Pwmichu Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Od kilku dni codziennie rano robię około 20 km aby się obudzić przed pracą. Niestety jest mi na rowerze zimno. Ubieram bieliznę Spaio Relieve z długim rękawem i na to softshell 4F aquatech 5000. Czuję zimny wiatr na ciele. Czy jest to wina zbyt cienkiego softshella, czy może powinienem zakładać jeszcze jakąś cienką wiatrówkę ? Z góry thx za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Wydaje mi się, że w takich warunkach jakie mamy obecnie dobry softshell nie powinien dopuszczać zimnego powietrza. Radzę Ci założyć jeszcze jedną warstwę pod softshell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Wieje Ci przez softshell, hmm jak ktoś Sagitt77 napisał, niepowinno wiać. Ten softshell to "pożądany" jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Softshell nie przepuszcza wiatru. Albo wieje Ci przez mankiety, lub podwiewa od dołu, albo po prostu odczuwasz chłód związany z niską tempereaturą (dziś rano np. było 6 stopni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Nie wiem, czy jest porządny to softshell ale kosztował przed przeceną prawie 300zł, ja za niego dałem 150 zł. Chyba powinien zdawać egzamin. Dzisiaj dla odmiany założyłem na ten zestaw cienką przeciwdeszczówkę i niestety zacząłem się ostro przegrzewać, także wcześniej być może było to tylko takie odczucie zimna. Rano było 6 stopni. Z innej beczki - co ubieracie na głowę przy takim chłodzie, bo nie ukrywam czasami łeb urywa i strasznie wieje po uszach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszk Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Jeśli chodzi o wianie po uszach to możesz skorzystać z http://sklep.malavi.pl/pol_m_Buff%C2%AE_Cyclone-Buff%C2%AE-140.html lub http://sklep.malavi.pl/pol_m_Buff%C2%AE_Headband-Buff%C2%AE-Reversible-Polar%C2%AE-151.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Jeśli chodzi o wianie po uszach to możesz skorzystać z http://sklep.malavi....-Buff®-140.html lub http://sklep.malavi....Polar®-151.html dzięki za linki, chyba ta chusta jest trochę niepraktyczna, bo żeby przykryć uszy trzeba by zakryć całą twarz co do opaski na uszy to muszę poszukać czegoś praktycznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ENER83 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Buff'a można nosić na wiele różnych sposobów, tak jak na poniższym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=ewVEK-AElDY Aczkolwiek prócz tego typu chust, warto mieć również jakąś fajną czapeczkę pod kask. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Możesz pokazać jakiego softa kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek902 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Wiesz i w lidlu są softshelle za 69pln:) ale z prawdziwym softshellem to ma tylko wspólną nazwę Nie oszukujmy się, jeśli chcesz mieć softshell który jest prawdziwym softshellem to musisz wydać te 5-6 stów minimum . Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Żeby kupić prawdziwego softa nie trzeba wydać kilku stów Noo chyba że przyjmujemy nazewnictwo dla rzeczy które softami nie są, znaczy są, w potocznym tego słowa znaczeniu, dla wielu producentów i nabywców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek902 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ja uważam że trzeba bo mam porównanie ,jednego za lekko ponad 100zł firmy XXX ,drugi to North Face, za ponad 5 stów ....ten pierwszy to jakaś pomyłka, nadaje się na spacery w pochmurny lub lekko deszczowy dzień Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Soft to model 4F z zeszłego roku. T4L12-SFM305 czerwony Moim zdaniem jest trochę za cienki, żonie kupiłem Softa Iguany i jest o wiele grubszy i równie lekki. O wiele lepiej się sprawuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ale to nie są softshelle Ja uważam że trzeba bo mam porównanie ,jednego za lekko ponad 100zł firmy XXX ,drugi to North Face, za ponad 5 stów ....ten pierwszy to jakaś pomyłka, nadaje się na spacery w pochmurny lub lekko deszczowy dzień Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk Ja też porównanie mam. Żaden softtshell popularnie zwany softshellem nie oddycha tak jak powinna odzież na rower. http://pl.wikipedia.org/wiki/Soft_shell To co się kupuje jako softy, to - włącznie z większością markowych producentów - skorupa z misiowatym ociepleniem w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Chyba w symbolu swojego nabytku masz zaszyfrowane rozwiązanie, w tkaninach softshell klasy m3 nacisk jest położony na oddychalność i elastyczność, ochrona przed wiatrem i zimnem są na dalszym planie. Na takie warunki, jakie obecnie panują o poranku lepiej wybrać coś klasy m2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Dzięki wojtasin, masz jakieś źródło gdzie można o tym poczytać ?? Rzeczywiście w sierpniu na wakacjach w górach robiłem po 30-40km w bardzo ciężkich warunkach razem z żoną i sofcik spisywał się idealnie, ale było 15 st. w górę, czyli o wiele cieplej niż teraz Muszę poszukać czegoś na aktualną pogodę. Dwa tygodnie temu rzuciłem fajki po 12 latach palenia i w obawie przed nagłym przybraniem wagi obiecałem sobie, że rower będzie codziennie rano i wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalPolo Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 a zaloz jeszcze zwykla koszulke rowerowa. Ja jezdze rano i wieczorami do pracy, jak jeszcze slonca nie ma i juz zaszlo w tak: koszulka rowerowa z lidla tshirt zwykly dlugi rekaw softshell z lidla (taaa z lidla softshell z ktorego sie smiejecie ) I jest bardzo cieplo wrecz komfortowo, nic nie wieje, temperatura dla mnie idealna jedynie musze czapke zakladac i w szyje wieje troche czasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 dzięki za linki, chyba ta chusta jest trochę niepraktyczna, bo żeby przykryć uszy trzeba by zakryć całą twarz co do opaski na uszy to muszę poszukać czegoś praktycznego uszy uszami ale czy takka chusta będzie dobra na szyje, czy może ją przewieje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfish Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Jeździłem w buffie w zeszłą zimę przy minus pięciu - jedyny problem to oddychanie, bo oddech się skrapla i zamarza; na wysokości ust sztywny kawałek materiału. Super jest buff merino - wełniany, cieplejszy i nic nie marznie. Ale na lodowaty wiatr tylko tkaniny typu windstopper i takież opaski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lothar75 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 uszy uszami ale czy takka chusta będzie dobra na szyje, czy może ją przewieje ? Jak najbardziej. Dzisiaj, podczas gdy na zewnątrz była temperatura +2 założyłem jednego buffa na szyję, brodę (z opcją zasłonięcia ust i nosa gdyby marzły) i tył głowy a drugiego na głowę. Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie. Nic nie wiało i było ciepło. Poza tym taki zestaw ma tą zaletę, że można go łatwo modyfikować wraz ze zmieniającą się temperaturą. Oczywiście jak termometr zacznie pokazywać 0 i powiedzmy -5 to zamiast buffa na głowę zakładam rewelacyjną czapkę BaaBaa z wełny merino a na szyję nawet zwykłego buffa. Gdy temperatura spada jeszcze bardziej to prucz czapki z merino na szyję ląduje w zastępstwie klasycznego buffa, chusta (buff) z lekkim flecem - opcja przećwiczona w zeszłą zimę nawet przy -15 na termometrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Kurcze, widzę, że muszę zrobić przed zimą jeszcze kilka zakupów. Ruszam zaraz do Wrocka, orientuje się ktoś czy uruchomili już CerroTorre w Auchan bo był zamknięty od dawna?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.