Orish Napisano 25 Września 2012 Napisano 25 Września 2012 Przymierzam się do kupna roweru do ścigania się na maratonach/XC do 4000 zł i do tej pory najbardziej podpasowała mi oferta Krossa. Niezła rama, niezły osprzęt. Jest jednak coś, czego nie rozumiem. Kross Level A8 z 2012 według specyfikacji jest bardzo lekki, tylko 11,3 kg, natomiast nowy model waży aż 12,72. Skąd może wynikać aż tak olbrzymia różnica? Nowy ma trochę gorszy osprzęt, ale bez przesady, chyba nie aż tak. Byłem dziś u paru dealerów Krossa i żaden nie potrafił mi do końca odpowiedzieć. Zastanawiam się przez to, czy warto spieszyć się i polować na ten z 2012? Oczywiście byłbym wdzięczny też za różne inne pomysły, które mógłbym wziąć pod uwagę. Widziałem ostatnio tego Mbike'a mbike-rowery.pl/1/90/178/Mtb-Race-MBIKE-RENEGADE-EVO w dobrej cenie, ale zastanawiam się, czy najmniejszy rozmiar, 17 cali, nie będzie na mnie troszkę za duży (mam 165 cm wzrostu, długość nogi ok. 77 cm). Wprawdzie teraz mam 17,5-calowego Wheelera i nie jest źle, ale czytałem gdzieś, że do ścigania lepiej brać trochę mniejszy.
maciej30 Napisano 26 Września 2012 Napisano 26 Września 2012 Borykałem się z tym samym problemem, tydzień temu kupiłem Levela a8 z 2012 roku. Też zastanawiałem się nad różnicą wagi, w serwisie powiedziano mi że osprzęt rowerowy podrożał względem zeszłego roku o jakieś 7% przy czym cena levela spadła o 200 zł, wniosek jest prosty, gorszy osprzęt wyższa waga. Jeśli chodzi o model z roku 2012 to jest świetny. Wczoraj testowałem go w pobliskim lesie, amortyzator działa rewelacyjnie, cała reszta również, co prawda zrobiłem zaledwie 30 kilometrów ale pierwsze wrażenie w 100% pozytywne. Dodatkową zaletą była cena z 20% rabatem + licznik i oświetlenie.
rastatajm Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 Ten z 2012 ma rzeczywiście trochę lepszy osprzęt. Ramy takie same. Lepszy amor. Ja bym go szukał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.