YgreK Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Cześć. Ostatnio moja sztyca zaczęła przy każdej nierówności trzeszczeć... Co prawda nie bardzo mi to przeszkadza, ale chciałbym spróbować usunąć ten nieprzyjemny dźwięk. Co jest jego powodem? I jak się go pozbyć? Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2012 U siebie takie trzeszczenie zawsze usuwałem poprzez wyciągnięcie sztycy, następnie jej wyczyszczenie i psiknąłem na nią trochę Brunoxa - trzeszczenie zawsze ustawało. Warto przy okazji wyczyścić zacisk sztycy i rurę podsiodłową, a także jarzmo sztycy, które czasem lubi trzeszczeć. Na koniec wszystko skręcasz i smarujesz śrubki odrobiną smaru stałego, aby trzeszczenia i cykania nie powodowały śruby pracujące w gwintach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 To zapewne piasek. Poza tym o czym wspomniał Bogus92 wyczyść też rurę podsiodłową w środku. Skonstruuj jakiś wycior ze szmaty i kawałka drutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Września 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jesteś pewien że sztyca. Ja szukałem również źródła upierdliwego trzeszczenia, też stawiałem na sztyce a okazało się że zacisk tylnego koła trzeba było dokręcić mocniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 po 1 to... jaka sztyca, z jakim typem jarzma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Tak, to na pewno sztyca. Jak rower stoi nieruchomo to przy naciśnięciu na sztyce jakby w stronę kierunku jazdy trzeszczy. Spróbuję przeczyścić zobaczymy jak to wyjdzie. Siodlo to też nie jest, bo gdy je próbuję poruszyć nic nie słychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Września 2012 Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Obciążenie "pod ręką'" niekoniecznie musi spowodować pojawienie się upierdliwego dźwięku trzeszczenia siodła - tak miałem kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ja walczyłem z trzeszczeniem sztycy parę miesięcy. Wyjmowanie, czyszczenie i smarowanie pomagało na chwilę. Złotym środkiem okazało się psiknięcie w środek ramy farbą w sprayu. Po wyschnięciu założyłem sztycę i od tamtej pory mam spokój. Podejrzewam że farba wytworzyła coś w stylu warstwy izolacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Już sobie poradziłem Tak jak pisaliście: wszystko dokładnie przeczyściłem i już nic nie trzeszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.