ByCzXD Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Witajcie.Chcę pomalować stalową ramę mojego lowrider'a. Musialam ścierać wszystie warstwy farby ( ten rower miał już chyba 3 kolory)aż do stali, ponieważ troche rdzy już było. Teraz zastanaiwam się jak to zrobić, czy kupić podkład pomalowac podkładem a później spray'em(spray powinien być jakiś samochodowy czy zwykły?). Czy od razu na stal nakładać spray. No i jest potrzeba nakładania na spray później lakier? To jest stary rower, nie zależy mi na super efekcie jak w rowerach profesjonalnie malowanych. ( aaa i orientujecie się w cenach podkładów i spray'ów?). Prosze o wyrozumiałość, nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać. Nie wiedziałam gdzie umieścić ten temat, jesli jest w złym miejscu proszę o przeniesienie.
slawek993 Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Najpierw odtłuść ramę przed malowaniem nitro albo benzyną ekstrakcyjną, następnie podkład do farb akrylowych po całkowitym wyschnięciu przecierasz papierem wodnym 600 albo i większym, oczyszczasz i malujesz lakierem akrylowym lakiery i podkład to ok 15 zł za puszkę. Jak chcesz na koniec dla zabezpieczenia możesz pomalować jeszcze lakierem bezbarwnym. Lakiery kupisz tam gdzie sprzedają chemię do samochodów.
ByCzXD Napisano 21 Września 2012 Autor Napisano 21 Września 2012 Jaaa, wreszcie ktoś jasno mi to wytłumaczył Dziękuje bardzo za odpowiedź
ByCzXD Napisano 21 Września 2012 Autor Napisano 21 Września 2012 ok, w takim razie mam jeszcze jedno pytanie:D Co sie stanie jak nie dam podkładu? Farba ,,zejdzie"?
slawek993 Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Całkiem możliwe że jak nie przygotujesz dobrze ramy czyli nie dasz podkładu i go nie zmatowisz to lakier nie będzie miał się czego trzymać i po paru miesiącach zacznie się łuszczyć i odpadać. Jeszcze jedno zastosowanie podkładu jest takie że wyrównuje trochę nierówności które powstają przy szlifowaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.