nie kupiłem amora i mogę wysłuchać waszych opinii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...