Skocz do zawartości

[piasty] M529 dedykowane do 29erów?

adriansocho

Rekomendowane odpowiedzi

W ofertach różnych sklepów są piasty Shimano FH i HB-M529, sprzedawcy w opisach piszą, że opracowane specjalnie pod 29". Np. tu: http://www.bikestacja.pl/piasta-przednia-shimano-m529-p-23875.html . Ja się zastanawiam, bo nie znalazłem w sieci żadnego info, czym te piasty się w ogóle mogą różnić od np. Deore M525 czy podobnych. Może mają ciut większe kołnierze? Takie piasty musiałyby być sporo szersze, żeby zapewnić ułożenie szprych pod takim samym kątem, jak w 26"... Może mają bardziej wytrzymałe łożyska, bo rozpatrując uderzenie idealnie boczne w tylną obręcz, na łożyska i ośkę piasty działa większy moment gnący ... Ktoś mnie oświeci? A może chcemy porozmawiać o tym, co można by poprawić w "zwykłych" piastach, aby lepiej się sprawdzały w dużym kole....

...gdzies wyczytalem kiedys ze M529 ma wiecej "engagement points" - nie wiem jaka jest tego nazwa "po polskiemu" ale chodzi o to ze piasta szybciej lapie naped - zdaje sie ze ma 32 zabki...do tego podobno lepiej znosi obciazenia generowane przez kasete z 36 zabkami. Moge chrzanic trzy po trzy, wiec niech ktos mnie utwierdzi w moim przekonaniu!

co by to nie bylo, to mocno naciagana historia...

-punkty zazebienia na obrot przydaja sie w kazdym rowerze, ale tylko, gdy licza sie szczegoly - zawody, trudne trasy

-wysokie kolnierze piast

-szerszy rozstaw kolnierzy->szerokosc piast 142mm

-solidne lozyskowanie bebenka i mechanizm zapadkowy zapobiegaja awariom przy wiekszych zebatkach

mimo wszystko w praktyce bez tych udogodnien wszystko dziala i ma sie dobrze

Hmm, przecież kasety xx-36 są też stosowane np. w enduro oraz napędach o mniejszej niż 3 liczbie tarcz z przodu, również 26". Wygląda na to, że piasta o szerokości 142 mm to jakaś inna wersja, na pewno M529 mają ośki 146 mm czyli takie, jak do piast 135 mm. Na rysunku Exploded View tych piast obie wersje mają taki sam numer katalogowy bębenka, mimo, że nie jest zaznaczone, iż jest to ta sama wersja - a od bębenka zależy liczba punktów zazębienia zapadek. W opisie - M629 ma micro-ratchet freehub body, przy czym dotyczy to też przedniej piasty (???). Nie mogę znaleźć danych o średnicy kołnierzy, ale jeśli dobrze pamiętam, klasyczne Shimanowskie na 6 śrub mają 62 mm.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...