farmer Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Zastanawiam się nad zimową wersją butów SPD - chodzi mi o takie na mrozy w przedziale załóżmy 0 do -10. Macie jakieś doświadczenia, ciekawe modele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlodziutki Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Szukałem i znalazłem takie coś no cena wygórowana troszkę, lepiej pomyśleć o ochraniaczach http://www.bike-center.pl/index.php?p5282,shimano-sh-mt91-all-terrain-buty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Dokładńie jak kolega wyżej-grube skarpety i ochrańiacze na buty,No chyba,że Masz za dużo kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BananaMuffin Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Buty zimowe są niestety drogie. W ubiegłym roku zaopatrzyłem się w buty MW81-SHIMANO, (najdroższe buty jakie w życiu miałem ). W skarpetach Rogelli Merino Wool, przy -7 (chyba nawet jeszcze pod wiatr jechałem) tak po ok. 10 km czułem, że mam zmarznięte paluchy. Nie pamiętam jak bardzo, bo wtedy bardziej przeszkadzały mi zmarznięte dłonie. Pewnie musiałbym zakładać na buty jakiś ochraniacz, albo jeszcze jedną parę skarpetek, by było ok przy -10. Oczywiście po zakupie dobrych rękawiczek . Kupiłem te buty, bo miałem dość jazdy w letnich butach sh-m076, w których nawet z ochraniaczami i ciepłymi skarpetami marzłem. Ale Ty możesz mieć lepsze krążenie, nie mieć takich marznących palców jak ja. Trzeba jeszcze dodać, że SH-M076 mają dziurę w podeszwie. Ot taki system mocowania bloków. Nie wiem czy wszystkie buty letnia tak mają, ale przez tą dziurę tylko moknę i marznę. Wiem, że mogę sobie tą dziurę zakleić, ale większej ochrony przed zimnem i tak mi to nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Doświadczenie nijakie posiadam,wiec sie z nim podzielę.Zima to każda pora dobra na rower jak każda inna.Jedynym jej minusem jest jej "minus".Temp wszak wychładza potwornie nasze stopy i dłonie.To z pewnością już wiecie. Jak temu zapobiec? Każdy człek ma inną tolerancję na termikę i ma to ogromny wpływ na dobór obuwia. Osobiście szereg sezonów szukałem rozwiązań spd-i nijak.Stopy moje marzły.Marzły głównie od bloków i spd. Genialnym rozwiązaniem okazało sie platformy z tworzywa i trekingowe buty za kostkę. Dziwnie wygląda,lecz wygląd ma tu najmniejsze znaczenie. Podpowiem,że w grubym śniegu spd zaczynaja przeszkadzać,w lodzie zaś reakcja w razie gleby w platformach jest o nieco szybsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farmer Napisano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2012 no ja też poprzednie 2 zimy przejeździłem w sh-m086 które są bardzo letnimi butami. Ochraniacze wkładka termo i grube skarpety coś tam dają ale niestety nie za wiele. A do tego ochraniacze się zsuwają jak trzeba kawałek iść w śniegu i wtedy jest to już masakra. Dodatkowo wkładka + grube skarpety powodują że w bucie jest ciaśniej- krążenie gorsze i zimno nadal . Stąd zastanawiam się nad zimowymi butami które niestety są drogie. Te SH-MT91 już widziałem i zastanawiam się czy ktoś z was w nich jeździł i warto wydać tyle kasy (SH-MW81 jakoś nie wydają mi się zbytnio ciepłe)? Czy faktycznie jest w nich ciepło? Jeśli nie to w grę wchodzą platformy wpinane w bloki i normalne górskie buty. Choć wolałbym spd. No chyba że są jeszcze inne mniej markowe buty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Shimanowskie SH-MW81 to moja 3 para butów zimowych. Najpierw były SH-MW02, następnie SH-MW80. Na moich fotkach można je sobie dokładnie obejrzeć i ocenić, czy mogą być ciepłe :-) https://picasaweb.go...armateam/SHMW02 https://picasaweb.go...m/ShimanoSHMW80 Na jesień to super buty; nigdy nie jest w nich za zimno. Osobiście mam chyba słabe krążenie w palcach, bo z reguły mam je lodowate. Nowe buty (począwszy od SH-MW80) mają fajny, szeroki krój dzięki czemu nie krępują stopy i można jeździć w naprawdę grubych skarpetach. W niskich temperaturach mnie palce oczywiście marzły, ale było dużo, dużo lepiej niż w różnorakich ocieplaczach. SH-MW81 to chyba najlepszy stosunek ceny do jakości na naszym rynku. W dodatku but ma sztywniejszą niż poprzedni model podeszwę, co dla mnie jest sporą zaletą. Za najcieplejsze produkowane buty "SPD" uchodzą Lake: http://www.lakecycling.com/images/shoe-with-tech/mxz302.jpg Niestety jak dla mnie wygląd tragiczny i podeszwa mało sztywna, co przy dłuższych jazdach może powodować zmęczenie lub ból stopy. Buty nie posiadają też membrany Gore jak Shimano i brakuje w nich przez to nieprzemakalności. Niemniej jednak opinie są jednoznaczne: ciężko w nich zmarznąć. Przy moim wspomnianym krążeniu postanowiłem zainwestować w podgrzewane wkładki do butów. Oczywiście cena chora, ale czego nie robi się dla komfortu. Gdyby ktoś był zainteresowany, to prześledziłem wiele for, opinii i konkluzja jest następująca: Jeśli wkładki, to tylko z zewn. akumulatorkiem; te na pilota są do niczego. Za najlepsze na rynku uchodzą te: http://www.hotronic....ucts/index.html Wystarczy popatrzeć na czasy grzania i temperatury, jakie osiągają (potwierdzone przez użytkowników). Także IMHO przy wyborze zimowej ochrony dla naszych stóp trzeba pójść na kompromisy. Albo kupa kasy, albo brak kilku przydatnych cech, albo jeżdżenie w zsuwających się ocieplaczach, albo... dobre krążenie w stopach :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Hej właśnie kupiłem Vaude Termatic RC. Z ich testu porównawczego wynika, że są cieplejsze od Shimano i Scottów. Ponieważ sam cierpię z powodu zimnych stóp dam znaka jak się sprawują za jakiś czas. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 [...]Jeśli nie to w grę wchodzą platformy wpinane w bloki i normalne górskie buty.[...] Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie to koniecznie weź pod uwagę szerokość platform. Ja kupiłem Shimano SM-PD22, żeby latem jeździć sobie nad jezioro w sandałach. Moim zdaniem są za wąskie. W połączeniu z podeszwą sandałów (zwyczajowo szerszą niż zwykłych butów do chodzenia, ale pewnie porównywalną z podeszwą górskich butów) okazało się, że nie jest to komfortowe rozwiązanie. Czułem się bardzo niepewnie i o ile jadąc spokojnie ścieżką raczej nie zdarzają się niespodziewane sytuacje, o tyle zimą na nieutwardzonym terenie bałbym się, że może mi się zsunąć stopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo07 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam, ja posiadam już druga parę sh-mw81, pierwsza reklamowana z powodu rozdarć neoprenowych kołnierzy ale co gorsza z powodu przeciekania membrany Gore-Tex. Otrzymałem drugie - dziś po raz pierwszy założone na pierwsze śnieżno-deszczowe warunki i....stopa w prawym bucie mokra po 1h ;/ znów lecą na reklamacje - szajs albo taki niefart, swoją droga Gore-Tex się pod tym podpisuje i co...i keep u dry jakoś nie działa w moim przypadku. ps: Chyba po drugiej reklamacji mogę dopominać się zwrotu pieniędzy?? pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Ja zimą jeżdżę w noskach i w standardowych butach lekko zimowych + ochraniacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam, ja posiadam już druga parę sh-mw81, pierwsza reklamowana z powodu rozdarć neoprenowych kołnierzy ale co gorsza z powodu przeciekania membrany Gore-Tex. Otrzymałem drugie - dziś po raz pierwszy założone na pierwsze śnieżno-deszczowe warunki i....stopa w prawym bucie mokra po 1h ;/ znów lecą na reklamacje - szajs albo taki niefart, swoją droga Gore-Tex się pod tym podpisuje i co...i keep u dry jakoś nie działa w moim przypadku. ps: Chyba po drugiej reklamacji mogę dopominać się zwrotu pieniędzy?? pozdrower Uznali ci reklamację przemakającego Gore-texu? Jest z nim więcej problemu niż ze skórą Żeby nie przemakał trzeba go impregnować regularnie. Rok temu udałem się z reklamacją butów Ecco z Gore-texem do sklepu i miła Pani mi powiedziała, że używam złych skarpet i to one powodują, że stopa jest mokra lub nie impregnowałem obuwia. Od czasu jak psikam impregnatem buty nie przemakają, tylko podobnie pewnie by było z butami za 200 zł a nie 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo07 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 to nie kwestia impregnatu tylko jakiś niedoróbek łączenia podeszwy z butem, cała wkładka w prawym bucie mokra - nie spocone stopy tylko przemoczone. Mam cywilne rbk z Gore i nie przeciekają! też impregnowane nikwax'em i zero problemów - a tu nowe wyjęte dziś z kartonu i lipa...a tu sezon w pełni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luminox Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 ...mam te http://www.sidisport.com/eng/scheda.php?macro=1&id=46 - i od 2 sezonow brak problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo07 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 teraz odbiorę kasę i też dopłacę do lepszych...dostał jakiś ktoś za małą miskę ryżu i trafiłem na niedoszyte i niedoklejone buty....zobaczymy czy znów centrum rowerowe będzie problemy robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo07 Napisano 10 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 teraz odbiorę kasę i też dopłacę do lepszych...dostał jakiś ktoś za małą miskę ryżu i trafiłem na niedoszyte i niedoklejone buty....zobaczymy czy znów centrum rowerowe będzie problemy robić. druga reklamacja sh-mw81 uznana (jakaś wada gore-tex'u) więcej nie chcieli powiedzieć, wymieniam za dopłatą (199zł)i w promocyjnej cenie(768zł)na Mam nadzieję iż z Sidi prześmigam więcej niż dwa sezony bez reklamacji:) pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 10 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 A ja zdecydowanie wole wersje tańszą. Kupiłem zwykłe skarpetki (rowerowe zimowe) w decathlonie za 20-30zł dokładnie nie pamiętam i do tego ochraniacze zimowe rowerowe ENDURA o ile dobrze pamiętam za 130 zł.. cos takiego. Zdecydowanie nie narzekam. Przy trenigach nawet przy odczuwalnym -20 było mi całkiem ciepło w nóżki. ój kumpel wykorzystuje jeszcze zwykła folie na buty aby utrzymac temp i na to dopiero ochraniacze i robi coś w stylu termosu. No ale kto co lubi, Jedynym minusem ochraniczy przynajmniej w moim przypadku jest prucie się obszycia wokół dziury na bloki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 10 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 A ja kupiłem skarpety sportowe z dodatkiem wełny (ocieplane). Niemało kosztowały - ok. 35 zł. Ale w połączeniu z ochraniaczami jest w nich w temp. 3-5*C za ciepło. Sądzę że świetnie się nadadzą w mrozy..... Wg. mnie wydawanie kasy na kawałek sezonu - późno jesiennego i zimowego rzędu paruset zł to dla amatora trochę sztuka dla sztuki...... No chyba że ktoś pomyka na maxa, to zmienia postać rzeczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 A czy testował juz ktoś plastry rozgrzewajace thermo. W aptekach do kupienia. Oczywiście ich przeznaczeniem jest raczej kojące cieplo bolacych stawów, ale skoro rozgrzewaja i można je przylepić w dowolnym miejscu to zastanawiam sie jak sprawdza sie naklejone na stopę. Można je sobie nakleich od spodu jak również na wierzchu stopy i grzanie przez 8 godzin zagwarantowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bis24 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Kupiłem zwykłe skarpetki (rowerowe zimowe) w decathlonie za 20-30zł dokładnie nie pamiętam i do tego ochraniacze zimowe rowerowe ENDURA o ile dobrze pamiętam za 130 zł.. cos takiego. Zdecydowanie nie narzekam. Przy trenigach nawet przy odczuwalnym -20 było mi całkiem ciepło w nóżki. nie wiem czy śmiać sie czy płakać co Ty wypisujesz?przy -20 to i w butach super zimowych stopy bardzo marzną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo07 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 ja osobiście przerabiałem ze różnej maści ochraniacze na buty: od jakiś zwykłych budżetowych po przez jakieś szimanochy kończąc ja jakiś pro z ptf+ czy jakoś tak - skarpety różnego rodzaju ocieplane i może wszystko ok ale na asfalcie, w terenie żaden ochraniacz się nie sprawdzają - zsuwają się z obuwia, podmakają stopy, i robi się zimno dodatkowo stopa wychaładzana jest od spodu po przez bloki. W zimowych szimanochach sh-mw81 mimo że obie pary przeciekały po dłuższym czasie, to jednak otulina Thinsulate robiła robotę - 2h było spx póxniej z racji przecieków trza było do domu wracać ale stopa nie wychładzała się od bloków, nic się nie pruło i nic nie zsuwało - więc imo warto wydać te 600+zł na zimowe buty, bo podsumowując wydatki na ocieplacze i skarpety wychodzi na to samo a komfort jednak nie porównywalny z zimowym obuwiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 No wiesz, wypisuje to co czuje. Jezeli Ty lepiej znasz moje odczucia dotyczące MOJE samopoczucia i wieszlepiej kiedy jest MI zimno a kiedy jadę i czuje się dobrze to chapeau bas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 nie wiem czy śmiać sie czy płakać co Ty wypisujesz?przy -20 to i w butach super zimowych stopy bardzo marzną To że masz problem z krążeniem albo urodziłeś się w nieodpowiedniej strefie klimatycznej wcale nie oznacza że komuś innemu w takiej temperaturze nawet tylko w stringach może być za gorąco Kiedyś używałem zwykłych butów rowerowych, dwóch skarpetek i przy tej temperaturze nie było mi zimno. Warunkiem było rozgrzanie stóp przed wyjściem z domu, tak samo mam z rękami: jeśli mam nierozgrzane to w czasie jazdy szybko zmarzną, jeśli są "ciepłe" to mogę użyć nawet sporo cieńszych rękawiczek bez ryzyka dla dłoni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 z moim przypadku ochraniacze rogelli za 70zł spełniają swoją role w 100%, kupując ochraniacze trzeba brac 1-2 rozmiary mniejsze niż buty, aby ciasno się trzymały po bokach, testowane do -10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bis24 Napisano 11 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 To że masz problem z krążeniem albo urodziłeś się w nieodpowiedniej strefie klimatycznej wcale nie oznacza że komuś innemu w takiej temperaturze nawet tylko w stringach może być za gorąco urodziłem sie w tej samej strefie co Ty a po ilości postów widać, ze czynnie udzielasz sie na tym forum.Jeśli jeździsz zimą przy temperaturach ujemnych to doskonale wiesz, ze przy -10 jazda w letnich spd doprowadza do przemarzania stóp chyba, że jesteś na mrozie do 1h to wtedy się zgodzę.Skoro i innym też stopy nie przemarzają i to przy -20 to widocznie z moim krążeniem jest coś nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.