Skocz do zawartości

[amortyzator] Cannondale Fatty Headshok luzy

papkin41

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że znajdę osoby z takim sprzętem. Amortyzator w moim rowerze pochodzi prawdopodobnie z roku 2005 (Cannondale F600 Furio).

Pierwsze pytanie brzmi: czy do eliminowania luzów w sterach trzeba jakoś specjalnie dociskać górną srubę? Odpowiadając sobie sam mogę powiedzieć, z tego co czytałem, że nie. Przyjrzałem się kilku bikechekom i nie widziałem żeby którakolwiek osoba miała dystansówkę. Dodatkowo, gdy mostek wystaje ponad sterówkę, ciężko się obraca pokrętłem do blokady skoku. U mnie pod mostkiem występuje tylko jedna podkładka, która ma chyba za zadanie jedynie chronić przed brudem. Typowych dla sterów zintegrowanych podkładek stożkowych czy przeciętych nie ma. Same łożysko sterów nie ma wgłębienia po wewnętrznej, więc to miałoby sens.

Pytanie w takim razie skąd u mnie biorą się luzy. Być może w tym sprzęcie to normalne, ale jednak potrzebuję, by ktoś mnie uświadomił. Objaw jest taki (tak trochę na chłopski rozum), że upuszczając rower z kilku centymetrów słychać rezonans, drganie które dochodzi z okolicy właśnie sterów lub być może jest coś nie tak w samym tłumiku. Sprawdzanie na wciśniętym przednim hamulcu jest trochę mało wiarygodne, bo też nie wiem czy lekki luz występuje na samym hamulcu, tarczy. Przykładając tam rękę, właśnie tak mi się wydawało, więc sam za bardzo nie wiem jak to skontrolować. :mellow:

Podczas jazdy też można odczuć, że coś jest nie tak. Fatty tłumi trochę hałaśliwie. Nie jest to typowe wyłapywanie nierówności i tłumieniu powietrzem. Bardziej czuć wtedy sprężynę i znowu lekko drganie.

Liczę na to, że jakiś użytkownik się wypowie :icon_wink:

Być może brakuje tam po prostu oleju i stąd te dziwy?

• 5 miesięcy temu...

Problem wciąż nierozwiązany, a zbliża się wiosna. Kwestia serwisu - również nieciekawa. Nawet jeśli do końca nie wiem w czym problem, to też nie za bardzo wiadomo do kogo się z tym udać. Może jakieś sugestie w tej materii?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...