zyla82 Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam, Przymierzam się do zakupu nowego roweru (fulla). Z racji tego że mieszkam w Australii nie wszystkie modele są dostępne tutaj. Po zrobieniu przeglądu waham się pomiędzy Scottem a Lapierre. Marka Lapierre jest nowa na tutejszym rynku, dostępna dopiero od kilku miesięcy, w związku z tym sprzedawcy i sami użytkownicy tutaj nie mają wyrobionej opinii na temat tej marki. No ale mimo wszystko jestem w stanie zaryzykować. Od razu informuję iż nie mam zamiaru sprowadzać żadnego roweru, mimo iż za granicą są one dużo tańsze, gdyż do tego doliczyć należy cło i ogólnie sprawy serwisowania. No ale wracając do tematu, proszę o konkretne opinie użytkowników obu modeli o podzielenie się wrażeniami które pomogą mi podjąć decyzję: - SCOTT SPARK 30 czy - LAPIERRE X-FLOW 612 Dzięki za wszelkie wskazówki, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Oba modele są dość nowe i dość drogie jak na nasze warunki, więc wątpię żeby było multum użytkowników - np. jeden Serio - oba są przeznaczone do jazdy ścieżkowej oraz maratonów i w tych zastosowaniach powinny sprawdzić się dobrze. Oba są różne jeżeli chodzi o koncepcję zawieszenia. Scott ma je stosunkowo proste, ale wzbogacone o system Twinloc, który pozwala zmieniać skok lub blokować zawiechę manetkami przy kierownicy. Lapierre stawia na bardziej skomplikowaną konstrukcję, która wykorzystuje naprężenie łańcucha do zapobiegania bujaniu. Ponoć działa i to dobrze. http://www.velonews.pl/sprzet/testy/2741-lapierre-x-flow-312-test-roweru-z-systemem-pendbox Oba to dobre rowery, ale który wybrać to kwestia objechania. Co jest ważne - widelec i damper Sparka są dedykowane tylko dla Scotta i niedostępne w normalnej sprzedaży. Przed zakupem trzeba się upewnić, że w Australii jest centrum serwisowe Scotta i że będą w stanie naprawić widelec/damper jak coś pieprznie. W przeciwnym razie awaria = spora dziura w sezonie. Aha, X-flow zmienia geo na 2013 na bardziej ścieżkowe/am, więc jeżeli nie lubujesz w sportowo (w sensie nerwowo) prowadzących się rowerach poczekaj na nowy model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Marka Lapierre należy do grupy kapitałowej Accel Group (czyli do holendrów), która skupia u siebie jeszcze inne marki : http://www.accell-gr...ccell-group.asp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyla82 Napisano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Marka Lapierre należy do grupy kapitałowej Accel Group (czyli do holendrów), która skupia u siebie jeszcze inne marki : http://www.accell-gr...ccell-group.asp Co Twoja wypowiedź wnosi do mojego tematu? NIC! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.