radekzat Napisano 23 Września 2012 Napisano 23 Września 2012 Witam Bawiąc się regulacją nowego amorka zauważyłem ze wszędzie do ustawienia SAG polecają posadzić du..e na siodełku, z plecakiem i innymi pierdołami które targam ze soba. Ale jeśli na siodełku jestem w 90% na podjazdach kiedy amor jest i tak zablokowany to jaki sens? 70-80% w moim przypadku to pozycja "attack" - siodło w dół, tylek nad tyle koło i stopy zaparte o pedały, i głównie tutaj zależy mi na idealnej pracy widelca. Czy nie powinienem ustawiać SAG w takiej właśnie pozycji? Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Rulez Napisano 23 Września 2012 Napisano 23 Września 2012 Ustaw sobie jak uważasz, że jest najlepiej dla Ciebie, wcale nie jest powiedziane, że musisz ustawiać dokładnie według zaleceń ... nie wiem w czym problem.
1415chris Napisano 23 Września 2012 Napisano 23 Września 2012 Z jednej strony piszesz, ze amor na podjazdach jest zablokowany, a z drugiej, ze w takiej sytuacji chcialbys aby pracowal....??? Siodlo w dol jest dobre na zjazdach. Na podjazdach przenosisz srodek ciezkosci do przodu.
Mod Team sznib Napisano 24 Września 2012 Mod Team Napisano 24 Września 2012 Nie napisał że chce aby amor pracował na podjazdach, tylko że na podjazdach blokuje, a większość jazdy to zjazdy, kiedy bardziej dociąża tył i w takiej sytuacji ma amorek jak najlepiej pasować @radekzat, zalecenia są takie że przy jeździe XC, gdzie raczej większość czasu spędza się w siodle, również na zjazdach, daje się 20-25% SAGU. Natomiast Enduro/FR, gdzie właśnie często bardziej dociąża się tył, ustawiasz 30-40% SAGU siedząc na siodełku. Jak w czasie jazdy dociążysz tył różnica się niweluje.
radekzat Napisano 24 Września 2012 Autor Napisano 24 Września 2012 @sznib - serdeczne dzięki, myślałem że nie jasno się wyraziłem ale dokładnie o to chodziło.... a ja już przy ścianie się wypinałem i moją panią do ściągnięcia gumki wołałem (źle to brzmi - ale wiecie o co chodzi pozdrawiam
Lumperator Napisano 24 Września 2012 Napisano 24 Września 2012 Jak dużo zjeżdżasz, to możesz trochę poluzować ciśnienie, ale nie przekraczać tych 25% dla widelca 100mm. Dobrą opcja jest również podciągnięcie wolnej kompresji, aby nie zapadał się nagle w większych dziurach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.