zaymon Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Witam, Z tego czytałem najlepsze efekty oświetlenia do jazdy w terenie uzyskuje się stosując lampkę na kierownicę i równocześnie na kask. Myślałem o następującym zestawie myśląc o stosunku/cena jakość: 2 szt - Magicshine MJ-858 + 1 x oryginalne mocowanie do kasku - 400 lumenów - do 3.5 godz działania w trybie max. - cena 185 - 220 pln (w sumie 390-440 pln) Czy zestaw taki nie będzie miał za małego zasięgu lub zbyt małych kątów świecenia? Bocialarka na kask odpada - brak dobrego mocowania. Można pomyśleć o Bocialarce XML tylko na kierownicę... Pz Sz
PoleK Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Latarka na kask? Wystarczy pasek z rzepem i jest ok ten MS x2 da rade, światła i "kątów" starczy, jak masz tyle kasy to spoko... chociaż pomyśl o tym że musisz wtedy wozić plecak na pakiet do lampki "głowowej" Ja właśnie z tego powodu na kask robię lampkę na jednego 18650 stosunkowo małą wymiarowo, żeby nie wozić na głowie ciężaru ani kabli.
zaymon Napisano 20 Września 2012 Autor Napisano 20 Września 2012 w kwestii wagi wygląda to dobrze - pakiet do tego MS skalda się z 2 x18650 - także waga wzrasta tylko o ciężar jednego ogniwa cena - wychodzi taniej niż 2 x Bocialarki albo 2 x Solar a może jakieś inne propozycje?
PoleK Napisano 20 Września 2012 Napisano 20 Września 2012 ale na kask taki kloc = musisz pakiet zamocować na kasku, albo wsadzić w kieszonke itp, nie ciciałbym mieć kabla luzem od kasku do kieszonki w srodku lasu... za często się pakuje w miejsca gdzie "miejsca nie ma" ale to kwestia stylu jazdy:) innych propozycji 2 lampek nie dostaniesz, bo w tej cenie, nie istnieją
zaymon Napisano 21 Września 2012 Autor Napisano 21 Września 2012 dzięki za info - tak przy okazji jak zamontować tak "zwykłą" lampkę typu Solar albo Bocialarka na kasku? brak zestawów do montażu - pisałem do Pana Bociana polecał to: http://www.amazon.co.uk/Sigma-Helmhalterung-uuml-Powerled/dp/B001VM2G8A/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1348225627&sr=8-1-fkmr0 na razie jest to niedostępne - jakieś inne patenty?
PKDeath Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 A może po prostu czołówkę? http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=8699 Nie róbmy z kabla jakiegoś turbo problemu. Większy problem to dla mnie waga na kasku, niż kabel, który można puścić za karkiem do plecaka, albo pod kurtkę do kieszeni. W lesie miejsca nie ma, ale jak głowa przeszła to i przewodowi się nic nie stało
vwothyn Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Trytytki zwane inaczej opaskami zaciskowymi. Można sobie samemu wystrugać odpowiednio uformowaną podstawkę pomiędzy kask a latarkę na przykład z kawałka styroduru i dociągnąć całość przy pomocy tych opasek. Rozwiązanie maksymalnie lekkie, tanie i proste do zrobienia. Tylko styrodur jest najczęściej w różowym kolorze :-) Ale można użyć innej pianki, byle latarka się trzymała.
Mod Team IvanMTB Napisano 21 Września 2012 Mod Team Napisano 21 Września 2012 Kłaniam, Z własnego doświadczenia zapodam że w MTB światło na kierownicy słabo się sprawdza. Na zjazdach jeszcze jak-cie-mogę ale na podjazdach, szczególnie nierównych i stromych kończy sie na omiataniu snopem lumenów okolicy a nie drogi przed nosem. Sam uzywam zamiennie Magika i Wilmy5 na kasku. Tu z Magikiem. Przedłużka kabla, bateryjka w plecaku i dajesz. Jazda z baterią na kasku to jakaś pomyłka jest... Tymbardziej że akcesoria do Magików są powszechnie dostepne w całej Europie (pewnie z pominięciem Kraju-Raju ), przedłużki, uchwyty do kasku, kiery, baterie o zwiększonej pojemności... Szacunek... I.
Rulez Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Może nie wszystko, ale trohę jest : http://allegro.pl/listing.php/search?string=magicshine&category=0&sg=0
razorjack Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 A może po prostu czołówkę? Lampa rowerowa/czołowa by upek XM-L T6 @3A 940lm! przecież to jest jedynie zmodyfikowane mocowanie Magicshine'a (i podobnych) i nadal nie ma gdzie przyczepić aku (4 ogniwa 18650)
zaymon Napisano 21 Września 2012 Autor Napisano 21 Września 2012 czyli wracam do początku dylematu:) - 1 mocny Magik 872/880 na kasky czy tańsze (2szt 858) na kask i kierownice.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.