Skocz do zawartości

[opony] 26" dobór szerokości

luke133

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszsytkich po raz pierwszy na tym forum!

Moje pytanie tak jak w temacie dotyczy doboru szerokości opony do roweru na koła 26", ale po kolei...

Wybieramy się z dziewczyną na dwutygodniową objazdówę z sakwami do Czarnogóry. Ja mam rower na koła 28", dziewczyna - koła 26".

Trasa wiedzie głównie po szosach. Rowerem na 28" cali jedzie się jak wiadomo szybciej i wygodniej po szosie niż na góralu 26". Z tąd mój pomysł aby w rowerze dziewczyny zamienić obecne opony o szerokości 1,75 z na 1,25 żeby zmniejszyć trochę opony tarcia a rower nabrał cech szosówki. Ale sam nie wiem czy ma to sens - gość w serwisie odradził mi ten zabieg twierdząc, że zamieniając opony z 1,75 na 1,25 zmniejszam de facto średnicę koła co spowoduje efekt taki, że opory spadną ale trzeba będzie więcej pedałować bo koło mniejsze. Co radzicie, czy taka podmianka ma sens?

pozdrawiam

Łukasz

Napisano

Nie ma sensu zmieniać na węższe, pod warunkiem, że bieżnik tej opony 1,75 jest w miarę gładki. Oponę 1,25 będziesz musiał bardzo mocno napompować, wiele więcej niż 1,75 co wiąże się z tym, że:

1.Znacznie zmniejszy się komfort dziewczyny, co przy wielogodzinnej jeździe ma znaczenie

2.Zwiększa się prawdopodobieństwo uszkodzenia obręczy (wysokie ciśnienie nietypowe dla obręczy mtb i mniejsza amortyzacja, większe ryzyko dobicia, zwłaszcza, że jedziecie z sakwami) co jest zawsze kłopotliwe, tym bardziej w Czarnogórze, która nie należy do krain gęsto usianych serwisami i sklepami rowerowymi.

Wg mnie jeśli chcesz, żeby Cię kochała i widziała, że robisz coś dla jej wygody, to kup jej wygodne siodło, jakąś biżuterię , coś przeciwdeszczowego, a resztę, która niewątpliwie Ci zostanie przeznacz na wyśmienite wino Vranac firmy Plantaze, jeśli znajdziesz, to 2008 rocznik.

Napisano

Dzięki za fachową poradę. Chyba jednak odpuszczę te 1,25.

Co do reszty to trefiłeś w dziesiątkę albo ją znasz :), ja tu z jakimiś oponkami a wystarczy po prostu zwykła, najzwyklejsza kolia z brylantami, zaraz zamawiam na allegro :)

Napisano

Witaj!

Raczej nie ma sensu zmieniać na 1.25, powiem szczerze jakiś czas śmigałem na takim wynalazku i słabo się jeździło. Wg mnie spróbuj założyć szeroką oponę 1.75 zupełnie gładką jak np Kojak albo Marathon, ewentualnie jak masz możliwość a rower dziewczyny posiada tarcze zapleć kółko na obręczach 700 i górskich piastach z tarczówkami. Powstaje taka hybryda MTB z wielkimi cienkimi kołami :) Działa, sprawdzone :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...