Skocz do zawartości

[koło tylne] luzująca się jedna szprycha

maracz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno kupiłem sobie nowe koła. Po przejechaniu na nich może ze 30km zauważyłem że tylne koło jest scentrowane a do tego jedna ze szprych jest całkowicie poluzowana, długo się nie namyślając oddałem koło do wycentrowania. Po wycentrowaniu udałem się na przejażdżkę podczas której koło znowu się scentrowało i poluzowała się ta sama szprycha i tu mam pytanie: czy powodem scentrowania się koła może być ta jedna luzująca się szprycha? Dodam może jeszcze że koło ma 24 cieniowane szprychy, no i moja jazda rowerze jest zdecydowanie spokojna bez żadnych szaleństw.

Napisano

Jeśli to serwis taki jak u mnie na osiedlu gdzie wbijają stery młotkiem i nie wiedzą jak założyć tarczówkę,to mogą nie wiedzieć :) a jakich Jesteś gabarytów maracz?

Napisano

2i regulaminu

Ważę 75kg. Koło ma bicie boczne ok.2mm. Mnie zastanawia jak już napisałem wyżej czy takie bicie może powstać poprzez zluzowanie się tylko jednej szprychy?

Napisano

Ważę 75kg. Koło ma bicie boczne ok.2mm. Mnie zastanawia jak już napisałem wyżej czy takie bicie może powstać poprzez zluzowanie się tylko jednej szprychy?

oczywiście że tak2 mm to i tak mało, u mnie jedna pęknięta szprycha spowodowała konieczność wyjęcia klocków hamulcowych, żeby dało się wrócić do domu

• Mod Team
Napisano

Szprych masz 24 wiec koło raczej wiotkie jest. centra jest niewielka, mozna to sobie poprawić jak powróci w tym samym miejscu wymienić nypel lub zastosować wspomniany wyżej klej, choć ja bym tego w tym kole nie robił. To może uniemożliwić późniejsza korektę.

Napisano

Dzięki za podpowiedzi. Martwię się że to nieszczęsne koło będzie łapać bicie nie z powodu luzującej się szprychy a z niedostatecznej sztywności, tak czy inaczej dam wycentrować jeszcze raz koło napomknę oczywiście o szprysze , niech ją jakoś unieruchomią. Po takiej naprawie będę miał już raczej pewność co jest powodem scentrowania się koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...