Skocz do zawartości

[6000-6500] Ful 29er w góry Beskidy

bomber

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szukam czegoś dla siebie, czyli 180 cm, nogi w kroku 89cm, 82kg. ·Zakup planuje na przyszły sezon komplet pieniędzy będę miał po nowym roku rozpocząć dyskusje chciałbym już teraz, interesuje mnie nowy rower.

Max to 6500zł, ale chciałbym sobie coś zostawić na pożądany kask.

Jeździł będę jak dotychczas po górach Beskidu śląskiego i Żywieckiego, ale również asfaltowe podjazdy jak Żar, Magurka wilkowicka, Równica, itp. Bujać bardzo nie może.

Na moim HR to boje się zjazdów czuje, że przeginam pałę i skończy się to dla mnie źle tym bardziej, że nie mam skilla a ryzyko lubię. Rowerek musi wybaczać moje drobne błędy.

Teraz parę dylematów, które mnie trapią:

1.29er to, jaka rama M czy L?

2.Sko 120/120 starczy?

3.Czy i co przyzwoitego w tej cenie znajdę? Wyboru za dużego nie ma w 29er

4.29er ful czy to jest mądry pomysł?

5.Jak nie 29er to może, 26’’ ale zaznaczam, że jestem napalony na 29er poczytałem trochę i po oglądałem, krótko mówiąc jest to fajne - trakcja, itd.

Moje propozycje

http://allegro.pl/ro...2649026002.html

Podobno słaby zawias

http://www.giant-bic....2/11514/55874/

To by było super tylko, że w Polsce jeszcze nie ma przynajmniej na oficjalnej stronie. Jeśli macie jakieś info, że na nowy sezon będzie dostępne to proszę o takie info najlepiej z prognozowaną ceną

Kolejna opcja to chiński carbon i składanie na swoich częściach, narzędzia mam doświadczenia nie i wydaje mi się, że nic lepszego nie złoże w tej cenie od tego, co proponują producenci

Jak nie jw. to Giant trance x4 26 " - Tak polecany na forum

Bardzo proszę o waszą pomoc i może jakieś alternatywne propozycje, bo ja jestem w kropce i chyba pozostaje mi czekać na jakiś wysyp 29er w przyszłym sezonie

Dziękuje i pozdrawiam

Napisano

Przy Twoim wzroście pozostał bym jednak przy rozmiarze 26" i wspomnianym Trance. Będzie bardziej zwrotny niż rower na kołach 28" lżejszy, bo żeby 29er w tej cenie był lżejszy to mało prawdopodobne. Kolejna sprawa to ceny części - koła, amortyzatory (to tak w kontekscie przyszłeości i serwisu czy wymiany części).

A jak już się uparłeś na 29" to też ten Trance jest fajną opcją. A tak od siebie jak bym miał kupować FS na dużych kołach to byłby to RIP9 tyle że to trochę ponad budżet;)

Poniżej masz wątek dotyczący 29erów i od strony 223 wątku wrzuconych kilka modeli z ktorych coś może Cię zainteresuje:

http://emtb.pl/forum...świata?page=223

P.S. A jeszcze co do budżetu to trochę maławo na nowego i przyzwoitego roweru FS na dużych kołach.

• Mod Team
Napisano

180cm...a tak naprawdę masz tylko lub aż 4cm więcej ode mła i skoro to ma byc mocna jazda to zostań przy 26 ale pozwól sobie na 26x2,3-2,4. Ja nie wyobrażam sobie 29 w Sporych Górach przy moim wzroście. A z 26" mam M speca Stumpa fsr

Giant to dobry wybór, ba! nawet świetny

Ewentualnie .... odczekaj chwilę aż kolekcje 650b się pojawią na rynku bo to idealny rozmiar koła i pod Ciebie i pod Beskidy.

Tylko może byc tak, że za 6000 kupisz coś dobrego z 26 lub przeciętnego z 650b.

Napisano

Jestem w podobnych gabarytach jak ty autorze [troszkę większa waga] i szczerze polecam Speca Cambera jak dobrze poszukasz to nawet zmieścisz się w budżecie i nawet nie zastanawiaj się nad wyborem 26 i 29. Również mocno zastanawiałem się na rozmiarem koła i nie żałuje swojej decyzji.

Napisano

Poniżej masz wątek dotyczący 29erów i od strony 223 wątku wrzuconych kilka modeli z ktorych coś może Cię zainteresuje:

http://emtb.pl/forum...świata?page=223

Dziękuje nie omieszkam przeczytać od deski do deski :)

Nie no bez szaleństw BigHit to przesada co do FSR to wole nowego Trance zawias robi wrażenie a tak ogólnie spec jest za######isty i trzyma cene

Ps. Co do nowego speca w moich okolicach troszkę po za moim budżetem http://twomark.pl/29...mber-29,p,23247

• Mod Team
Napisano

Trance jest zajefajny ale pamietaj-to Spec ma genialną geo! a z brainem to już w ogóle

choc miedzy tymi dwoma to jak wybierac między miss 2009 a miss 2010 :)

• Mod Team
Napisano
Mbike chyba szykuje na przyszły sezon fulla 29 ze zdjęć za######iście wygląda

nie chcę byc zgryźliwy ale my tu o rowerach które powinny byc wzorcem dla innych albo stac w gablocie jako przykład roweru prawie doskonałego a tu wspominasz o mbiku...

no fajnie fajnie... ale to chyba (nawet pomimo zaje..stego wyglądu) nie ta grzęda

Napisano

Chcesz taką krową przy takim wzroście poruszać się w ciężkim terenie? Życzę powodzenia.

Dobrze powiedziane :thumbsup: Nie chciałem aż tak walić z grubej rury w pierwszej odpowiedzi ale dokładnie takie same moje przemyślenia. A sam mam 190cm wzrostu więc teoretycznie do 29era idealnie. Tyle że jak dla mnie 26" bardziej uniwersalny i zdecydowanie lepiej się na nim czuje co oczywiście nie oznacza że Ktoś inny nie będzie się czuł dokładnie na odwrót ;)

Napisano

ja tak jak koledzy powyżej również proponowałbym rozważyć jednak 26'', moim zdaniem bardziej zwrotny, ale jeśli chodzi o trance to z Giantem możesz mieć problem, widziałem już katalogi z przyszłorocznymi modelami i niestety na kole 26 praktycznie jest jedna konfiguracja i to słabiutka, wszystkie ciekawe osprzęty Giant wrzuca już w 29'' (trance, anthem, XTC, a nawet Talon).

Też rozważałem zakup 29'', ale musiałbym pojeździć chyba testowo zanim bym się zdecydował. Tak czy inaczej z tego co mówił kolega z Gianta na przyszły sezon większość z firm będzie stawiać na 29''.

Napisano

Jeszcze mam takie pytanie czy do trance albo regina wpakuje w przyszłości 650b bo szczerze mówiąc boje się trochę o podjazdy zaś na zjazdach przydała by się troszkę wyżej korba

Napisano

Na forum jest temat o 650b, a w nim lista kompatybilych ram.

Na zjazdach niższy suport to raczej zaleta niż wada, bo rower jest stabilniejszy - taki jest teraz z resztą trend w ramach AM/enduro. Owszem, łatwiej zaczepić pedałem o podłoże, ale kwestię w dużej mierze załatwia wyrobienie odpowiednich nawyków - czyli śledzenia szlaku i trzymania korb poziomo. Czego konkretnie boisz się na podjazdach?

Aha, co do 29 to pogląd o ich mułowatości możesz spokojnie wsadzić do kosza.

• Mod Team
Napisano

słuchaj jak planujesz 650b to poczekaj chwile i kup ramę dedykowaną

Za to w przypadku upgajdopwania odradzam speca po 2008roku - ledwo wchodzi rara 27,5x2,25 (ale takie chude 2,25 na 54mm hehe)

Wcześniejszego stupma mogę sprawdzić na życzenie

Co do reigna czy tranca -niech Ci ktoś sprawdzi jaka jest odległość opony od tego wzdłużnego łukowatego profilu ciągnącego się od górnych widełek do dolnych - bo mnie tam wygląda, że mało miejsca błoto Ciz ostanie.

Napisano

Na podjazdach boje się o lędźwie ja wyznaje zasadę wyjazdu w góry o własnych siłach a nie jakiś kolejki itp.Trasy się zdążają po 100km musi być jakaś wygoda. Często tracę przyczepność tylnego koła jak jadę na stojak szczególnie na mokrym .Zjeżdżając to częste snake i otb 3 razy w ty sezonie ,takie są moje doświadczenia których chciałbym uniknąć. Rozumie że moja technika jazdy może nie jest jeszcze perfekcyjna ale człowiek się uczy całe życie i nigdy chyba nie uznam że mam mega skila i jestem super rajderem

Zastanawiam się też czy 26" to nie będzie strzał w stopę pod względem przyszłej sprzedaży.Z modą ciężko się walczy szczególnie mając przed sobą potężny wielomilionowy marketing a koledzy napisali że nie będzie dużego wyboru w 26era firmy podchwyciły mode na 29er i będą to cisnąć nawet osobą które mają 150cm

• Mod Team
Napisano

To może pomyśl, że zatem 26" będzie taniało :)

czy strzelisz sobie stopę? cholera wie. Do tej pory miliard wymiataczy beskidzko-alpejsko-sudecko-karpackich szalało na 26 i jakoś nikt nie narzekał.

Z tymi OTB to masz po prostu pecha albo kozack jesteś i tyle :) (wybierz co Ci bardziej pasuje)

Wyczyść makówkę ze sloganów i pomyśl o portfelu i jeździe.

A jak chcesz naprawdę być na fali to kup 650b i po kłopocie.

RockuMountain bardzo ładny jest na ten przykład hehe

ps: Zresztą skoro sam miałeś teraz sztywniaka to skąd wiesz od którego fula będą bolały lędźwia (hahaha) a od którego nie?

A jak robisz OTB i takie przelotki tam różne to z 29" szukaj takiego z największym prześwitem.

Napisano

Co do reigna czy tranca -niech Ci ktoś sprawdzi jaka jest odległość opony od tego wzdłużnego łukowatego profilu ciągnącego się od górnych widełek do dolnych - bo mnie tam wygląda, że mało miejsca błoto Ciz ostanie.

Masz 2cm i 1mm tej odległości przy oponach Kenda Nevegal 2.1 a są to dosyś grube opony przez niejednego mylone z 2.2.

Co do odejścia od rowerów 26" to jeszcze dobrych parę lat minie zanim przestaną być produkowane o ile w ogóle to się kiedykolwiek stanie. Dobrzy producenci ram AM/Enduro tacy jak Meta, Ibis, Pivot, Santa Cruz i jeszcze dużo dużo innych wrzucają do swojej oferty 29ery ale ciągle zdecydowaną większość ich produkcji stanowią ramy 26". I nie wiem czy Giant się nie przeliczy trochę stawiając na 29" przede wszystkim. Normalny zjadacz chleba i użytkownik roweru ciągle będzie szukał normalnego roweru o kołach 26" i przystępnego cenowo. 29" samo w sobie generuje dodatkowe koszty a co za tym idzie i większą cenę dla klienta końcowego.

Nie bardzo widzę związek bólu w lędźwiach z kwestią 26er lub 29er....

Napisano

Dziękuje nie omieszkam przeczytać od deski do deski :)

Nie no bez szaleństw BigHit to przesada co do FSR to wole nowego Trance zawias robi wrażenie a tak ogólnie spec jest za######isty i trzyma cene

Ps. Co do nowego speca w moich okolicach troszkę po za moim budżetem http://twomark.pl/29...mber-29,p,23247

Jak masz 6500 to i 700 znajdziesz.

ja tak jak koledzy powyżej również proponowałbym rozważyć jednak 26'', moim zdaniem bardziej zwrotny, ale jeśli chodzi o trance to z Giantem możesz mieć problem, widziałem już katalogi z przyszłorocznymi modelami i niestety na kole 26 praktycznie jest jedna konfiguracja i to słabiutka, wszystkie ciekawe osprzęty Giant wrzuca już w 29'' (trance, anthem, XTC, a nawet Talon).

Też rozważałem zakup 29'', ale musiałbym pojeździć chyba testowo zanim bym się zdecydował. Tak czy inaczej z tego co mówił kolega z Gianta na przyszły sezon większość z firm będzie stawiać na 29''.

Praktycznie każdy producent na rok 2013 zrezygnował z koła 26.

Chcesz taką krową przy takim wzroście poruszać się w ciężkim terenie? Życzę powodzenia.

Mam taka kobyłę, jeżdżę praktycznie tylko w ciężkim terenie i z pewnością nie wrócę do koła 26.

Napisano

Jak masz 6500 to i 700 znajdziesz.

Pewnie 700 w tą czy w tamtą chyba dla kogoś kto ma te 700 a jak dla mnie to 6500 jest dużym wyrzeczeniem bo nie mam tatusia i mamusi którzy dadzą synkowi w prezencie rowerek za 6500zł tylko trzeba podwinąć rękawy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...