Skocz do zawartości

[rower] kupować cały czy w częściach jak wyjdzie taniej

jeffrey95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chcę kupić rower MTB. i mam dylemat rowery w całości nawet używane kosztują koło 1000zł (przynajmniej takie jakie mnie interesują) a patrzyłem samą rame można kupić około 100-150zł. a jakieś tam części jeszcze mam (koła, kiere korbe itd...) i wydaje mi się że taniej wyjdzie mi kupić rame i kilka części... i złożyć samemu, niż cały rower. co wy o tym myślicie???

Napisano

Taniej....?

W zimie może parę groszy taniej lecz niewiele.

Zaletą składania roweru jest to że masz to co dokładnie chcesz ale przy takim budżecie to ja bym celował w używkę.

No i jeszcze jedna rzecz, czy masz o tym pojęcie?

Bo jak masz się podpierać co chwilę serwisami to zapomnij o składaniu. Jak dla mnie za mała kasa żeby się pokusić o złożenie czegoś sensownego. Lepiej poszukaj sobie coś używanego.

Napisano

Taniej....?

W zimie może parę groszy taniej lecz niewiele.

Zaletą składania roweru jest to że masz to co dokładnie chcesz ale przy takim budżecie to ja bym celował w używkę.

No i jeszcze jedna rzecz, czy masz o tym pojęcie?

Bo jak masz się podpierać co chwilę serwisami to zapomnij o składaniu. Jak dla mnie za mała kasa żeby się pokusić o złożenie czegoś sensownego. Lepiej poszukaj sobie coś używanego.

w rozkręcanie i skręcanie rowerów bawie się od dziecka. I mi właśnie o to chodzi żeby np kilka części kupić nowych np przerzutki manetki itd... a rame i tarcze używane a jak będzie zbędna kasa to coś lepszego dokupić :)

Napisano

Wszystko zależy od tego, jakie masz części, w jakim są stanie i czy masz stricte rowerowe narzędzia. Jeśli którakolwiek z tych kwestii wygląda słabo, szkoda bawić się w składanie.

Napisano

i czy masz stricte rowerowe narzędzia

No bez przesady, aż tak wiele to ich nie ma. Mi była potrzebna nasadka na grzechotkę do Hollwiteh-a i skuwacz reszta to standardowe narzędzia, ampule torksy itp...Osobiście jestem zwolennikiem składania lecz podchodzę do sprawy ostrożnie bo czasami można komuś takimi radami zrobić krzywdę w postaci sterty części zamiast roweru. Jak te koła kiera i korba są ok i jak masz o tym pojęcie to składaj tylko ramę kup sobie porządną żebyś miał solidną podbudowę do dalszych modernizacji.przemyśl ramę, wielkość, zastosowanie itp..... To będzie rdzeń nowego roweru więc musi być dobrze "skrojona".

Napisano

Rowerów z niskiej półki nie opłaca się składać, takie jest moje zdanie. Dlaczego? Jeżeli nie da się kupić wszystkich rzeczy w jednym, maks dwóch miejscach, wtedy oszczędności zaczynają zżerać koszty przesyłki. A zwykle jest tak, że jak ktoś ma jedną część w bardzo atrakcyjnej cenie, to nie ma innej, więc sumarycznie trudno jest oszczędzić.

Napisano

Patrząc z drugiej strony: jak ktoś ma rower, który relatywnie tanio kupił i nie używa go, to jest szansa, że sprzeda go po okazyjnej cenie.

Napisano

No bez przesady, aż tak wiele to ich nie ma. Mi była potrzebna nasadka na grzechotkę do Hollwiteh-a i skuwacz reszta to standardowe narzędzia, ampule torksy itp...Osobiście jestem zwolennikiem składania lecz podchodzę do sprawy ostrożnie bo czasami można komuś takimi radami zrobić krzywdę w postaci sterty części zamiast roweru. Jak te koła kiera i korba są ok i jak masz o tym pojęcie to składaj tylko ramę kup sobie porządną żebyś miał solidną podbudowę do dalszych modernizacji.przemyśl ramę, wielkość, zastosowanie itp..... To będzie rdzeń nowego roweru więc musi być dobrze "skrojona".

właśnie zamówiłem tą rame http://allegro.pl/rama-giant-brass-2-2010-bcm-i2632387956.html

Napisano

Odrapana, mocno wyeksploatowana, czy raczej, ze względu na przeznaczenie, wytyrana. I jeśli dostaniesz ją w takim stanie, czyli bez haka, przygotuj sobie ekstra 50zł.

Tak właściwie, do czego właściwie chcesz złożyć rower?

@pw524 Tak przemyślałem i faktycznie, można ograniczyć się do klucza do kasety i suportu. Takie minimum z minimum. Podczas składania przydaje się także prasa do sterów. Zakup firmowej konstrukcji dla samego siebie to bezsens, ale DIY ze starych szpejów też się zrobi.

Napisano

Jeśli przez allegro to nie bo, za przesyłkę płacisz prawie tyle co za te pedały. Dużo jeździsz na rowerze? Jeśli dużo to może spd?Czy tylko rekreacyjnie?

Napisano

Jeśli przez allegro to nie bo, za przesyłkę płacisz prawie tyle co za te pedały. Dużo jeździsz na rowerze? Jeśli dużo to może spd?Czy tylko rekreacyjnie?

w miare dużo jeździłem ale miałem przeztarzałe części w rowerze i teraz stoi... ale składam nowy rower i patrze jakie części kupować.

Napisano

W takim razie może warto zainwestować w pedały spd i buty ( to jest dość spory koszt) myśle że warto, sama na wiosnę planuje kupić sobie takie pedały, wygodniej sie jeździ, moim zdaniem nawet bezpieczniej (ostatnio zaliczylam glebe na rowerze bo buty zjechały mi z pedałów). Przemyśl to, poczytaj troche o spd, może się przekonasz :)

Napisano

jest ciekawy temat na mtbr. Kolesie jeżdżący na spd i flatach wyciągają plusy i minusy obydwu. Jezeli jeździsz bardziej zjazdy i zależy ci na poprawie techniki (pozycja, optymalna linia zjazdu, balans itp) polecałbym dobre flaty+ dobre buty. jeżeli płasko albo niezbyt agresywne xc spd sa idealne, chociaż znam ludzi którzy z powodzeniem stosują spd do ciężkich zjazdów i sobie chwalą

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Napisano

Odrapana, mocno wyeksploatowana, czy raczej, ze względu na przeznaczenie, wytyrana. I jeśli dostaniesz ją w takim stanie, czyli bez haka, przygotuj sobie ekstra 50zł.

Tak właściwie, do czego właściwie chcesz złożyć rower?

@pw524 Tak przemyślałem i faktycznie, można ograniczyć się do klucza do kasety i suportu. Takie minimum z minimum. Podczas składania przydaje się także prasa do sterów. Zakup firmowej konstrukcji dla samego siebie to bezsens, ale DIY ze starych szpejów też się zrobi.

Oj tam oj tam, nie takie rzeczy wciskało się w imadle ;). Oczywiście jak by była to by się przydała ale sam wiesz że składanie roweru to zabawa dla ludzi troszkę uzdolnionych manualnie. Przy pomocy starych misek i śruby też można sobie poradzić ;).

w miare dużo jeździłem ale miałem przeztarzałe części w rowerze i teraz stoi... ale składam nowy rower i patrze jakie części kupować.

Może napisz najpierw jakie zastosowanie roweru. Patrząc na ramkę to jakiś dual więc SPD raczej odpadają.

Aha o kluczu do kasety zapomniałem, oczywiście też potrzebny. W moim przypadku nasadka za parę groszy :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...