pojutrzee Napisano 18 Września 2012 Napisano 18 Września 2012 Witam wszystkich serdecznie! Jest to mój pierwszy post więc pragnę się z wami przywitać. Przy okazji coś tam powiem o sobie: Nazywam się Kuba, mieszkam w Nowym Sączu, mam 15 lat. Rowery zawsze mnie fascynowały, i gdy tylko miałem okazję, jeździłem kiedy się dało Ale nigdy nie miałem dobrego sprzętu i pewnie jeszcze długo mieć nie będę, ale robię co się da, skoro już wiem co nieco o nich. I właśnie niedawno kupiłem nowy, bo miałem straszny szajs który mnie wkurzał bo non stop się coś psuło i był nie dla mnie, i kupiłem niezłe cudo za małą kaskę ( miałem do przeznaczenia może z 400 zł więc lipa. ale cos znalazlem ). Rzecz w tym, że od szwagra dostałem propozycję na inny rower, który też jest bardzo w porządku i nie umiem wybrać. Więc zdaję się na waszą opinię i zobaczymy! Oto rowerki: ( ten który kupiłem na allegro ) Merida Kalahari 570. - Rama aluminiowa 16 cali ( długość rury podsiodełkowej - 38cm). - Przerzutki przód - Shimano Acera - Przerzutki tył - Shimano Acera 8 biegów. - Koła xrims nowe, dętki nowe, opony nowe. Rozmiar 26" - Piasta tył Shimano FH-RM40-8 - Piasta przód Sovos - Manetki Shimano - Hamulce Shimano V-Brake - hamują bardzo dobrze - Kierownica Merida - Amortyzator przedni Merida - Korby Shimano - Siodełko Velo nowe Dodatkowo podnóżek. Plusy: - Dobry osprzęt jak za tą cenę - Rowerek wygląda jak nowy, w tym sezonie koleś mówił, że było wiele rzeczy wymienianych na nowe, co widać. - 8 biegów - Ogólnie zadbany. Nie tylko pod względem wizualnym jest miły dla oka, ponieważ technicznie zaskakuje. Przerzutki zmienia szybciej niż mógłbym pomyśleć jaki teraz wrzucam bieg , gładko jeździ, i amortyzuje nieźle wstrząsy, przez co np. jak zjeżdżam z krawężnika prawie tego nie czuć. Chociaż do amora to się przyczepię w minusach. Minusy: - Niski. Siodełko daję wysoko, jednak kiery nie mogę zmienić, gdyż ma stery ahead. Więc muszę się bardzo pochylać, i prawdę mówiąc jutro chyba pojadę to wypróbować jak się tak jeździ, bo trochć osób w sumie tak jeździło i jakoś nic. Sam spróbuję. - Amortyzator. Jest sztywny w cholere, nie mogę nawet wyskoczyć za wysoko przez niego. Jedyne działanie jego to jak wymieniłem wyżej, amortyzuje wstrząsy lekkie. Ale takto sztywny jak lód Dobra to teraz trek: ( Propozycja kupna od szwagra ) Trek 4300. Nie zbyt mi wiadomo co on ma, i powiem w skrócie: - Przerzutki tylnie Shimano Acera 7 biegów - Przerzutki tylnie Shimano 050 3 biegi - V-braki Shimano działające bardzo dobrze - Manetki Shimano - Ogólnie nie wiele o nim wiem jak pisałem i niewiele chce mi się pisać. Bo szału nie ma, i jest podobne jak w meridzie osprzęt. plusy: - Amortyzator - jest bardzo ruchliwy, naprawdę widać jego pracę, niezły skok. - Duży. Kiera nie to co w meridzie - jest idealna na dobrym poziomie. Siodełko na minimum już jest dla mnie idealne. - Przerzutki działają dobrze, o dziwo! Bo o tym w minusach powiem: Minusy: - Dość wyjeżdżony - szwagier popylał codziennie parę lat na i raczej nie wiele wymieniał. Przez to rower jest starty, brudny, i nie prezentuje się tak świetnie jak merida. Np. kasetę i łańcuch, jeżeli się na niego zdecyduję będe musiał nieźle wyszorować, lub najlepiej wymieniać na nowe :X Wszędzie pełno starego smaru, nawet jakieś kupki brudu+ smaru się robią między zębatkami/ogniwami. Ale o dziwo jezdzi jak ta lala. Przerzutki też brudne, więc by się trzeba było zastanowić poważnie nad nim. Ale takto działają zadziwiająco szybko. - Mógłbym na nim jeździć i pewnie by długo wytyrał, ale bardzo mnie kręci temat rowerów, i większość kasy bym pewnie w nie inwestował. No i tylko że w niego żeby go doprowadzić do stanu takiego, żeby wyglądał nieco czyściej musiałbym się natrudzić - wydać chyba trochę kasy. W meridzie w sumie nie musiałbym tyle na pewno robić. Dodam jeszcze, że rowery nie różnią się znacząco wagą. To chyba tyle. Wszelkie pytania proszę zadawać a odpowiem Liczę na waszą pomoc, bo rower to jest to co lubię i chciałbym jak najlepszy na tą chwilę! PS: Fotki dam jutro, jak będę miał czas Edit: Dodam jeszcze, że cena Treka to 300zł bo od szwagra, i mówi że 100 na naprawę jakąś by była. A za meride dałem 400
Michauuu Napisano 18 Września 2012 Napisano 18 Września 2012 Jak dla mnie to nie zmieniaj,tylkomoszczędzaj na coś lepszego
pojutrzee Napisano 19 Września 2012 Autor Napisano 19 Września 2012 Jak dla mnie to nie zmieniaj,tylkomoszczędzaj na coś lepszego Czyli zachować meride i zbierać? Właśnie na razie to zbieranie już nie wchodzi w grę, bo muszę jeszcze kilka innych rzeczy nie - rowerowych kupić Zobaczymy co inni powiedzą
TheGie Napisano 19 Września 2012 Napisano 19 Września 2012 Piszesz o takim treku : http://www.islandhopping.com/24-gears-hardtail-mountain-bikes.html ? Uważam, że podstawą składania roweru jest rama potem amor i według uznania hamulce/napęd. Jeśli w tych dwóch rowerach nie widzisz zbytnio dobrej bazy na rozwój, to zostaw sobie ten na który posiadasz, bez zbytnich inwestycji i o ile za 3 lata nie zmienisz dwóch kółek na cztery w tedy kupisz coś konkretnego.
pojutrzee Napisano 19 Września 2012 Autor Napisano 19 Września 2012 Piszesz o takim treku : http://www.islandhop...tain-bikes.html ? Uważam, że podstawą składania roweru jest rama potem amor i według uznania hamulce/napęd. Jeśli w tych dwóch rowerach nie widzisz zbytnio dobrej bazy na rozwój, to zostaw sobie ten na który posiadasz, bez zbytnich inwestycji i o ile za 3 lata nie zmienisz dwóch kółek na cztery w tedy kupisz coś konkretnego. No coś takiego, tylko żółto-czarny i dodaj efekty jeżdżenia przez 4 lata bez wymian :P Poocierany, brudny. Ale śmiga nieźle. Dziś jechałem meridą do szkoły żeby się przekonać. I niestety ale definitywnie odpada - z siodełkiem w górze i kierą strasznie nisko mam wrażenie że zaraz polece przez kierownicę. Bardzo nie wygodnie :/Więc zostaje na tą chwilę Trek.Zrobię tak jak mówisz - zdecyduję się na zbieranie jak największej ilości, na tym pośmigam co się da, i za parę lat kupię solidny sprzęt. Na razie marzę od Meridzie Matts, ale to może ulec zmianie :)Dzięki za podpowiedzi!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.