Skocz do zawartości

[Rękawiczki] Które lepsze na zimę?

Foxon

Rekomendowane odpowiedzi

Też się przymierzam do zakupu rękawic wiosenno/jesiennych.... te pierwsze wyglądają "ładnie" ale coś skąpy opis nie wiadomo jak są "cieple" drugie mi się nie podobają... ale polarowe? Hmm cóż i tak chyba nie kupie na allegro... nie wierze w rozmiarówkę chyba muszę przymierzyć i sprawdzić... choć jeszcze muszę jeszcze poczekać, bo w tamtym tygodniu w sklepach u mnie w mieście jeszcze nie było wyboru.... chyba sezon dopiero się rozpocznie na dobre za jakiś tydzień ;)

Moja sugestia, najlepiej w mrozie sprawdzają się zwyczajne rękawiczki narciarskie :) Gdy jest cieplej dobrze sprawdzą rękawiczki softshelowe lub nawet grubsze rękawiczki polarowe, jeśli jeździmy w terenie, gdzie wiatr doskwiera w zdecydowanie mniejszym stopniu

Skoknij do Decathlona. Ja dziś byłem w opolskim, liczyłem na okazję i się nie przeliczyłem . Za 50zł kupiłem rękawiczki przecenione z 80 i koszulkę za 30 z 45zł. Gatki wszystkie wybrane były do czysta :)

Były podobne do tych tylko wzmocnione takimi gumowymi elementami na palcach i od spodu dłoni.

I jak tam, kupił/widział ostatnio ktoś coś ciekawego? Nadal szukam jakichś wiosenno-jesiennych... nieznoszę jak mi czubki palców marzną... na zimę mam super ciepłe, czas na coś przejściowego... jakieś jeszcze rady, możliwe, że w poniedziałek rozejrzę się jak tam to wygląda w sklepach, czy sezon w pełni? ;)

W zasadzie Iza wyłożyła co i kiedy się sprawdza.

Od kilku lat używam Rogelli Valdez. Sprawdzają się mniej więcej w zakresie +7 - -5, choć na mrozie robi się chłodno (trzeba brać poprawkę na intensywność jazdy i indywidualne cechy). Cenowo widziałem od 69 do 105. Średnia w okolicach 80zł.

A kupować najlepiej w sklepie stacjonarnym, żeby przymierzyć. Chyba że ktoś lubi się bawić w odsyłanie.

Ja w polskich warunkach zimowych (bez deszczu) użytkowałem letnich rękawiczek z długimi palcami (rękawiczki enduro, więc takie z troszeczkę grubszą górą) oraz dodatkowo zakładałem parę "magicznych rękawiczek" czyli rozciągliwych mini rękawic chińskiej produkcji. Rękawiczki z długimi palcami były u mnie w użytku całorocznie a z dodatkową izolacją nawet przy minusach nie marzłem w ręce (a jestem na to podatny). Plusem - oprócz "całoroczności" były o wiele lepsze chwyt i wyczucie np dźwigni hamulcówych.

Obecnie używam rękawiczek seal skinz które mają membranę (w zimie pada tu często deszcz), wersji całorocznej i typowo zimowej z dodatkową izolacją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...