Tommy200688 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Siemka Jestem na etapie poszukiwań lampki. Byłem w rowerowym i tam zaproponowali mi Cateye HL-EL 130/135. Cena 80zł Na allegro widziałem aukcje w których sprzedane są lampki z mocą 1000lm. http://allegro.pl/latarka-skyray-cree-xm-l-xml-t6-1000lm-aku-ladow-i2615615776.html Pytanie czy to prawda? W sklepie lampke mieli co prawda o mocy 500lm ale kosztowała 300zł i sprzedawca powiedział że to jedna wielka ściema. Ktoś miał do czynienia z lampką z aukcji? Trochę zgłupiałem niestety i nie wiem w co wierzyć ;/
PoleK Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 ten SKY ray jeśli ma jakikolwiek ludzki sterownik, który daje ze 2.5A w diodę, spokojnie daje 600LM, (ale może i 800) więc sprzedawca jestpo prostuosłem, albo ma sprzęt który rzeczywiście pozostawia dużo do życzenia, przeczytaj przeklejony post o zakupie światełek.
Plastyk Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Stary: tu tu tu i tu. Tyle w temacie. PS Te 1000lm to ściema, nie przy tej kwocie. 300lm w tej z rowerowego jak najbardziej. Edit: poprawienie sęsu Edit 2: I tu.
vwothyn Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Odradzam tego CatEye, mam dwie sztuki, w rowerze swoim i żony. Za te pieniądze kupisz coś lepszego (choćby latarka za 40PLN na pseudo-CREE będzie dawać więcej światła). A najlepiej od razu zainwestować te 200-300PLN w jakiś sprawdzony i polecany model. Jak pójdziesz w półśrodki, to potem i tak będziesz żałował i dopłacał. Chyba że po zmroku jeździsz tylko okazyjnie i po miejscach oświetlonych.
mklos1 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Na allegro widziałem aukcje w których sprzedane są lampki z mocą 1000lm. Moje dwie lampki kupiłem właśnie u tego sprzedawcy. To generalnie ściema! Nie maja 1000 lm. Przez diodę płynie około 1.1A prądu, co daje niecałe 400 lm realnego strumienia. Informowałem o tym sprzedawcę, więc są dwa wyjścia: 1) Ma poprawione sztuki. 2) Wciąż świadomie wprowadza klientów w błąd, gdyż jak po korespondencji ze mną zmierzył kilka sztuk, które mu pozostały i potwierdził moje spostrzeżenia. Mimo że latarki są solidnie wykonane i sprawują się dobrze (podkreślam, mam dwie sztuki, których używam jednocześnie), to ze względu na znacznie zaniżone parametry nie są warte tej ceny. W tej cenie masz to: http://allegro.pl/ultrafire-c8-mod-xm-l-u2-3a-1000lm-nowa-i2636170065.html Wymieniam moje SkyRay na właśnie te sztuki... Są w drodze. Jak pojadą to się wypowiem więcej. Jeżeli jeździsz głównie szosa/miasto to polecę ci coś innego, co też mam na stanie. Roxim RX-5. Typowa lampa drogowo/miejska. Świeci nieco słabiej niż SkyRay, ale świeci na drogę, a nie w niebo i nie oślepia ludzi. Jechałem przed wczoraj w totalnej ciemnicy poza miastem.... Dobre oświetlenie o szerokości drogi na 20 metrów do przodu. Przy latarce możesz o tym zapomnieć, chyba że wyrzeźbisz sobie własnoręcznie odblask. Zdjęcie działania Roxima. Trochę przesadzone, ale kształt i szerokość wiązki jak najbardziej oddane poprawnie. Boli tylko cena. 250 PLN.
PoleK Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Świeci nieco słabiej niż SkyRay, ale świeci na drogę, a nie w niebo i nie oślepia ludzi. Jechałem przed wczoraj w totalnej ciemnicy poza miastem.... Dobre oświetlenie o szerokości drogi na 20 metrów do przodu. Przy latarce możesz o tym zapomnieć, chyba że wyrzeźbisz sobie własnoręcznie odblask. hmm... a wg mnie SF grega jednak daje szeroko i daleko,(a w innych folia i jedziesz) więc o czym ma zapomnieć przy latarce? Fakt, latarka daje w niebo i po oczach, zazdroszcze wiązki Roxim'a ale pracuję nad tym:D
Plastyk Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Ja myślałem wstępnie, żeby jak już kupię L2P, to na mojej obecnej boci zrobię na przodzie taki kapturek jakby z tworzywa, w poziomej płaszczyźnie zasłaniał będzie 1/3 górnej części szkła, lecz będzie nieco wystawał do przodu odbijając część światła pod koło. Wyłożę go jakimś odbijającym światło materiałem od spodu, np. folią aluminiową. Zastanawiam się jeszcze jak zrobić mocowanie, lecz myślę, że jak już wykonam kształt i będzie działał tak jak myślę, to i jakiś zacisk się zrobi, mniejszy problem, myślę. I tak nikt się nie domyśli o co mi chodzi Mo ze walnę szkic jakiś elektroniczny potem. I Do normalnej jazdy będzie sama bocia. A jak będę planował ostro, to L2P na kierę bez przysłonki, bocia na kask i stanie się światłość. Już się doczekać nie mogę
PoleK Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 ja wiem co chcesz zrobić... ale już lepiej wymien kolimator w niej na bardziej plaski (jajowaty beam) bo w boci chyba kolimatorek siedzi nie?
mklos1 Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 hmm... a wg mnie SF grega jednak daje szeroko i daleko,(a w innych folia i jedziesz) więc o czym ma zapomnieć przy latarce? Ludzie przy 300 lumenach zwracali mi uwagę. Co by było jakbym puścił 1000lm? Ideałem byłoby włożyć do Roxima diodę XM-L. Problem w tym, że będzie trudno ją schłodzić w plastikowej obudowie.
Plastyk Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Jest, ale moja sztuczka darmowa jest i własnoręczna Jak ktoś nie ma dwóch lewych rąk to wie o czym mówię OT się robi, dalej nie śmiecę.
mklos1 Napisano 22 Września 2012 Napisano 22 Września 2012 Ultrafire C8 MOD XM-L U2 @3A 1000lm Nowa! (2636170065) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wymieniam moje SkyRay na właśnie te sztuki... Są w drodze. Jak pojadą to się wypowiem więcej. Dotarły. Przed chwilą otworzyłem. Różnica jest wyraźna w porównaniu z SkyRay. Spodziewałem się większego strumienia, ale ludzkie zmysły nie są liniowe, więc trudno tu coś autorytatywnie bez przyrządu stwierdzić. Jednak modyfikowana C8 przez Upka jest warta każdej złotówki, w przeciwieństwie do chińskiego SkyRay, za którego można dać co najwyżej 100 PLN.
lajtspid Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Ile trybów ma ten Roxim RX5? Według opisu allegro powinien mieć 4, a mój ma tylko 2 (jeden tryb mocny i drugi gdy świeca dwie małe diodki). Albo nie umiem przełączyć... I czy samoczynne przełączanie się z mocnego trybu na ten słaby to normalne zjawisko? A tak w ogóle to jestem mocno rozczarowany jakością wykonania tej lampki. Świeci przyzwoicie, ale to typowa tandetna chińszczyzna. Kupiłem bo w Sigmie Pavie pękło mi mocowanie i żałuje że po prostu nie kupiłem nowej Pavy... Zresztą chyba zwrócę tego Roxima do sklepu, bo kupowałem wysyłkowo.
Mod Team michuuu Napisano 24 Października 2012 Mod Team Napisano 24 Października 2012 Roxim5 ma pięć trybów świecenia 1.Full zaraz po włączeniu 2.Słabszy po jednym naciśnięciu 3.Najsłabszy (pozycyjne) po trzecim. Świecą wtedy dwie boczne diody Jeżeli przytrzymasz dłużej przy włączaniu to wchodzisz w tryb gdzie świecą dodatkowo dwie boczne przy trybie full i słabszym 1.Full + dwie boczne 2.Słabszy + dwie boczne Razem daje pięć trybów. Obudowa faktycznie trąci chińszczyzną ale sposób świecenie (jak dla mnie) jest bardzo dobry. Oświetla prostokąt a nie punkt przed rowerem i dodatkowo doświetla boki. Cena boli i chciało by się w zamian lepszej obudowy. Mimo lekkiego badziewiaka jeszcze w deszczu nie zamokła mimo że nie ma uszczelek gumowych. Jeżeli jeździsz głównie szosa/miasto to polecę ci coś innego, co też mam na stanie. Roxim RX-5. Typowa lampa drogowo/miejska. Dlaczego? Do lasu się nie nadaje?
dziobolek Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Roxim5 ma pięć trybów świecenia... Nie każdy model. Ile trybów ma ten Roxim RX5?... Która lampka - RX5 czy RX5A, no i jaki model??? Reszta tutaj - ROXIM PRODUCTS
Mod Team michuuu Napisano 24 Października 2012 Mod Team Napisano 24 Października 2012 No to ja mam premium RX5 . DRL mam białe. exstreme, power, drl, exstreme+drl, power+drl Ale to eco włącza się automatycznie przy końcówce baterii, hmmm więc może RX5A premium. No i oczywiście na max. nie daje rady 6 godzin.
dziobolek Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 ...Ale to eco włącza się automatycznie przy końcówce baterii... Tą funkcję, ma każdy model, o ile się nie mylę. No i oczywiście na max. nie daje rady 6 godzin. Tutaj bardzo dużo zależy od baterii/akumulatorów. Czasy w tabeli dotyczą SONY 2700mAh Ni-MH HR6 wg. tego co podaje producent.
mklos1 Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Dlaczego? Do lasu się nie nadaje? Nie napisałem, że się nie nadaje. Wiązka jest skierowana głównie na grunt. W lesie przydaje się także oświetlenie na wprost, bo wtedy latarka ma co oświetlać. Dlatego moim zdaniem w lesie latarka (a najlepiej latarka x2) spisuje się lepiej. Natomiast na drodze rządzi Roxim. No ale żeby mieć dwa rozwiązania, trzeba trochę przeznaczyć... Nie ma uniwersalnego oświetlenia, które spisuje się bardzo dobrze zawsze i wszędzie. Roxim ma jeszcze tą wadę, że nie jest szczelny. W niewielkim deszczu daje radę, ale lepiej nie eksperymentować.
jasinski21444 Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Mam skyraya z 1 postu . Świeci całkiem nieźle podobnie jak na fotkach aukcji . Leci tam 2A w diode na 100% i 4.0-4,2V , poniżej już ok 1,8A
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.