ProkopPL Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Witam mam problem, mam rame Kross Sign DS. Od długiego czasu mam kamyk w ramie ale nie wiem skąd on się tam wziął. Czy jedyny otwór do ramy to od strony sztycy do siodełka czy możliwe, że inną drogą wpadł. Bardzo to przeszkadza gdyż nawet jak zjade z krawężnika to mi tam sie obija. Kamyk jest w okolicach tylnego trójkąta gdzieś koło tylnej piasty. Próbowałem przewrócić rower, wyjąć siodełko i potrząsnać ale nic nie wyleciało. Co zrobić? Dało by to rade na gwarancje czy jest jakiś sposób na to?
beskid Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Musisz wykręcić suport i wtedy być morze uda się go wyciągnąć.
beardman Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Witam Jeżeli masz coś w ramie, a konkretnie w tylnym trójkącie to nie sądzę, żeby to był kamień. Raczej myślę, że może to być jakaś pozostałość po spawaniu ramy. Nie wiem, jak jest w Twoim Krossie ale zwykle nia za bardzo jest dostęp do tych rurek. Do głównych rurek (podsiodłowej, poziomej i skośnej) zwykle jest dostęp od sztycy, główki i mufy suportowej. Jesteś pewien na 100%, że coś masz właśnie w tych rurkach? Bo "hałasy" w ramie to się lubią przenosić, jak echo w górach. Pozdrawiam
tobo Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Ja też miałem "kamyk w ramie". Glut spawalniczy zaspawany w profilu ramy bez otworów. . Rozwiązania są dwa: - jeśli ustalisz w którym miejscu (w które rurze) to możesz wywiercić otwór i gluta wyciągnąć (tak z robiłem w ramie checker pig). - możesz też wywiercić mniejszy otwór i wypełnić tą rurę pianką montażową sprzedawaną w budowlance. - dolne rurki tylnego trójkąta, mają otwory na końcach przy hakach i wewnątrz mufy suportowej. Podobnie rura podsiodłowa i dolna rura główna ramy. Górna rura powinna mieć otwory w miejscu połączenia z główką. W taki sposób "wytłumiłem" śmieć zaspawany w dolnej rurze.
ProkopPL Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 Ja też miałem "kamyk w ramie". Glut spawalniczy zaspawany w profilu ramy bez otworów. . Rozwiązania są dwa: - jeśli ustalisz w którym miejscu (w które rurze) to możesz wywiercić otwór i gluta wyciągnąć (tak z robiłem w ramie checker pig). - możesz też wywiercić mniejszy otwór i wypełnić tą rurę pianką montażową sprzedawaną w budowlance. - dolne rurki tylnego trójkąta, mają otwory na końcach przy hakach i wewnątrz mufy suportowej. Podobnie rura podsiodłowa i dolna rura główna ramy. Górna rura powinna mieć otwory w miejscu połączenia z główką. W taki sposób "wytłumiłem" śmieć zaspawany w dolnej rurze. Wewnątrz mufy suportowej? To znaczy, że jak wyjme suport to tam jest łączenie z tą rurą czy raczej nie? bo kupiłem pianke ale wolałbym go wyjąć przez suport ale nie wiem czy sie da.
cichy66 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Przysłuchaj się dokładnie,by zlokalizować czy to coś przemieszcza się: -w kierunku od haków do suportu w dolnych rurkach tylnego trójkąta ( jeśli tak,to trzeba wykręcić korbę i suport i zajrzeć od wewnątrz w dwa otwory dolnych rurek-bardziej prawdopodobne) -w górnych rurkach tylniego trójkąta.
kolarz16 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 też miałem kiedyś coś takiego wykręciłem cały suport i nie był kamyk tylko łożysko z suportu
ProkopPL Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 też miałem kiedyś coś takiego wykręciłem cały suport i nie był kamyk tylko łożysko z suportu To coś jest w lewej, dolnej częśći tylnego trójkta czyli tak jak napisał cichy66. Więc jak wykręce suport to raczej wyleci
cichy66 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Po wykręceniu suportu powinny ukazać się takie otwory z rurek: http://photo.bikestats.eu/zdjecie,149656,tuleja-ramy-po-zdjeciu-misek-suportu.html
ProkopPL Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 Po wykręceniu suportu powinny ukazać się takie otwory z rurek: http://photo.bikesta...ek-suportu.html Ok wielkie dzięki a jak już wyjme suport i tego gluta z ramy to moge nasmarować suport np. finish linem czy potrzebuje jakiegoś specjalnego smaru?
cichy66 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Możesz obojętnie jakim smarem stałym(lepiej) czy płynnym,zwróć tylko uwagę na to czy nie ma oś suportu zbyt wielkiego luzu, bo wtedy lepiej go wymienić niż zakladać wytrzaskany.
ProkopPL Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 Możesz obojętnie jakim smarem stałym(lepiej) czy płynnym,zwróć tylko uwagę na to czy nie ma oś suportu zbyt wielkiego luzu, bo wtedy lepiej go wymienić niż zakladać wytrzaskany. Niestety znalazłem zdjęcie mojej ramy od strony mufy suportu http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/628107/1805870.jpg i z tego co widać to nie ma otworów do tych rurek Może się myle.
cichy66 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Jak nie wykręcisz suportu, to się nie przekonasz. Jeśli ich nie będzie(otworów),można wtedy od środka ostożnie nawiercić otwór-zwracając uwagę żeby trafić w środek dolnej rurki w suporcie. Najpierw małym wiertłem,być może to obce ciało nie jest dużych rozmiarów.
kamfan Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 miałem kiedyś podobny problem, też w tylnych widełkach i dotyczył jakiegoś fragmentu oderwanego spawu lub czegoś metalowego w tym rodzaju nie mogłem go wyjąć przez otwory znajdujące się w ramie, a że w tylnych widełkach (dolne rurki) były otwory (prawdopodobnie służące do usuwania wody z ramy, która mogłaby dostawać się przez rurę podsiodłową, dalej przez suport aż do dolnych rurek tylnych widełek) to wlałem przez nie kilka kropelek superglue, spaw przykleił do ramy i pozbyłem się irytyjącego problemu w mało inwazyjny sposób
ProkopPL Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 miałem kiedyś podobny problem, też w tylnych widełkach i dotyczył jakiegoś fragmentu oderwanego spawu lub czegoś metalowego w tym rodzaju nie mogłem go wyjąć przez otwory znajdujące się w ramie, a że w tylnych widełkach (dolne rurki) były otwory (prawdopodobnie służące do usuwania wody z ramy, która mogłaby dostawać się przez rurę podsiodłową, dalej przez suport aż do dolnych rurek tylnych widełek) to wlałem przez nie kilka kropelek superglue, spaw przykleił do ramy i pozbyłem się irytyjącego problemu w mało inwazyjny sposób O dobry pomysł. Cichy66 bo dojśie do tej rurki wygląda tak http://rowerek.com.pl/Nowy%20folder%20(14)/sign%20d%F3%B3.JPG więc raczej od suportu nie ma żadnej dziurki. Myślę jeszcze nad tą pianką montażową. Ale super glu by było lepsze.
cichy66 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Ten ostatnia fotka wiele ukazuje. Nawet suportu nie ściągaj, bo to nie ma sensu-po drodze są dwa spawy, więc od tej strony nic to nie da.
ProkopPL Napisano 9 Października 2012 Autor Napisano 9 Października 2012 Chyba spróbuje na tą piankę albo na super glu jak tu ktoś napisał Super glu chyba lepszy pomysł
ProkopPL Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 Chyba spróbuje na tą piankę albo na super glu jak tu ktoś napisał Super glu chyba lepszy pomysł Kropelka zadziałała. Już mi nie lata Dzięki za pomysł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.