mapiec Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Witam Miesiąc temu zamontowałem HG51 i po nieco ponad 1 tys. km przeskakuje mi łańcuch na najbardziej używanej koronce. Czy kasety wyższych klas są bardziej wytrzymałe? Pozdrawiam Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Września 2012 A jaki maiłeś łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapiec Napisano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2012 HG50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Września 2012 po 1000 nie powinno paść, kup sobie hg51 + connex 800 na najmocniejszy set za niewielkie pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Mam budżetową kasetę, Alivio HG50 8sp i dwa budżetowe łańcuchy UG51 i jakiś tani KMC z serii Z. Łańcuchy zmieniam co 500km. Całość ma już blisko 10tys. km i nic nie przeskakuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Ja niedawno wymieniłem napęd (jakieś tanie Shimano), jeździłem na nim 4 lata i nadal nic nie przeskakiwało, teraz trafił do gorszego roweru, gdzie był napęd wyciągnięty z kosza na śmieci ze sklepu rowerowego i też nic nie przeskakuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Autorze postu a łańcuch też wymieniłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 U mnie kaseta hg40 i 2 łańcuchy hg40 w rowerze zimowym wytrzymały trochę ponad 5000 km, ale ze 4000 km napęd dostawał po du..ie w zimę, a takie warunki mocno niszczą napędy. Na koniec łańcuch ślizgał się na środkowej koronce na korbie, z tyłu kaseta miała spiłowane 5 koronek w miarę równomiernie. Z kolei w szosówce kaseta sora i łańcuch hg40 wytrzymały ok 10000 km i jeszcze można by na nich jeździć dłużej, ale profilaktycznie napęd poszedł do wymiany. Jeśli masz nowe: łańcuch i kasetę i po 1000 km Ci skacze napęd, to spróbuj pojeździć na innych koronkach z tyłu, po jakimś czasie powinno się ułożyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Może przeskakuje na boki na skutek źle wyregulowanej przerzutki? Niemożliwe by po 1 tyś km napęd tak się zużył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blahas Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Ja również myślę że przeskakuje na skutek źle wyregulowanej przerzutki. Łańcuch i kaseta jeśli jeździły razem nie powinny się inaczej rozciągnąć tymbardziej że przeskakuje ta na której autor posta jeździł najczęściej a nie której używał rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
y4recky Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Ja również myślę że przeskakuje na skutek źle wyregulowanej przerzutki. Łańcuch i kaseta jeśli jeździły razem nie powinny się inaczej rozciągnąć tymbardziej że przeskakuje ta na której autor posta jeździł najczęściej a nie której używał rzadko. Dokładnie tak jak kolega napisał, jeżeli łańcuch nie skakał zaraz po założeniu, a zaczął po 1 tyś km to jest problem z regulacją. U mnie napęd XT plus 3 łańcuchy HG73 wytrzymały 20 tyś km i jeszcze teraz ze 2 zimy w zimówce pojeżdżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert93 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Tak jak wyżej napisane, wyreguluj przerzutkę. Jeśli sam nie potrafisz, to oddaj do serwisu. Koszt regulacji to nie więcej niż 10zł (przynajmniej w Gdańsku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.