Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kurtka wykończona żywicą akrylową, chroni przed wiatrem i deszczem, zapewnia (teoretycznie)wysoką oddychalność. cena ok. 170 PLN

Jedna tylnia kieszeń na zamek, 2 boczne na mały rzep(czyli częściowo otwarte). Stójka, odpinane rękawy, u dołu gumka do ściągania. mankiety z gumką , bez możliwości regulacji.

Zalety:

-cena

-Chroni dobrze przed wiatrem i deszczem

-wysoka stójka

-3 kieszenie

-odpinane rękawy

Wady

-Wykończenie zamków (ostre końcówki)

-Same zamki( male , bez tasiemek)

-Brak odblasków

-niezbyt dobra oddychalność

Moim zdaniem dobra, tania (kupiłem przecenioną na 130PLN)kurtka na wiosnę, jesień.Na zimę raczej się nie nadaje ze względu na dosyć dopasowany krój

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzis spotkalem kolesia w kurtce Ventus 2.

Zmiany :

-lepsze zamki (nie tak ostre, ale dalej małe)

-zapinane kieszenie boczne na zamek

- odblask na plecach

Reszta najwyraźniej bez zmian

• 1 rok później...
Napisano

Mam pytanko. Z jakiego materiału jest ta kurtka? Nie chodzi mi tu o nazwę, a raczej specyfikacje. Czy nie szeleści, i czy się nie świeci. Piszesz, że ma dość dopasowany krój. Czy tzn, że przylega do ciała? Jest obcisła? Czy da się pod nią włożyć bluzę?

Napisano

nie wiem jak z ventusem jeden

sam posiadam ventus II. Nie świeci się, nie szeleści. (poza paskiem odblaskowym:P) moja ma taki optymalny krój (średnio dopasowany) z bluzą czy polarem pod spodem nigdy nie było problemu. rzadko też była taka potrzeba:P bluzka z długim rękawem + ta kurtka jest wystarczająca dla większości zimowych dni.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Innej kurtki rowerowej nie miałem, nie mam do czego porównywać. Świetnie wygląda, mozna rozpoznać, ze rowerowa jedynie po przedłuzanym tyle. Jeździłem w niej całą jesien i zimę 2007-2008 (słaba była, prawie bez sniegu). Kurtka jest lekka, cienka a mimo wszystko spełnia swoje założenia. Było mi ciepło przy koszulce bluzie i kurtce. Przy -10 stopni koszulka, polar i kurtka i również się zgrzałem. Nieco droga, ale warto wydac te 200 złotych raz, jesli jeździsz jesień/zima. Polecam.

• 4 lata później...
Napisano (edytowane)

Znalazłem ciekawy artykuł na temat tej kurtki
http://www.napieraj.pl/index.php?option=com_multicategories&view=article&id=280&catid=17:ubranie-i-buty&Itemid=72

Kupiłem ją dziś, i od razu pojechałem przetestować. Na termometrze ok 6stopni, godzinka z groszami, głównie las. Założyłem koszulkę z długim ręk. stoor, polar envy husvik 3 no i tą kurtkę. Trochę mi jednak chłodno było lecz będę jeszcze testował z dwoma dodatwkowymi warstwami. Natomiast w w/w artykule pojawia się takie zdanie

Nie ma problemu z zapacaniem rękawów czy wodą osadzającą się od środka w czasie intensywnego wysiłku.

Podczas gdy ja zdjąłem ją po powrocie do domu to równiutko była wilgotna od spodu. Normalka ? czy może błąd autora artykułu ?

EDIT 29.06.2013
Chciałbym skorygować nieco moją opinię. Opisywany przeze mnie mankament wynikał ze zbyt grubej warstwy pod kurtką. W praktyce, przy 6 stopniach pod spód kurtki wystarczyłaby koszulka termoaktywna z długim rękawem. Kurtka dobrze chroni przed wiatrem, ale jej oddychalność jest zależna od tego co mamy pod spodem.

Edytowane przez safian
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...