IwanMT Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Witam, od dzisiaj jestem posiadaczem Sigmy 1009 i mam małe pytanko. Jak sprawdzić czy magnes jest w odpowiednim stanie, tzn. jest namagnetyzowany? Wszystko zrobiłem jak należy, zamontowałem licznik z tym czymś co to go trzyma na kierownicy, kabel ładnie poowijałem jak trzeba ( nie uszkodziłem ), do szprychy podczepiłem magnez i "czujke", która tez nie wiem jak się nazywa i wyregulowałem ustawienia rozmiaru kół. Jedyny powód, przez który mogło by to wszystko nie działać to fakt, że czujka i magnes nie są równolegle względem siebie ( ale rozmiar nie przekracza 5mm ), a drugim powodem może być rozmagnesowanie baterii. Pomóżcie.
trupek Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 A ułożyłeś czujnik względem magnesu jak najbliżej się da?
mklos1 Napisano 22 Września 2012 Napisano 22 Września 2012 Większość czujników działa na bazie przekaźnika Reeda. W idealnym przypadku magnes i kapsułka powinny być równoległe. Jeżeli są względem siebie pod jakimś kątem, pole maleje magnes nie jest w stanie zewrzeć obwodu.
IwanMT Napisano 22 Września 2012 Autor Napisano 22 Września 2012 Dzisiaj postaram się to jakoś tak zrobić żeby było równolegle. Jak tylko mi się uda, napiszę czy coś się zmieniło.
Mod Team michuuu Napisano 22 Września 2012 Mod Team Napisano 22 Września 2012 Jak się nie da równolegle to maksymalnie blisko. Co prawda w moim jakiś specjalnych egzorcyzmów nie musiałem odprawiać, założyłem i działa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.