Skocz do zawartości

[oświetelenie dla MTB] jaka lampka na kierownice + lampka na kask

zaymon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Z tego czytałem najlepsze efekty oświetlenia do jazdy w terenie uzyskuje się stosując lampkę na kierownicę i równocześnie na kask.

Myślałem o następującym zestawie myśląc o stosunku/cena jakość:

2 szt - Magicshine MJ-858 + 1 x oryginalne mocowanie do kasku

- 400 lumenów

- do 3.5 godz działania w trybie max.

- cena 185 - 220 pln (w sumie 390-440 pln)

Czy zestaw taki nie będzie miał za małego zasięgu lub zbyt małych kątów świecenia?

Bocialarka na kask odpada - brak dobrego mocowania. Można pomyśleć o Bocialarce XML tylko na kierownicę...

Pz

Sz

Napisano

Latarka na kask? Wystarczy pasek z rzepem i jest ok ;)

ten MS x2 da rade, światła i "kątów" starczy, jak masz tyle kasy to spoko... chociaż pomyśl o tym że musisz wtedy wozić plecak na pakiet do lampki "głowowej" :P

Ja właśnie z tego powodu na kask robię lampkę na jednego 18650 stosunkowo małą wymiarowo, żeby nie wozić na głowie ciężaru ani kabli.

Napisano

w kwestii wagi wygląda to dobrze - pakiet do tego MS skalda się z 2 x18650 - także waga wzrasta tylko o ciężar jednego ogniwa

cena - wychodzi taniej niż 2 x Bocialarki albo 2 x Solar

a może jakieś inne propozycje?

Napisano

ale na kask taki kloc = musisz pakiet zamocować na kasku, albo wsadzić w kieszonke itp, nie ciciałbym mieć kabla luzem od kasku do kieszonki w srodku lasu... za często się pakuje w miejsca gdzie "miejsca nie ma":P ale to kwestia stylu jazdy:)

innych propozycji 2 lampek nie dostaniesz, bo w tej cenie, nie istnieją ;)

Napisano

Trytytki zwane inaczej opaskami zaciskowymi. Można sobie samemu wystrugać odpowiednio uformowaną podstawkę pomiędzy kask a latarkę na przykład z kawałka styroduru i dociągnąć całość przy pomocy tych opasek. Rozwiązanie maksymalnie lekkie, tanie i proste do zrobienia. Tylko styrodur jest najczęściej w różowym kolorze :-) Ale można użyć innej pianki, byle latarka się trzymała.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Z własnego doświadczenia zapodam że w MTB światło na kierownicy słabo się sprawdza. Na zjazdach jeszcze jak-cie-mogę ale na podjazdach, szczególnie nierównych i stromych kończy sie na omiataniu snopem lumenów okolicy a nie drogi przed nosem.

Sam uzywam zamiennie Magika i Wilmy5 na kasku.

img0388ds.jpg

Tu z Magikiem. Przedłużka kabla, bateryjka w plecaku i dajesz. Jazda z baterią na kasku to jakaś pomyłka jest...

Tymbardziej że akcesoria do Magików są powszechnie dostepne w całej Europie (pewnie z pominięciem Kraju-Raju :wallbash: ), przedłużki, uchwyty do kasku, kiery, baterie o zwiększonej pojemności...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...