Skocz do zawartości

[6000-6500] Ful 29er w góry Beskidy

bomber

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najgorszy jest amor z przodu , i może damper. O Elixiry najmniej bym się obawiał.

M

Akurat damper to mi nic nie mówi "Giant air-r "Co do amora ''ROCKSHOX XC32 TK Coil, skok 120mm'' to fakt opinii za dobrych nie zbiera

Napisano

Ani jedno ani drugie nie jest wcale zle. Na tej Torze przejezdzilem pol sezonu i calkiem dobrze pracowala a przynajmniej jest nie do zajechania. Pod warunkiem odpowiedniej wagi jeźdźca. Co do dampera to gdyby nie platforma u Foxa to różnicy w działaniu nie było by żadnej... Potwierdzone nie tylko przeze mnie ale i również kilku innych użytkowników z emtb.

Co do X4 to jest jeszcze na rok 2012 w sklepie z linku ponizej tylko cena troche chora bo juz byly taniej sporo:

http://www.skleppros...ce-x4-2012.html

I tez spokojnie jeszcze znajdziesz w CZ do 4500zł.

Pierwsze z brzegu dwa sklepy w CZ:

http://atombike.cz/giant-trance-x4-2012-p-2292.html

http://www.teamsport.cz/kolo-giant-trance-x-4-white-black-blue-model-2012/

Napisano

No to faktycznie dużo taniej.

Mogę zrobić tak kupie w Czechach za resztę wymienię heble i damper z brainem ewentualnie jak sprzedam tamte graty kupie talasa :)

Napisano

i damper z brainem

Damper z Brainem nie jest sprzedawany jako osobna część, jest dostępny tylko w komplecie z ramą Speca dla której został zaprojektowany.

Napisano

No to faktycznie dużo taniej.

Mogę zrobić tak kupie w Czechach za resztę wymienię heble i damper z brainem ewentualnie jak sprzedam tamte graty kupie talasa :)

To co Kolega wyżej napisał to raz, a dwa to do zawieszenia Maestro brain jest całkowicie zbędnym balastem. Talas robi bardzo fają robotę w Trance (pod warunkiem że chcesz zwiększyć skok). Ja zostałem przy 120mm amorze jako ze całkowicie mi starcza do moich potrzeb. Hamulce wydawalo mi się na początku ze są dobre ale po zmianie na M666 to widzę różnicę taką jak przy hamowaniu w aucie na włączonym silniku a hamowaniu przy zgaszonym ;)

Napisano

Aha to niezłe fopa strzeliłem ale dzięki za wyjaśnienia :)

Z tego co widzę po tych stronach to nawet nowy regin byłby w moim zasięgu i sklepy blisko są granicy

Napisano

Do Czech mam bliżej i taniej na wyjściu :)

Jak znacie jeszcze jakieś Czeskie sklepy blisko przejścia w Cieszynie to dajcie znać bo do Pragi trochę daleko

Napisano

Jestem w podobnych gabarytach jak ty autorze [troszkę większa waga] i szczerze polecam Speca Cambera jak dobrze poszukasz to nawet zmieścisz się w budżecie i nawet nie zastanawiaj się nad wyborem 26 i 29. Również mocno zastanawiałem się na rozmiarem koła i nie żałuje swojej decyzji.

Cambera polecam, dużo jeżdżę na nim w czeskich beskidach a i po asfalcie daje dobrze radę, szybki, zwinny.

Jednak standardowy przedni amor Recon Silver słabiutko sobie radzi przy ostrzejszych zjazdach.

pzdr

• Mod Team
Napisano

jeśli to się przelicza nadal jak kiedyś (około 1:10) to za sam sprzęt warto go kupić

Ramy nie oceniam choć do firmy mam sentyment ale to była inna liga bika (sztywny na tange prestige)

Nie podoba mi się długość tych ażurowych belek (sztywność boczna?) a podoba wysunięcie do przodu (w porównaniu do FSRa) samego punktu hosta (mniejszy wpływ pedału na pracę). No i 160mm skoku hmmm... dla mnie chyba to przesada jak na włóczęgę po górach.

Napisano

Co z tego, że jest regulacja skoro rower jeździ optymalnie na skoku do jakiego został zaprojektowany, jak mu ustawisz na 140 mm będzie "ciężki na przód" a regulacji z tyłu nie ma ... ponadto również uważam, że ażurowy długi łącznik w którym połówki nie zostały zespawane czy dodatkowo skręcone powoduje pogorszenie sztywności bocznej tyłu ...

Trek - zawias nawet chwalony, tylko, że model na 2013 ma bardziej "górską" geometrię i 130 mm skoku ... sama zmiana geometrii warta jest zakupu wersji 2013 ...

Napisano

Jeżeli jeszcze nie wybrałeś to jeżeli lubisz trochę pogrzebać to polecam samodzielne składanie :)

Jeżeli o 29era to uważam że lepsza na beskidy była by ramka hardtail , większa sztywność , mniejsza masa i cena .

Wczoraj wyliczałem ceny samodzielnego dobierania części i 29er na full XT albo nawet z przerzutkami XTR siedzi gdzieś między 6 a 7 tys.

Nie mówiąc o tym że masz wszystko co chcesz . Jeżeli chce ktoś pełną spec. to pisać ;)

Napisano

Nie pękam ful będzie na 100%. Czekam na okazje i nie będę się napalał, mżenie to stumpi z brainem ale zobaczmy co życie przyniesie

Jeżeli jeszcze nie wybrałeś to jeżeli lubisz trochę pogrzebać to polecam samodzielne składanie :)

Jeżeli o 29era to uważam że lepsza na beskidy była by ramka hardtail , większa sztywność , mniejsza masa i cena .

Wczoraj wyliczałem ceny samodzielnego dobierania części i 29er na full XT albo nawet z przerzutkami XTR siedzi gdzieś między 6 a 7 tys.

Nie mówiąc o tym że masz wszystko co chcesz . Jeżeli chce ktoś pełną spec. to pisać ;)

Ciekawy jestem co za ramę wybrałeś hample i amora

Napisano

czemu tak odradzadzie 29era?

ostatnio miałem okazję kilka razy na takim pojeździć (140mm skoku) i po korzeniach w dół (z Gubałówki wzdłuż kolejki) bardzo dobrze jechał, czuć było sporą przyczepność i pewność w prowadzeniu.

jedyna wada to przy zjeździe trasą DH z Harendy, gdy był lekki zakręt zaraz po 50-60cm dropie jakoś nie udawało mi się w niego złożyć (wcześniej przejeżdżałem), ale to być może kwestia wjeżdżenia się w rower.

może do bikeparku, tras DH itp nie polece (przynajmniej na razie, dopóki lepiej nie poznam), ale na zwykłe i niezwykłe ścieżki, pełne kamieni, korzeni itp. bardzo dobrze rowerek pasuje (MDE Boulder 29er).

co do roweru, jeśli znajdziesz rower w dobrej promocji/przecenie, to wyjdzie Cię taniej niż składanie samemu (no chyba że będziesz składał 2 lata i ew. na używanych częściach)

rower przyjemny ale nie dorównuje Giantowemu Maestro

to "zwykły jednozawias" ale upiększony o "patenty ściemniające" :)

w czym nie dorównuje?

jeśli to nie rower wyścigowy, to nie ma co się przejmować że np. zawieszenie trochę bardziej buja na podjeździe, wystarczy użyć ProPedala.

w takim rowerze (dla przyjemności) będzie się bardziej liczyła geometria i prowadzenie roweru - ogólny fun :)

Napisano

Mam teraz HT nie jest to jakiś super sprzęt ale też nie najgorszy i nie jestem zbyt zadowolony,po prostu na zjazdach nie daje rady. Przede wszystkim chodzi mi o to że by w miarę przyjemnie wyjechać i bardzo przyjemnie zjechać, więc ma to dla mnie znaczenie czy będzie bujać czy nie .Chyba normalne że chce kupić najlepszy sprzęt w tym przedziale cenowym i możliwie najbardziej uniwersalny. Bardzo podoba mi się też patent scotta z blokadą dampera i amora na jednej manetce

Napisano

patent jest fajny, a zwłaszcza tryb pośredni - zmniejszenie skoku z tyłu, a co za tym idzie usztywnienie go trochę i lepsza geometria na podjazdy.

w cene 6k5 nie będzie super fulla, ale na pewno będzie już taki co radości trochę da, z 26erów Giant Reign lub Trance, Trek Remedy

niestety 29erów nie znam, ale jak pisałem, jeśli nie szalejesz po bikeparkach, to dobre one są na wszelakie korzenisto-kamieniste-kręte szlaki i w dół i w górę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...