Skocz do zawartości

[sag] pozycja a sag

radekzat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Bawiąc się regulacją nowego amorka zauważyłem ze wszędzie do ustawienia SAG polecają posadzić du..e na siodełku, z plecakiem i innymi pierdołami które targam ze soba.

Ale jeśli na siodełku jestem w 90% na podjazdach kiedy amor jest i tak zablokowany to jaki sens? 70-80% w moim przypadku to pozycja "attack" - siodło w dół, tylek nad tyle koło i stopy zaparte o pedały, i głównie tutaj zależy mi na idealnej pracy widelca. Czy nie powinienem ustawiać SAG w takiej właśnie pozycji?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Napisano

Ustaw sobie jak uważasz, że jest najlepiej dla Ciebie, wcale nie jest powiedziane, że musisz ustawiać dokładnie według zaleceń ... nie wiem w czym problem.

Napisano

Z jednej strony piszesz, ze amor na podjazdach jest zablokowany, a z drugiej, ze w takiej sytuacji chcialbys aby pracowal....???

Siodlo w dol jest dobre na zjazdach. Na podjazdach przenosisz srodek ciezkosci do przodu.

• Mod Team
Napisano

Nie napisał że chce aby amor pracował na podjazdach, tylko że na podjazdach blokuje, a większość jazdy to zjazdy, kiedy bardziej dociąża tył i w takiej sytuacji ma amorek jak najlepiej pasować ;)

@radekzat, zalecenia są takie że przy jeździe XC, gdzie raczej większość czasu spędza się w siodle, również na zjazdach, daje się 20-25% SAGU. Natomiast Enduro/FR, gdzie właśnie często bardziej dociąża się tył, ustawiasz 30-40% SAGU siedząc na siodełku. Jak w czasie jazdy dociążysz tył różnica się niweluje.

Napisano

@sznib - serdeczne dzięki, myślałem że nie jasno się wyraziłem ale dokładnie o to chodziło....

a ja już przy ścianie się wypinałem i moją panią do ściągnięcia gumki wołałem (źle to brzmi - ale wiecie o co chodzi :)

pozdrawiam

Napisano

Jak dużo zjeżdżasz, to możesz trochę poluzować ciśnienie, ale nie przekraczać tych 25% dla widelca 100mm. Dobrą opcja jest również podciągnięcie wolnej kompresji, aby nie zapadał się nagle w większych dziurach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...