Skocz do zawartości

[korby]10 rzedowe SLX,XT

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,uzywa ktos korby 10 rzedowej(SLX, XT) z napedem 9 rzedowym,jak to dziala sa jakies ewentualne problemy?czy budowa rozsatawu blatow eliminuje uzycia lancucha 9 rzedowego

Napisano

Ze niby jak pod innym kątem ? Nierównolegle czy jak ??... zastrzeliłeś mnie ...

Mam Shimano FC-M552 czyli pozagrupową korbę pod Dyna-Sys i wszystko pięknie działa na napędzie 3x9.

Pozdro

Napisano

tak przeczytalem

w ktoryms z postow tu Kompatybilność napędów 7/8/9/10 s ze sa jakies dziwne katy ale moze to bajki;) skoro uzywasz lancucha pod 9 i dziala to chyba nie ma sprawy,jakby byly inne katy to pewnie szybciej by sie lancuch wyciagnal,ale chyba niezauwazyles:)

Napisano

Na tym forum ludzka durnota sięga czasem zenitu.... korby NICZYM się nie różnią. Amen.

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Dalece posunięta teoria ...

Ramiona może i niczym się nie różnią ...

Ale zapewniam cię że w fabrycznej konfiguracji SLX w wersji napędu 3x9 rzędów nie występował z blatem 42z i miał opcję 48z

Z kolei SLX DynaSys nie ma oficjalnie dostępnego blatu 44 i 48z

Ponad to jak spożywszy w serwisówki tych korb i popatrzysz na tabele kompatybilności to jakoś tak nadal się potwierdza że:

- zębatki są minimalnie jednak inne.

- śruby skręcające całość do kupy też są inne ...

Ale skoro to żadna różnica to jestem durniem.

Co nie zmienia faktu że korba DynaSys doskonale działa z napędem 3x9

Pozdro

Napisano

Temat moim zdaniem dotyczy zastosowania korb SLX lub XT DynaSys w napędzie 3x9.

Bo to ze SLX i XT się różnią to ślepy wymaca dotykiem.

Wiec zasadnym jest bezpośrednie porównywanie korby tej samej grupy (wybrałem akurat SLX) DynaSys do 3x9.

Bo twierdząc że między DynaSys a 3x9 nie ma żadnych różnic rzuca się do internetu nieprawdę, a internet jak wiadomo jest głupi i długo pamięta.

Pozdro

• Mod Team
Napisano
Ale zapewniam cię że w fabrycznej konfiguracji SLX w wersji napędu 3x9 rzędów nie występował z blatem 42z i miał opcję 48z Z kolei SLX DynaSys nie ma oficjalnie dostępnego blatu 44 i 48z

Co nie zmienia faktu ze korby sa w pełni kompatybilne z wcześniejszymi napędami 9 cz 8 w dół a jak komuś nie odpowiada wielkość zębatki to sobie kupi inną. Dalsza dyskusje na ten temat możną kontynuować http://www.forumrowerowe.org/topic/105487-kompedium-kompatybilnosc-napedow-78910-s/ w tym temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...