Wawrus Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Podczas pozimowego mycia roweru wodą pod ciśnieniem doszło do tego że coś zaczęło mi trzeszczec w tylnej piascie. Trzeczczy ona tylko wtedy kiedy rower jedzie swobodnie(tzn bez pedałowania)lub kiedy sie go prowadzi.Kiedy napedzam pedały wszystko jest w porządku.Domyslam sie ze cosik cie stało z ta czescia piasty na której jest zamocowana kaseta.Zastanawiam sie czy mozna te czesc kupic oddzielnie lub zreperowac i ile to moze kosztowac.prosze o pomoc.Z góry dzieki. PS; Piasty te były kupione z całym kołem za które dałem ok 90zł także nie jest to sprzet najwyzszej klasy. Moj email to am003@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiek Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 A może po prostu wymyłeś trochę smaru i zapadki w bębenku zaczęły tykać :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Kiedys w rowerowym sprzedawca powiedzial ze bebenek kosztuje okolo 70zł.. ale niewiem ile w tym prawdy (do piasty shimano) Edit: 90zł dałes za całe koło - piasta, obrecz i szprychy ? jestes pewien ze to kaseta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 9 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Tak jestem pewien ze to kaseta.Mam osprzet shimano deore.W tym tez kasete shimano deore.Na koła nie miałem ochoty wydawac pieniedzy bo nie widziałem takiej potrzeby, gdyz nie skacze.Wazne dla mnie było aby sie kreciły.na razie nie narzekam.Dzieki za rade i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SuWeK Napisano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Piszesz ze nie narzekasz a narzekasz . Mysle ze trzeba bedzie nasmarowac bo po myciu u mnie tylko ze myjka parowa tez sie pojawialy dziwne szelesty i dzwieki tylko ze to akurat nie byla piasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 9 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Chciałem powiedziec ze nie nazekam jak na te cene.Ale mniejsza z tym.Mówiąc szczerze to wolałbym wymienic te czesc niz ja smarowac.Mozna to normalnie kupic w sklepie czy trzeba całą piastę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 10 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Przecież smarowanie nic nie kosztuje po co coś kupować skoro to jest dobre .Wystarczy nasamrowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 10 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 dzieki wam za rady.Jade we czwartek do sklepu.Ciekawe co tam mi powiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 10 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Mówiąc szczerze to wolałbym wymienic te czesc niz ja smarowac. taka piasta kosztuje od 30zl wzwyz. problem tylko w tym, ze wymiana wiaze sie z rozpleceniem kola, wymiana szprych i ponownym zapoltem. koszta moga byc bardzo wysokie, podczas gdy w serwisie (mozesz to zrobic tez samemu) rozebranie bebenka i przesmarowanie nie bedzie klopotliwe ani kosztowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 10 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Mowiac ze wolałbym "wymienic" miałem na mysli wymiane babenka. Dlatego tez pytałem sie wczesniej czy mozna go kupic oddzielnie.Wymiana piasty w kole przy takiej cenie raczej nie wchodzi w rachube.Poza tym za duzo z tym zabawy i trzeba by było długo czekać na koło.A nie za bardzo mi sie chce.wolałbym miec to jak najszybciej z głowy i normalnie jeździć.I nie wiem własnie czy maja te bebenki do kupienia oddzielnie.Trzeba bedzie sie zapytac w sklepie.A jak nie to pomyślimy zobaczymy.Dzieki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 10 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 sadze, ze nie maja. jezeli w ogole sa w sprzedazy to drogie i trzeba dlugo czekac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 A kto to myje rower a szczególności piasty wodą pod ciśnieniem!!!!! Aż tak był brudny???!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 12 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Cały w piaku i smarze.Teraz już wiem że sie tak nie robi. Cały w piachu i smarze.Teraz już wiem że sie tak nie robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dar28 Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Wawrus jeżeli myłeś to pod ciśnieniem to trzeba całościowo rozebrać piastę plus grzechodkę(bębenek) całość wyczyścić z rdzy i przesmarować od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Byłem dziś w rowerowym i mi zrobili.Wartość usługi wyniosła 10zł.Niewiele.Wszystko działa poprawnie.Okazało się ze wleciała tam woda i sól i to było przyczyną trzeszczenia.Dzieki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 czyli mielismy racje: wystarczylo przeczyscic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 brud dostaje sie wzedzie wiec czyscic trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 17 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Byłem dzisiaj w lesie.Pojeździłem trochę i złapałem błotka.Później okazało się że grzechotka nie wydaje ZADNYCH dżwięków.Załamać się można.Ale lepiej żeby była cicho niż żeby trzeszczała.Cosik kiepskie te moje piasty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 eh.. przecierz jak nic nie slychac to chyba dobrze wsystko ozadnie chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 17 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Ale sprawna grzechotka (jak sama nazwa wskazuje) wydaje specyficzny dźwięk.A moja nie wydaje żadnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 nie przejmuj sie. po prostu mechanik nalozyl sporo smaru w sprzegielko bebenka i dlatego chodzi on bezglosnie. jak troche pojezdzisz ten smar sie wyrobi i "normalne" cykanie powroci. a twoje piasty sa tylko o tyle kiepskie, ze slabo uszczelnione. ps. jesli dziala i do tego dziala cicho to co marudzisz? przeciez lepiej byc nie moze!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 17 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 hehe.W sumie masz racje ale myslałem ze moze znowu sie cos zepsuło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 ciesze sie, ze mnie doceniasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.