andrut61 Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witam W związku z tym, że temperatura ostatnio gwałtowne spadała i zapewne będzie spadać trzeba się przygotować do jazdy. Szukam czegoś co by chroniło moją szyje/gardło i twarz przed zimnym powietrzem. Poprzedni sezon jeździłem w zwykłej polarowej kominiarce i było mega ciepło i nawet nie wiało ale niestety parowały mi okulary przy wydechu . W tym roku to nie może się powtórzyć. Wymyśliłem takie coś http://allegro.pl/bu...2635587104.html Cena jest niesamowita ale podobno warto. Jak myślicie sprawdzi się? Śmigał ktoś w takim buffie z windsoperem? Macie jakieś inne pomysły? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Mam, żałuję że kupiłem. Takie pieniądze lepiej wydać na kilka chustek Arctica. Wg. mnie jest za wąski żeby nałożyć go na głowę tak, żeby windstopper zakrywał szyję, a przez to niewygodny. No i ogólnie średnio do czegokolwiek się nadaje. Wolę założyć dwie zwykłe chusty za 15 zeta, albo opaskę z czymś windostopero-podobnym na czoło i uszy. W tej chwili używam go tylko na motocyklu, ale i tak zastąpię go docelowo kominiarką. Na rowerze się zupełnie nie sprawdza. Dla mnie na rowerze zawsze chusta arctica na szyi (jak tylko trochę powiewa), a jak się robie trochę chłodniej to opaska na czoło i uszy. Jak się robi jeszcze zimniej, idzie na głowę ciepła czapka. Tak zamierzam jeździć już trzecią zimę i zestawm mi się sprawdza. Chustę z szyi zawsze można naciągnąć na usta i nos jak temp. spada poniżej -15 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Okulary będą zimą parowały zawsze jeśli jest zakryty nos. Zima jest ogólnie specyficzną porą roku i zwykłe okulary mają ogólnie zwiększoną tendencję do parowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 22 Września 2012 Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Wtrące się do tematu , to jakie okulary kupić, aby nie parowały za równo zimą, jak i podczas opadów deszczu, najlepiej rzecz jasna, aby miały wymieniane szkła, oraz nie kosztowały xxx zł. Mam nadzieję, że autor tematu się nie obrazi za mały off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moviss Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Siema! Ja zainwestowałem w taki wynalazek. http://allegro.pl/un...2594986761.html Przy temperaturze 6-12 stopni można spokojnie założyć ten ciuszek i bluzę to w 100% wystarcza. Też myślałem co kupić, żeby móc jeszcze trochę pojeździć, i tą bluzę zdecydowanie mogę Ci polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrut61 Napisano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2012 lukee Wybacz ale nie mogę sobie wyobrazić sytuacji o której mówisz . Chodzi Ci o to że jest zbyt krótka jak się ją nosi jako kominiarkę. Tak? Ja bym raczej używał jej jako maski. Jednak z powodu ceny chyba faktycznie lepiej kupić dwie sztuki chustek artcici. Jak z wytrzymałością arctici w porównaniu z buffem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grindz0ne Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Ja polecam najlepiej taką co zakrywa usta tzn. masz tylko otwory na swoje patrzałki http://allegro.pl/ko...2642156391.html Ta z linku wydaje się dość ciekawa wizualnie... Ja mam całą czarną jakiś Polski producent lekka,chroni przed mrozem i w miarę dobrze oddycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrut61 Napisano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2012 http://allegro.pl/kominiarka-termoaktywana-czacha-wyprzedaz-modelu-i2642156391.html Dobra na nocne straszenie moherów . Szczerze mówiąc to i bez takiego bajeru w zeszłym roku jakaś babcia krzyknęła na mnie "Ty Morderco" jak ją po schodach wyprzedziłem Sory za OT Ale chyba skusze się na taką kominiarkę i jedną chustę arcita - zestaw tańszy od tego buffa i jego funkcjonalność też chyba wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dasaj Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Mam i używam Buffa z windstopperem i dla mnie jest to genialne rozwiązanie "dla okularnika rowerzysty" na mroźną pogodę. Do okolic 0 stopni jeżdżę w dwóch chustach buffopodobnych, ale są zbyt przewiewne na mrozy (a windstopper za ciepły na dodatnie temperatury). Buffa z windstopperem zakładam tak, że dół windstoppera jest przytrzymywany przez kołnierz kurtki, góra windstoppera na brodzie a części z mikrofibry używam jako maski i osłony uszu. Jak się jedzie, to okulary nie parują. Zatrzymując się, trzeba pamiętać o zsunięciu maski z nosa - po kilku przejazdach wchodzi w nawyk. Kominiarka zupełnie mi nie pasowała, bo okulary parowały nawet w czasie jazdy a w szyję dalej było zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 lukee Wybacz ale nie mogę sobie wyobrazić sytuacji o której mówisz . Chodzi Ci o to że jest zbyt krótka jak się ją nosi jako kominiarkę. Tak? Ja bym raczej używał jej jako maski. Jednak z powodu ceny chyba faktycznie lepiej kupić dwie sztuki chustek artcici. Jak z wytrzymałością arctici w porównaniu z buffem? Za krótka to nie jest na pewno, bo jest bardzo długa. Ale mi nie udaje się założyć jej tak żeby było wygodnie i się nie zsuwała. Najstarszą chustę jaką mam, to Wielickiego. Straciła trochę koloru, trochę się pomechaciła, ale poza względami estetycznymi spełnia swoje zadanie. Buffa mam krócej, na razie wychodzi z niego kilka nici (bo ten windstopper jest szyty, nie tak jak materiałowa bezszwowa góra). Jak się go założy tylko na szyję, to i tak cały materiał windstoppera zwykle chowa się za kurtką/bluzą więc nie ma nawet przed czym osłaniać. W wersji że tylko windstopper na głowę jako czapka, a materiał gdziekolwiek indziej też się nie nadaje, bo kawałek z windstopperem nie jest taki elastyczny i się niemiłosiernie zsuwa na oczy. W praktyce ten kawałek z windstopperem składa się z szerokiego nieelastycznego pasa windstopperu i kawałka 10-15 cm czegoś elastycznego ale nie blokującego wiatru. Więc defakto zawsze zostaje jakaś strona z której może nas zawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Siema. Ja zainwestowałem w coś takiego: KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JeruTheDamaja Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Osobiście mam dwie chusty Buff. Używam ich w zależności od pory roku. W ciepłe dni noszę jedną na głowie (mam długie włosy i nigdy się głowa nie spociła pod chustą). Zimą zakładam dwie. Jedna na szyję, a druga na głowę. Lub dwie na głowę. Lepsza opcja niż gruba, wełniana czapka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.